Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

8. Система стадій кримінального процесу та їх характеристика

Кримінальна справа рухається послідовно, у своєму розвитку проходячи етапи-стадії. Стадії кримінального процесу тісно пов'язані між собою спільними для кримінального процесу принципами і за­вданнями, але в той же час кожна з них відбувається у формах, харак­терних тільки для неї.

Кожна стадія передусім вирішує загальні завдання кримінально­го процесу у властивій цій стадії процесуальній формі, яка визначає специфіку процесуального становища суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності, засобів доказування, правозахисних меха­нізмів, процесуальних рішень та повноважень органів і посадових осіб, що ведуть кримінальний процес.

Стадіями кримінального процесу є: 1) порушення кримінальної справи; 2) досудове розслідування; 3) попередній розгляд справи суддею; 4) судовий розгляд; 5) провадження в апеляційній інстанції; 6) касаційне провадження; 7) виконання вироку, ухвали і постанови суду; 8) перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами; 9) перегляд судових рішень Верховним Судом України.

  1. Порушення кримінальної справи — перша стадія кримінально­го процесу. Вона полягає в діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду з прийому, реєстрації, розгляду, пере­вірки і вирішення заяв і повідомлень про злочини та прийняття від­повідних рішень — про порушення або відмову в порушенні кримі­нальної справи.

  2. Досудове розслідування являє собою регламентовану кримі­нально-процесуальним законом діяльність органів дізнання і досудо­вого слідства, спрямовану на збирання, перевірку і оцінку доказів для вирішення питання про наявність або відсутність події злочину, вини певної особи в його вчиненні, про характер і розмір шкоди, заподіяної злочином, на встановлення інших обставин, що підлягають доказу­ванню у справі, а також на припинення злочинів і запобігання їх вчиненню.

  3. Попередній розгляд справи суддею є важливою самостійною стадією кримінального процесу, в якій суддя зобов'язаний у строки, визначені у ст. 241 КПК, на підставі ретельного вивчення матеріалів справи перевірити, чи достатньо підстав для призначення справи до судового розгляду.

Завданнями цієї стадії є контроль за якістю досудового розслідуван­ня (перевірка його повноти, об'єктивності, дотримання вимог закону) та створення необхідних умов для подальшого розгляду справи по суті.

Судовий розгляд — головна і центральна стадія кримінального процесу, в якій суд колегіально або суддя одноособово у судовому за сіданні, за участю сторін та інших учасників процесу розглядає і ви­рішує кримінальну справу по суті, тобто про винність або невинуватість підсудного, застосування до нього покарання або виправдання неви­нуватого. Завдання стадії: всебічне дослідження доказів; контроль за якістю досудового розслідування та вирішення справи по суті шляхом винесення вироку чи іншого підсумкового рішення. У судовому роз­гляді найбільш повно та послідовно застосовано всі принципи кримі­нального процесу. Стадія судового розгляду поділяється на такі етапи: підготовча частина судового засідання, судове слідство, судові дебати, останнє слово підсудного та постановлення вироку.

  1. Провадження в апеляційній інстанції — діяльність апеляційно­го суду, що відбувається у разі подання апеляції прокурором, засудже­ним, виправданим, обвинуваченим, захисником або іншим визначе­ним КПК учасником процесу на вирок, який не набрав законної сили, ухвалений місцевим судом, та ухвали або постанови місцевих судів.

  2. Провадження в касаційній інстанції — це стадія кримінально­го процесу, в якій переглядаються вироки, постанови, ухвали, що, як правило, набрали законної сили. Ця стадія починається лише тоді, коли у встановлені законом строки (1 міс., З міс.) внесена касаційна скарга на рішення суду. Кримінальна справа розглядається касаційним судом, за загальним правилом шляхом дослідження доказів, які є у справі, а не шляхом безпосереднього дослідження обставин справи і завершується скасуванням вироку й закриттям кримінальної справи, скасуванням вироку і направленням справи на нове розслідування чи новий судовий розгляд до суду, залишенням вироку без змін, його зміною.

  3. Стадія виконання вироку, ухвали, постанови суду має завданням звернення до виконання вироку та інших судових актів з моменту набрання ними законної сили. У цій стадії також вирішуються у вста­новленому законом порядку всі сумніви і неясності у тлумаченні су­дових актів, а також вирішуються всі інші питання, які виникли у процесі виконання (дострокове звільнення, зміна режиму відбуття покарання, зняття судимості і т. д.). На відміну від попередніх стадій, які мають безперервний характер, процесуальна діяльність у стадії виконання вироку, ухвали, постанови суду може перериватись і від­новлюватись у випадках необхідності.

  4. Стадія перегляду судових рішень за нововиявленими обстави­нами — це стадія кримінального процесу, в якій переглядаються вироки, постанови, ухвали, які набрали законної сили у зв'язку з нововиявленими обставинами.

9. Перегляд судових рішень Верховним Судом України здійснюєть­ся в таких випадках: 1) неоднакове застосування судом касаційної ін­станції тих самих норм кримінального закону щодо подібних суспіль­но небезпечних діянь (крім питань призначення покарання, звільнення від покарання та від кримінальної відповідальності), що потягло ухва­лення різних за змістом судових рішень; 2) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом. Пере­гляд судових рішень на цій підставі, з метою застосувати закон про більш тяжкий злочин, збільшити обсяг обвинувачення чи з інших під­став погіршити становище засудженого, а також виправдувального вироку, ухвали чи постанови про закриття справи не допускається.

Розглянуті стадії становлять єдину систему кримінального про­цесу. Система кримінального процесу є раціональною і логічною. Кожна попередня стадія створює необхідні передумови для успішно­го вирішення завдань наступної стадії. На кожній стадії, як правило, підлягає контролю законність дій і рішень, що мали місце на поперед­ніх стадіях.