Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

32. Допуск захисника до участі у провадженні по кримінальній справі. Випадки обов'язкової участі захисника при провадженні дізнання, досудового слідства і при розгляді кримінальної справи в суді

Захисник допускається до участі у кримінальній справі в будь-якій стадії процесу, починаючи з моменту визнання особи підозрюваним чи пред'явлення їй обвинувачення. У справі про застосування при­мусових заходів медичного характеру захисник може брати участь з моменту встановлення факту наявності в особи душевної хвороби (отримання відповідного висновку судово-психіатричної експертизи, медичної документації, довідки про перебування на обліку тощо), а у справі про застосування примусових заходів виховного характеру — з моменту першого допиту неповнолітнього або поміщення його до приймальника-розподільника. Близькі родичі обвинуваченого, його опікуни або піклувальники допускаються до участі у справі як за­хисники з моменту пред'явлення обвинуваченому для ознайомлення матеріалів досудового слідства.

Захисник запрошується обвинуваченим (підозрюваним), його близькими, законним представником або іншими особами за дору­ченням або за згодою обвинуваченого (підозрюваного). Якщо обви­нувачений або підозрюваний сам не запросив захисника, але клопоче про його участь у справі, така участь має бути забезпечена у встанов­леному законом порядку через адвокатське об'єднання, особою, яка провадить дізнання, слідчим і судом. Безоплатна правова допомога надається суб'єктам права на безоплатну первинну та вторинну пра­вову допомогу з підстав, передбачених Законом України «Про без­оплатну правову допомогу» від 02.06.2011 р.

Стаття 45 КПК передбачає випадки обов'язкової участі у справі захисника. Це обумовлено труднощами або неможливістю особисто­го здійснення захисту самим обвинуваченим, або необхідністю забез­печити рівність сторін і змагальність процесу, всебічність, повноту і об'єктивність дослідження обставин справи та іншими причинами.

Участь захисника є обов'язковою: 1) у справах осіб, яких підозрю­ють або обвинувачують у вчиненні злочину у віці до 18 років, — з моменту визнання особи підозрюваною чи пред'явлення їй обви­нувачення; 2) у справах про злочини осіб, які через свої фізичні або психічні вади (німі, глухі, сліпі тощо) не можуть самі реалізувати своє право на захист, — з моменту затримання особи чи пред'явлення їй обвинувачення або з моменту встановлення цих вад; 3) у справах осіб, які не володіють мовою, якою ведеться судочинство, — з мо­менту затримання особи чи пред'явлення їй обвинувачення; 4) якщо санкція статті, за якою кваліфікується злочин, передбачає довічне ув'язнення, — з моменту затримання особи чи пред'явлення їй об­винувачення; 5) при провадженні справи про застосування приму­сових заходів медичного характеру — з моменту встановлення факту наявності в особи душевної хвороби; 6) при провадженні справи про застосування примусових заходів виховного характеру — з моменту першого допиту неповнолітнього або з моменту поміщен­ня його до приймальника-розподільника для дітей.

За вказаними вище категоріями справ участь захисника є обов'язковою і у стадії судового розгляду. У суді апеляційної інстан­ції участь захисника у випадках, передбачених ч. 1 ст. 45 КПК, є обов'язковою, якщо в апеляції ставиться питання про погіршення становища засудженого чи виправданого.