Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

105. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами. Підстави, строки перегляду, особи, які мають право порушити питання про перегляд судового рішення

Судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути пере­глянуті за нововиявленими обставинами, тобто такими юридичними фактами (обставинами), що існували на час досудового розсліду­вання або судового розгляду кримінальної справи, але не були відо­мі суду та мають важливе значення для правильного вирішення справи.

Згідно із ст. 4005 КПК нововиявленими обставинами визнаються: 1) фальсифікація доказів, неправильність перекладу, а також пока­зань свідка, потерпілого, обвинуваченого, підсудного, висновку і пояснень судового експерта, на яких ґрунтується вирок; 2) зловжи­вання прокурора, дізнавача, слідчого чи суддів під час провадження у справі; 3) всі інші обставини, які не були відомі суду при вине­сенні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше вияв­леними обставинами доводять неправильність засудження або ви­правдання підсудного.

Фальсифікація доказів, завідомо неправильний переклад, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, завідомо неправильний висновок і пояснення судового експерта, зловживання прокурорів, дізнавачів, слідчих і суддів є підставами для перегляду судових рі­шень, що набрали законної сили, лише в тому разі, коли вони вста­новлені вироком, що набрав законної сили, а при неможливості по­становлення вироку — матеріалами розслідування.

Строки перегляду судових рішень за нововиявленими обставина­ми визначені у ст. 4006 КПК. Так, перегляд виправдувального вироку, ухвали чи постанови про закриття справи за нововиявленими обста­винами допускається лише протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності і не пізніше одного року з дня виявлення нових обставин.

Днем виявлення нових обставин є: день набрання законної сили вироком суду щодо свідка, потерпілого, судового експерта, пере­кладача у зв'язку з дачею ними завідомо неправдивих показань, завідомо неправильного висновку, пояснень чи перекладу, щодо прокурора, дізнавача, слідчого, судді у зв'язку з допущеним ними зловживанням, а також щодо інших осіб у зв'язку з фальсифікацією ними доказів, а при неможливості постановлення вироку — день складання прокурором за матеріалами розслідування висновку про наявність нововиявлених обставин, а також день складання проку­рором висновку про підтвердження інших обставин чи обставин у вигляді дій певних осіб, які не підпадають під ознаки злочинів, матеріалами розслідування.

За наявності доказів, які підтверджують, що особа вчинила більш тяжкий злочин, ніж той, за який вона була засуджена, справа може бути відновлена у зв'язку з нововиявленими обставинами тільки про­тягом строку давності притягнення до кримінальної відповідальнос­ті за більш тяжкий злочин. Відновлення справи за нововиявленими обставинами строками не обмежено за наявності доказів, які підтвер­джують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого злочину.

Відбуття покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справи в інтересах його реабілітації.

Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обста­винами мають право подавати Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, прокурори міст Києва і Севастополя, військовий прокурор (на правах прокурора області). Клопотання про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами вправі подавати прокуроро­ві учасники процесу, а також інші особи, якщо таке їх право перед­бачено у законі.

Заява про перегляд справи у зв'язку з нововиявленими обстави­нами розглядається апеляційним чи касаційним судом за правилами, встановленими для перегляду справ у касаційному порядку.