Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

103. Результати розгляду справи судом касаційної інстанції. Ухвала касаційного суду. Види ухвал, структура та зміст

За результатами розгляду справи суд касаційної інстанції:

      1. залишає вирок, постанову чи ухвалу без зміни, а касаційні скар­ги без задоволення, якщо, перевіривши кожний довід скарги, касацій­на інстанція дійшла висновку, що вирок (постанова чи ухвала у час­тині, що оскаржена) є законним і обґрунтованим; касаційні підстави є, але вони тягнуть за собою погіршення становища засудженого (ви­правданого), а прокурор або потерпілий, його представник з цих мотивів судове рішення не оскаржували;

      2. скасовує вирок, постанову чи ухвалу і направляє справу на нове розслідування або новий судовий чи апеляційний розгляд (за наявнос­ті будь-якої підстави для скасування судового рішення, передбаченої ст. 398 КПК України). Справа направляється на новий судовий розгляд у іншому складі суддів. При цьому справа може бути направлена для нового розгляду як зі стадії попереднього розгляду її суддею одноосо­бово, так і з розгляду в судовому засіданні (залежно від того, в якій стадії судом були допущені порушення закону);

      3. скасовує вирок, постанову чи ухвалу і закриває справу;

      4. змінює вирок, постанову чи ухвалу, що стосується: а) по­м'якшення покарання (виду і розміру), як основного, так і додатко­вого; б) перекваліфікації злочину на закон, що передбачає менш тяжке покарання; в) виключення частини обвинувачення; г) зміни у частині цивільного позову та судових витрат; д) вирішення питання про речові докази та ін.

Підставами для скасування або зміни судового рішення є: іс­тотне порушення кримінально-процесуального закону; неправильне застосування кримінального закону; невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого (ст. 398 КПК України). Касаційний суд не вправі посилити покарання або засто­сувати закон про більш тяжкий злочин. Обвинувальний вирок, по­становлений апеляційним чи місцевим судом, ухвалу апеляційного суду щодо вироку місцевого суду може бути скасовано у зв'язку з необхідністю застосувати закон про більш тяжкий злочин або при­значення більш суворого покарання лише в разі, коли саме з цих підстав подав скаргу прокурор або потерпілий чи його представник. Виправдувальний вирок може бути скасований лише за скаргою прокурора, потерпілого чи його представника, які подані з мотивів його незаконності, або за скаргою виправданої особи з мотивів ви­правдання.

Ухвала суду складається із вступної, описово-мотивувальної і резолютивної частин, у яких має бути зазначено: 1) місце і час по­становлення ухвали; 2) назву і склад суду, що постановив ухвалу; 3) осіб, які брали участь у розгляді справи в засіданні касаційної ін­станції; 4) зміст вироку (постанови); 5) особу, яка подала касаційну скаргу; 6) суть касаційної скарги; 7) короткий виклад пояснень осіб, які брали участь у засіданні касаційної інстанції; 8) аналіз доказів, досліджених під час повного або часткового судового слідства, про­веденого апеляційним судом, та докладні мотиви прийнятого рішен­ня; 9) результати розгляду справи.

Ухвала суду касаційної інстанції складається і підписується суд­дями, що брали участь у розгляді справи, у нарадчій кімнаті й оголо­шується у залі судового засідання. Якщо складання ухвали вимагає значного часу, суд має право обмежитися складанням у нарадчій кімнаті й оголошенням лише резолютивної частини. Повний текст ухвали має бути складений не пізніше п'яти діб з дня оголошення резолютивної частини. Про час оголошення повного тексту має бути зазначено в ухвалі.

За наявності підстав, передбачених ст. 232 КПК, суд касаційної інстанції одночасно з постановленням касаційної ухвали може вине­сти окрему ухвалу, в якій звернути увагу відповідних органів, орга­нізацій, посадових осіб на встановлені в справі факти порушення закону, причини і умови, котрі сприяли вчиненню злочину, на необ­хідність прийняття відповідних заходів до їх усунення.

Ухвала касаційного суду виконується судом, який постановив ви­рок у справі.