Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

104. Нові матеріали в апеляційній та касаційній інстанціях. Особливості оцінки доказів апеляційною та касаційною інстанціями

Нові (додаткові) матеріали в апеляційному провадженні (ч. 4 ст. 362 КПК).

З метою доповнення судового слідства, проведеного судом першої інстанції неповно або однобічно, апеляційний суд вправі прийняти рішення про витребування в необхідних випадках додаткових доказів. Таке рішення суд вправі прийняти як за клопотанням учасників про­цесу, так і зі своєї ініціативи.

Суд має право вимагати від підприємств, установ, організацій, об'єднань, окремих громадян документи або їхні копії, що містять інформацію, яка може бути доказом у справі, предмети й інші об'єкти, що можуть бути визнані речовими доказами.

Суд вправі вимагати від органів розслідування провести певну слідчу дію з метою одержання і подання апеляційному суду додатко­вих доказів у тих випадках, коли таку дію не може провести суд першої інстанції за дорученням апеляційного суду.

Якщо апеляційний суд прийняв рішення витребувати додаткові матеріали, з цією метою він може відкласти судовий розгляд.

Нові матеріали в касаційному провадженні (ст. 393 КПК).

Під новими матеріалами (документами) треба розуміти як ті, що передбачені ст. 83 КПК, так і будь-які інші, отримані законним шляхом: бухгалтерські документи (накладні, платіжні ордери, квитанції та ін.), акти ревізії, висновки аудиторських перевірок, акти митних оглядів, договори, контракти, ліцензії, довідки, ха­рактеристики, висновки спеціаліста, документи про нагороди і заохочення, про інвалідність, наявність утриманців, фотографії, відео- й аудіозаписи та ін.

Законом передбачено, що документи, яких не було в справі, мають право подати особи, що подали касаційні скарги.

Нові документи можуть бути подані як на підтвердження, так і на спростування доводів, викладених у скарзі.

Нові матеріали не можуть бути отримані шляхом провадження слідчих дій, зокрема шляхом допиту засудженого, потерпілого, свід­ків, шляхом проведення обшуку, виїмки, огляду та ін.

Адвокат, який виступає в суді як захисник засудженого або ви­правданого, а також представник потерпілого, цивільного позивача або відповідача може одержати нові матеріали, використовуючи про­цесуальні права, передбачені ст. 6 Закону України «Про адвокатуру». Адвокат має право збирати відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальній справі, зокрема: запитувати й одержувати документи або їхні копії від підприємств, установ, організацій, об'єднань, а від громадян — за їхньою згодою; знайомитися на під­приємствах, в установах і організаціях з необхідними для виконання доручення документами і матеріалами, за винятком тих, таємниця яких охороняється законом; одержувати письмові висновки фахівців з питань, що вимагають спеціальних знань; застосовувати науково-технічні засоби відповідно до чинного законодавства.

Прокурор витребовує необхідні нові матеріали самостійно.

Якщо особа, що подала касаційну скаргу, не може самостійно одержати матеріали, які її цікавлять, вона може клопотати перед судом про їх витребування. Касаційний суд вправі витребувати нові матеріали як за клопотанням учасників процесу, так і за власною ініціативою.

Особи, що подають нові матеріали, зобов'язані вказати джере­ло їх одержання, яким шляхом вони отримані і для підтвердження або спростування яких обставин подаються. З новими матеріалами, поданими однією із сторін, необхідно ознайомити інших заінте­ресованих осіб з метою забезпечення їхнього права спростувати ці матеріали.

Особливості оцінки доказів апеляційною та касаційною інстан­ціями.

1. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

  1. Ніякі докази для суду не мають наперед встановленої сили.

  2. Оцінюються як докази, що вже наявні у справі, так і нові мате­ріали.

  3. Апеляційний і касаційний суд не пов'язані результатами оцінки суду першої інстанції.

  4. Оцінка відбувається в межах апеляційної (касаційної) скарги.