Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

77. Закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку. Структура, зміст і значення обвинувального висновку

Складання обвинувального висновку є однією із форм закінчення досудового слідства (ст. 212 КПК).

Обвинувальний висновок слідчий складає після закінчення до­судового слідства й ознайомлення учасників кримінального процесу з матеріалами кримінальної справи.

Обвинувальний висновок — це процесуальний документ, що за­вершує провадження досудового розслідування, в якому узагальню­ється проведена в ході досудового розслідування органом дізнання, слідчим, прокурором робота та містяться такі, що спираються на систему доказів, їх висновки про подію злочину, винуватість особи, яка вчинила злочин, юридичну кваліфікацію діяння та інші обстави­ни кримінальної справи.

Обвинувальний висновок складається з описової і резолютивної частин.

В описовій частині зазначаються: обставини справи як їх встанов­лено на досудовому слідстві; місце, час, способи, мотиви і наслідки злочину, вчиненого кожним з обвинувачених, а також докази, які зі­брано в справі, і відомості про потерпілого; показання кожного з обвинувачених по суті пред'явленого йому обвинувачення, доводи, наведені ним на свій захист, і результати їх перевірки; наявність об­ставин, які обтяжують та пом'якшують його покарання.

При посиланні на докази обов'язково зазначаються аркуші справи.

У резолютивній частині наводяться відомості про особу кожного з обвинувачених, коротко викладається суть пред'явленого обвину­вачення із зазначенням статті кримінального закону, яка передбачає даний злочин.

Обвинувальний висновок підписує слідчий із зазначенням місця і часу його складання.

Якщо обвинувальний висновок складено мовою, якою не володіє обвинувачений, його має бути перекладено на рідну мову обвинува­ченого або іншу мову, якою він володіє. Переклад обвинувального висновку приєднується до справи.

Процесуальна теорія розрізняє такі способи складання описової частини обвинувального висновку:

        1. систематичний;

        2. хронологічний:

        3. поепізодний;

        4. змішаний.

До обвинувального висновку додаються:

          1. список осіб, що підлягають виклику в судове засідання, із за­значенням їх адреси і аркушів справи, де викладені їх показання або висновки;

          2. довідка про рух справи та про застосування запобіжного за­ходу із зазначенням часу і місця тримання під вартою кожного з об­винувачених, якщо вони заарештовані;

          3. довідки про речові докази, про цивільний позов, про заходи, вжи­ті до забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна;

          4. довідка про судові витрати в справі за час досудового слідства з посиланням на відповідні аркуші справи.

У списку осіб, які підлягають виклику в судове засідання, з метою нерозголошення відомостей про осіб, щодо яких застосовані заходи безпеки, замість їх справжніх прізвища, ім'я і по батькові зазначаєть­ся псевдонім, а замість адреси — назва органу, який здійснює заходи безпеки, та його адреса.

Склавши обвинувальний висновок, слідчий направляє справу прокуророві.

Значення обвинувального висновку багатозначне.

По-перше, він має суспільно-політичне значення, оскільки в цьому документі знаходить свій практичний вираз боротьба держа­ви із посяганнями на загальні устої суспільства. Обвинувальний висновок зміцнює та підвищує своїм змістом авторитет органів, які ведуть боротьбу із злочинністю, оскільки характеризує їх успішну діяльність по встановленню, затриманню та викриттю винних у вчиненні злочинів.

По-друге, він має процесуально-правове значення, оскільки по­роджує певні правові наслідки: 1) органи досудового розслідування припиняють процесуальну та оперативно-розшукову діяльність; 2) після складання обвинувального висновку справа направляється прокуророві; 3) у прокурора виникає обов'язок в строк не більше п'яти діб перевірити кримінальну справу та прийняти відповідне рішення; 4) обвинувальним висновком визначаються межі судового засідання; 5) він є основою для захисту підсудного в суді; 6) гарантує розгляд усіх викладених у ньому обставин кримінальної справи в судовому розгляді кримінальної справи.

По-третє, обвинувальний висновок має довідково-технічне зна­чення: 1) вказує нате, хто саме и у вчиненні яких злочинів обвинува­чується; 2) у ньому систематизуються докази та містяться посилання на аркуші справи; 3) містить додатки (список осіб, які викликаються у судовий розгляд, довідку про рух кримінальної справи, застосуван­ня запобіжних заходів тощо), які орієнтують суд, полегшують озна­йомлення зі справою, забезпечують раціональну організацію судово­го процесу.