Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

75. Порядок ознайомлення учасників процесу із матеріалами кримінальної справи у зв'язку із закінченням досудового слідства і передачею справи до суду

Процесуальний порядок ознайомлення учасників процесу із матері­алами кримінальної справи у зв'язку із закінченням досудового слідства і передачею справи до суду передбачений статтями 217-222 КПК.

Визнавши досудове слідство у справі, яка підлягає направленню для віддання обвинуваченого до суду, закінченим, слідчий перш за все повідомляє про це потерпілого та його представника, цивільного по­зивача, цивільного відповідача або їх представників і роз'яснює їм їх право ознайомитися з матеріалами справи, про що складає відповідний протокол або додає до справи копію письмового повідомлення.

У разі письмового або усного клопотання зазначених вище осіб про ознайомлення з матеріалами справи слідчий повинен надати їм таку можливість.

При ознайомленні з матеріалами кримінальної справи вказані особи мають право робити виписки із справи і заявляти клопотання про доповнення слідства.

Указані вище особи знайомляться з усіма матеріалами кримінальної справи, за винятком того, що цивільний відповідач може знайомитися лише з тими матеріалами справи, які стосуються цивільного позову, та не пред'являються для ознайомлення матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Під час пред'явлення матеріалів досудового слідства слідчий зобов'язаний на вимогу потерпілого чи його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача або їх представників вручити їм засвід­чену належним чином копію опису матеріалів кримінальної оправи.

Після того як із матеріалами кримінальної справи ознайомляться потерпілий та його представник, цивільний позивач, цивільний від­повідач (або їх представники), слідчий оголошує обвинуваченому, що слідство в його справі закінчено і що він має право на ознайомлення з усіма матеріалами справи як особисто, так і з допомогою захисника, а також може заявити клопотання про доповнення досудового слід­ства, про що складається протокол.

Також слідчий зобов'язаний роз'яснити обвинуваченому право заявити клопотання про розгляд його справи у суді першої інстанції одноособово суддею чи колегіально судом у складі трьох осіб у ви­падках, передбачених законом.

Обвинувачений вправі ознайомитися з матеріалами справи як особисто, так і за участю захисника. При ознайомленні з матеріалами справи обвинувачений вправі робити виписки з матеріалів справи і порушувати клопотання.

Захисник обвинуваченого при ознайомленні з матеріалами справи має право: робити виписки, мати побачення з обвинуваченим віч-на-віч, роз'яснювати обвинуваченому зміст обвинувачення, обмірковувати з обвинуваченим питання про заявлення клопотань, подавати докази, заявляти відводи, оскаржувати дії та рішення слідчого і прокурора.

Якщо в справі притягнуто декількох обвинувачених, слідчий по­винен пред'явити кожному з них усі матеріали слідства.

Матеріали досудового слідства пред'являються для ознайомлення підшитими і пронумерованими. Під час пред'явлення матеріалів до­судового слідства слідчий зобов'язаний на вимогу обвинуваченого вручити йому засвідчену належним чином копію опису матеріалів кримінальної справи, про що зазначається у протоколі про оголошен­ня обвинуваченому про закінчення слідства і пред'явлення йому і його захисникові матеріалів справи.

Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які бе­руть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не пред'являються.

Обвинуваченого і його захисника не можна обмежувати в часі, потрібному їм, щоб ознайомитися з усіма матеріалами справи в ро­зумні строки.

У разі зволікання ознайомлення з матеріалами справи обвинува­ченим чи його захисником слідчий за погодженням із прокурором або прокурор вносить до суду за місцем провадження слідства подання, яке суддя розглядає, і своєю постановою може визначити строк, про­тягом якого обвинувачений і його захисник повинні ознайомитися з матеріалами справи та заявити клопотання. Після закінчення цього строку обвинувачений і його захисник вважаються ознайомленими з матеріалами справи.

На постанову судді прокурором, обвинуваченим чи його захисни­ком протягом трьох діб із дня її винесення може бути подана апеляція. Подання апеляції не зупиняє виконання постанови судді.

Про оголошення обвинуваченому про закінчення досудового слідства і про пред'явлення йому матеріалів справи для ознайом­лення слідчий складає протокол, у якому серед іншого також зазна­чається, які саме матеріали (кількість томів і аркушів) були пред'явлені для ознайомлення, чи ознайомилися обвинувачений і захисник з матеріалами справи, протягом якого часу проходило ознайомлення із справою і які клопотання були заявлені обвинува­ченим та його захисником.

Особливу увагу необхідно звернути на ознайомлення обвинува­ченого з матеріалами кримінальної справи, якщо він тримається під вартою.

Матеріали закінченої розслідуванням кримінальної справи по­винні бути пред'явлені обвинуваченому, взятому під варту, та його захисникові не пізніш як за місяць до закінчення граничного строку тримання під вартою (ч. 6 ст. 156 КПК).

Якщо матеріали кримінальної справи було пред'явлено обвину­ваченому та його захисникові з порушенням місячного терміну до закінчення граничного строку тримання під вартою, то після його закінчення обвинувачений підлягає негайному звільненню. При цьо­му за обвинуваченим та його захисником зберігається право на озна­йомлення з матеріалами справи.

Якщо матеріали кримінальної справи було пред'явлено обвину­ваченому та його захисникові з додержанням місячного терміну до закінчення граничного строку тримання під вартою, але його вияви­лося недостатньо для ознайомлення з матеріалами справи, зазначений строк може бути продовжено суддею апеляційного суду за поданням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором України чи його заступником, або поданням цього прокурора чи його заступника. Коли у справі беруть участь кілька обвинувачених, яких тримають під вартою, і хоча б одному з них місячного строку виявилося недо­статньо для ознайомлення з матеріалами справи, то зазначене подан­ня може бути внесено стосовно того обвинуваченого або тих обви­нувачених, які ознайомилися з матеріалами справи, якщо не відпала необхідність у застосуванні до нього або до них взяття під варту і відсутні підстави для обрання іншого запобіжного заходу.

Під час ознайомлення з матеріалами кримінальної справи обви­нуваченим і його захисником усно або письмово можуть бути заяв­лені клопотання про доповнення досудового слідства, про зміну кваліфікації злочину і закриття справи. Усні клопотання заносяться до протоколу, письмові —додаються до справи.

Слідчий зобов'язаний задовольнити клопотання обвинуваченого і його захисника, якщо обставини, для з'ясування яких заявлено кло­потання, мають значення для справи.

Якщо за клопотанням обвинуваченого проводилися додаткові слідчі дії, слідчий зобов'язаний ознайомити обвинуваченого і його захисника, а також надати можливість ознайомитися потерпілому і його представникові, цивільному позивачеві, цивільному відповіда­чеві або їх представникам з усіма додатковими матеріалами, а в разі їх клопотання — з усією справою відповідно до вимог закону.