Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

74. Виявлення прокурором, слідчим і судом причин і умов, які сприяли вчиненню злочину. Заходи щодо їх усунення

При провадженні дізнання, досудового слідства і судового роз­гляду кримінальної справи орган дізнання, слідчий, прокурор зобов'язані виявляти причини і умови, які сприяли вчиненню зло­чину (ст. 23 КПК).

Виявлення причин і умов, які сприяли вчиненню злочину, є важ­ливим елементом предмета доказування (статті 23, 64 КПК). Без їх виявлення та без вжиття заходів по їх усуненню дослідження обставин справи не буде всебічним і повним і, якщо це має істотне значення для правильного вирішення справи, може бути підставою для повер­нення справи на додаткове розслідування.

Під причиною вчинення злочину слід розуміти ті негативні соціаль­ні явища і процеси, під впливом яких у винної особи виникають глибокі та стійкі антигромадські погляди, звички, що зумовлюють внаслідок криміногенної мотивації її внутрішню готовність вчинити злочин.

Умови вчинення окремого (конкретного) злочину — це зовнішні об'єктивні негативні факти реальної дійсності, які полегшили його вчинення і сприяли досягненню злочинного результату.

Усі дії органів дізнання, досудового слідства і прокурора по ви­явленню причин та умов вчинення злочину і вжиттю заходів до їх усунення мають процесуальний характер і повинні відображатися в матеріалах справи.

Орган дізнання, слідчий, прокурор, встановивши причини і умови, що сприяли вчиненню злочину, вносять у відповідний дер­жавний орган, громадську організацію, посадовій особі, органу місцевого самоврядування подання про вжиття заходів для усунен­ня цих причин і умов (ст. 23і КПК), суд виносить окрему ухвалу, а суддя — постанову (ст. 232 КПК).

Таке подання за своїм характером має профілактичну спрямованість, є процесуальним документом, примірник якого має знаходитися в кри­мінальній справі. В описовій частині подання коротко викладається фабула справи, наводяться виявлені причини й умови, що сприяли вчи­ненню злочину, із зазначенням винуватих у цьому осіб. Робиться поси­лання на відповідні докази, закони чи відомчі акти, які порушені.

У резолютивній частині формулюються висновки та пропозиції, даються рекомендації по усуненню причин і умов, що сприяли вчи­ненню злочину. При дачі таких рекомендацій не дозволяється втру­чатися в суто оперативну і господарську діяльність підприємств, установ, організацій чи наперед вирішувати, яке конкретно стягнення необхідно накласти на особу, винну у створенні причин та умов, що сприяли вчиненню злочину.

Якщо в ході дізнання, досудового слідства буде встановлено, що в діянні особи, яка притягається до кримінальної відповідальності, чи в діяннях інших осіб є ознаки дисциплінарного правопорушення або ці особи повинні бути згідно з чинним законодавством притягну­ті до матеріальної відповідальності, орган дізнання, слідчий чи про­курор зобов'язані порушити в поданні питання про притягнення цих осіб до дисциплінарної або матеріальної відповідальності.

Не пізніш як у місячний строк по поданню (ухвалі суду, постано­ві судді) має бути вжито необхідних заходів і про результати повідо­млено особу, яка надіслала подання.

У разі залишення посадовою особою подання без розгляду орган дізнання, слідчий чи прокурор мають право притягти цих осіб до ад­міністративної відповідальності за ст. 1856 КУпАП «Невжиття заходів щодо окремої ухвали суду чи окремої постанови судді, подання органу дізнання, слідчого або протесту, припису чи подання прокурора», про що складається протокол відповідно до статей 254-257 КУпАП.