Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

109. Протокольна форма досудової підготовки матеріалів

Протокольна форма досудової підготовки матеріалів — само­стійна форма досудового розслідування, що полягає в проведенні перевірочних дій з метою швидкого встановлення обставин злочи­нів, які не становлять великої суспільної небезпеки. Перелік зло­чинів, за якими досудова підготовка матеріалів проводиться у про­токольній формі, передбачений ст. 425 КПК України і є вичерпним. При цьому із слідчих дій допускається лише огляд місця події. Не дозволяється також затримувати підозрюваного, застосовувати до нього запобіжний захід. Можна лише відібрати зобов'язання з'являтися за викликами органів дізнання та суду і повідомляти про зміну місця проживання.

Досудова підготовка матеріалів за протокольною формою не про­вадиться в таких випадках: а) правопорушення не підпадає під озна­ки злочинів, передбачених ст. 425 КПК; б) правопорушника не вста­новлено; в) правопорушник є неповнолітнім або страждає фізичними чи психічними вадами, що ускладнюють здійснення ним його права на захист. У цьому випадку повинна бути порушена кримінальна справа і проведене досудове слідство; г) для встановлення фактичних обставин вчиненого правопорушення необхідно провадити слідчі дії; д) до правопорушника необхідно застосувати заходи кримінально-процесуального примусу, у тому числі й запобіжні заходи; е) за на­явності обставин, що виключають провадження по кримінальній справі (ст. 6 КПК).

За злочинами, за якими використовується протокольна форма до­судової підготовки матеріалів, органи дізнання не пізніше як у 10- денний строк встановлюють обставини вчиненого злочину й особу правопорушника, одержують від нього, очевидців та інших осіб по­яснення, витребують довідку про наявність або відсутність судимос­ті у правопорушника, характеристику з місця його роботи або на­вчання та інші матеріали, що мають значення для розгляду справи в суді. У виняткових випадках, у разі неможливості в 10-денний строк зібрати необхідні матеріали він може бути продовжений не більше як до 20 днів. У протоколі про обставини вчиненого злочину зазнача­ються: час і місце його складення; ким він складений; дані про особу правопорушника; місце і час вчинення злочину, його способи, моти­ви, наслідки та інші істотні обставини; фактичні дані, що підтверджу­ють наявність злочину і винність правопорушника; кваліфікація злочину за статтею КК України. До протоколу приєднуються всі ма­теріали, а також список осіб, які підлягають виклику до суду. Про­токол затверджується начальником органу дізнання, після чого всі матеріали пред'являються правопорушнику для ознайомлення, про що робиться відповідна відмітка в протоколі, яка засвідчується під­писом правопорушника. Визнавши матеріали про злочин достатніми для розгляду в судовому засіданні, прокурор виносить постанову про порушення кримінальної справи, обирає щодо правопорушника в необхідних випадках запобіжний захід і складає обвинувальний ви­сновок або повертає матеріали для провадження досудового слідства (ст. 430 КПК), а в разі відсутності підстав до порушення кримінальної справи відмовляє в її порушенні. Протокол разом з матеріалами до­судової підготовки надсилається до суду прокурором або його за­ступником. У постанові про повернення матеріалів досудової підго­товки для проведення досудового слідства повинно бути зазначено, які саме додаткові обставини підлягають з'ясуванню, у чому поляга­ють істотні порушення кримінально-процесуального закону та які слідчі дії необхідно виконати.

Судовий розгляд по справах даної категорії провадиться в за­гальному порядку, передбаченому розділом третім КПК. Справи про злочини, перелічені у ст. 425 КПК, підлягають розгляду в суді не пізніш як у десятиденний строк з моменту надходження матеріалів до суду. Суддя вправі винести обвинувальний чи виправдувальний вирок або ж постанову про повернення справи прокуророві для провадження досудового слідства, якщо виникає необхідність з'ясувати істотні обставини, які не можуть бути встановлені в судо­вому засіданні.