Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

78. Перевірка прокурором справи з обвинувальним висновком. Рішення прокурора по справі, яка надійшла до нього з обвинувальним висновком

Після закінчення слідства, ознайомлення учасників кримінально­го процесу з матеріалами кримінальної справи та складення обви­нувального висновку слідчий направляє справу прокуророві.

Відповідно до ст. 228 КПК, прокурор, одержавши від слідчого справу з обвинувальним висновком, зобов'язаний перевірити:

            1. чи мала місце подія злочину;

            2. чи має діяння, яке ставиться у вину обвинуваченому, склад злочину;

            3. чи були додержані під час провадження дізнання і досудового слідства вимоги Кримінально-процесуального кодексу України про забезпечення права підозрюваного і обвинуваченого на захист;

            4. чи немає в справі обставин, що тягнуть за собою закриття справи;

            5. чи пред'явлено обвинувачення по всіх установлених злочинних діях обвинуваченого;

            6. чи притягнуті як обвинувачені всі особи, що викриті у вчинен­ні злочину;

            7. чи правильно кваліфіковано дії обвинуваченого за статтями кримінального закону;

            8. чи додержано вимог закону при складанні обвинувального висновку;

            9. чи правильно обрано запобіжний захід;

            10. чи вжито заходів до забезпечення відшкодування збитків, за­подіяних злочином, і можливої конфіскації майна;

            11. чи виявлено причини та умови, які сприяли вчиненню зло­чину, і чи вжито заходів до їх усунення;

            12. чи додержано органами дізнання або досудового слідства всіх інших вимог кримінально-процесуального закону.

Після перевірки справи з обвинувальним висновком прокурор або його заступник відповідно до ст. 229 КПК приймає одне з таких рішень:

              1. затверджує обвинувальний висновок або складає новий обви­нувальний висновок;

              2. повертає справу органові дізнання або слідчому із своїми пись­мовими вказівками для провадження додаткового розслідування;

              3. закриває справу, склавши про це постанову.

Прокурор або його заступник вправі змінити складений слідчим список осіб, які підлягають виклику в судове засідання, а також скасува­ти чи змінити раніше обраний запобіжний захід або обрати запобіжний захід, якщо його не було обрано, чи поставити у випадках, передбачених кримінально-процесуальним законом, перед судом питання про об­рання запобіжного заходу у вигляді застави або взяття під варту.

Новий обвинувальний висновок складається прокурором або його заступником, якщо вони не згодні із висновком, що склав слід­чий. Причому обвинувальний висновок слідчого із справи вилучаєть­ся (ст. 230 КПК).

Прокурор також може особисто змінити обвинувачення. Якщо зміна початкового обвинувачення не тягне за собою застосування статті кримінального закону з більш тяжкою санкцією і не зв'язана з істотною зміною обвинувачення за фактичними обставинами, про­курор або його заступник вправі скласти нову постанову, в якій за­значає зміни, що вносяться до обвинувального висновку.

У разі необхідності змінити обвинувачення на більш тяжке або таке, що істотно змінює пред'явлене обвинувачення за фактичними обставинами, прокурор (або його заступник) повертає справу слідчо­му для додаткового розслідування і пред'явлення нового обвинува­чення (ст. 231 КПК).

Затвердивши обвинувальний висновок, складений слідчим, або склавши новий обвинувальний висновок, прокурор (або його заступ­ник) направляє справу до суду, якому вона підсудна, про що повідом­ляє обвинуваченого.

Розглянути справу, що надійшла від органу дізнання чи слідчого, і дати їй належне спрямування прокурор зобов'язаний протягом не більше п'яти днів (ст. 233 КПК).