Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

106. Перегляд судових рішень Верховним Судом України. Підстави, строки подання заяви, особи, які мають право подати заяву про перегляд

Для перегляду судових рішень Верховним Судом України, що набрали законної сили, існують дві підстави'.

    1. неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм кримінального закону щодо подібних суспільно небез­печних діянь (крім питань призначення покарання, звільнення від покарання та від кримінальної відповідальності), що потягло ухва­лення різних за змістом судових рішень;

    2. встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом. При цьому перегляд судових рішень з метою застосувати закон про більш тяжкий злочин, збільшити обсяг обвинувачення чи з інших підстав погіршити становище засуджено­го, а також виправдувального вироку, ухвали чи постанови про за­криття справи не допускається.

Правом на звернення до Верховного Суду про перегляд судових рішень з першої підстави наділені: засуджений, його законний пред­ставник і захисник — у частині, що стосується інтересів засудженого; виправданий, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав виправдання; законний представник, захисник не­повнолітнього та сам неповнолітній, щодо якого застосовано при­мусовий захід виховного характеру, — у частині, що стосується інтересів неповнолітнього; законний представник та захисник особи, щодо якої вирішувалося питання про застосування примусового за­ходу медичного характеру; обвинувачений, щодо якого справу закри­то, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав закриття справи; цивільний відповідач або його представ­ник — у частині, що стосується вирішення позову; потерпілий і його представник — у частині, що стосується інтересів потерпілого, але в межах вимог, заявлених ними в суді першої інстанції; цивільний по­зивач або його представник — у частині, що стосується вирішення позову; особа, щодо якої винесено окрему ухвалу (постанову) суду; особи, які в судовому порядку оскаржили постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, за винятком випадків, встановлених законом, — у частині мотивів і підстав відмови в порушенні кримі­нальної справи; прокурор. Указані особи вправі подати таку заяву після перегляду судового рішення в касаційному порядку.

Для подання заяви із вказаної підстави встановлюється тримісяч­ний строк з дня ухвалення судового рішення, відносно якого заявле­но клопотання про перегляд, або з дня ухвалення судового рішення, на яке здійснюється посилання на підтвердження підстави, якщо воно ухвалено пізніше.

Заяву про перегляд судового рішення у разі встановлення між­народною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні спра­ви судом має право подати особа, на користь якої постановлено рі­шення міжнародною судовою установою, протягом одного місяця від дня, коли особі, на користь якої постановлено рішення міжнарод­ною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, стало відомо про набуття цим рішенням статусу остаточного. У разі пропущення строку з причин, визнаних поважними, суд за клопотанням особи, яка подала заяву про перегляд судового рішення, може поно­вити цей строк.

Заява про перегляд судового рішення Верховним Судом України подається у письмовій формі до Верховного Суду України через Ви­щий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Указана заява може бути повернута заявнику у випадках, якщо: заявник не усунув її недоліки протягом установленого строку; заяву подано особою, яка не наділена правом на подання такої заяви; заяву подано від імені особи, яка не має відповідних повноважень; є ухва­ла Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про відмову в допуску справи до провадження за наслідками її розгляду, прийнята з аналогічних підстав.

Про допуск справи до провадження або відмову в такому допуску Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримі­нальних справ протягом п'ятнадцяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу, яка разом із заявою про перегляд судового рішен­ня та доданими до неї документами реєструється у день її надходжен­ня та не пізніше наступного дня передається судді-доповідачу, який протягом трьох днів постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі та надсилає її копії особам, які беруть участь у справі.

Судця-доповідач протягом п'ятнадцяти днів із дня відкриття провадження здійснює підготовку справи до розгляду Верховним Судом України та постановляє ухвалу про закінчення підготовки та призна­чення справи до розгляду Верховним Судом України.

У Верховному Суді України справа про перегляд судового рішен­ня з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 40012 КПК, розглядається на засіданні Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України за умови присутності на ньому не менше 2/3 судців від її складу. Справа про перегляд судового рішення з підстави, передбаче­ної п. 2 ч. 1 ст. 40012 КПК, розглядається на спільному засіданні всіх судових палат Верховного Суду України за умови присутності на ньому не менше 2/3 судців від складу Верховного Суду України.

Строк розгляду справи Верховним Судом України не може пере­вищувати одного місяця з дня відкриття провадження у справі.

За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з таких постанов: про повне або часткове задово­лення заяви; про відмову в задоволенні заяви.

Рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками роз­гляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм кри­мінального закону щодо подібних суспільно небезпечних діянь, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності зазначену норму закону, та для всіх судів України і підлягають опублікуванню на офіційному веб-сайті Верховного Суду України не пізніш як через десять днів з дня їх прийняття.

Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.