Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

83. Підстави і процесуальний порядок повернення судом першої інстанції кримінальної справи на додаткове розслідування

Питання регулюється статтями 246, 281 КПК; відповідні роз'яснення дані у постанові Пленуму Верховного Суду України від 11 лютого 2005 р. № 2 «Про практику застосування судами України законодавства, що регулює повернення кримінальних справ на до­даткове розслідування».

Закон передбачає, що при попередньому розгляді справи вона може бути повернута на додаткове розслідування у випадках:

  • коли під час порушення справи, провадження дізнання або до­судового слідства були допущені такі порушення вимог КПК, без усунення яких справа не може бути призначена до судового розгляду (як з власної ініціативи судді, так і за клопотанням прокурора, обви­нуваченого, його захисника чи законного представника, потерпілого, позивача, відповідача або їх представників). Чи перешкоджає пору­шення закону, допущене під час порушення справи, провадження дізнання або досудового слідства, її призначенню до судового роз­гляду, вирішується залежно від того, наскільки істотним воно було, до ущемлення яких прав та інтересів учасників процесу воно при­звело і чи є можливість поновити ці права й інтереси;

  • наявності у справі підстав для притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, якщо окремий розгляд справи щодо них неможливий (за клопотанням прокурора, обвинуваченого, його за­хисника чи законного представника);

  • наявності підстав для кваліфікації дій обвинуваченого за статтею КК, яка передбачає відповідальність за більш тяжкий злочин, чи для пред'явлення йому обвинувачення, яке до цього не було пред'явлено (за клопотанням прокурора, потерпілого чи його представника).

Перелік підстав для повернення справи на додаткове розслідуван­ня зі стадії попереднього розгляду справи є вичерпним. Тому суддя не вправі повернути справу на додаткове розслідування з цієї стадії, наприклад, з мотивів неповноти досудового слідства або у зв'язку з тим, що обвинувачений після передачі справи до суду зник і місце його перебування невідоме.

У постанові суддя зазначає підстави повернення справи на до­даткове розслідування і може вказати, які слідчі дії повинні бути проведені при додатковому розслідуванні. У постанові також повинно бути вирішено питання про запобіжний захід щодо обвинуваченого. Копія постанови протягом трьох діб після її винесення надсилається сторонам. На постанову протягом семи діб з дня її винесення сторо­ни можуть подати апеляції до апеляційного суду.

Після закінчення додаткового розслідування справа направляється до суду для проведення попереднього розгляду в загальному порядку.

Повернення справи на додаткове розслідування зі стадії судового розгляду справи з власної ініціативи суду допускається лише з моти­вів неповноти або неправильності досудового слідства.

Досудове слідство визнається неповним, якщо під час його про­вадження всупереч вимогам статей 22 і 64 КПК не були досліджені або були поверхово чи однобічно досліджені обставини, які мають істотне значення для правильного вирішення справи (не були до­питані певні особи; не витребувані й не досліджені документи, ре­чові та інші докази для підтвердження чи спростування таких об­ставин; не досліджені обставини, зазначені в ухвалі суду, який по­вернув справу на додаткове розслідування, коли необхідність до­слідження тієї чи іншої з них випливала з нових даних, установлених при судовому розгляді; не були з'ясовані з достатньою повнотою дані про особу обвинуваченого тощо). Неправильним досудове слідство визнається в разі, коли органами досудового слідства при вчиненні процесуальних дій і прийнятті процесуальних рішень були неправильно застосовані або безпідставно не застосовані нор­ми кримінально-процесуального чи кримінального закону і без усунення цих порушень справа не може бути розглянута в суді. Від­повідно до ч. 1 ст. 281 КПК повернення справи на додаткове роз­слідування зі стадії судового розгляду допускається лише тоді, коли неповнота або неправильність досудового слідства не може бути усунута в судовому засіданні. На ухвалу, постанову протягом семи діб з дня її винесення сторони можуть подати апеляції до апеляцій­ного суду.