Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

25. Обставини, що виключають можливість участі у справі судді, прокурора, слідчого, особи, яка провадить дізнання. Порядок їх відводу

Суддя, прокурор, слідчий, дізнавач не може брати участі в розгляді кримінальної справи, якщо він: 1) є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем або родичем кого-небудь з них, а також роди­чем слідчого, особи, яка провадила дізнання, обвинувача або обвину­ваченого; 2) брав участь у даній справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка провадила дізнання, слідчий, обвинувач, захис­ник або представник інтересів потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача; 3) під час досудового розслідування справи вирішував питання щодо проведення обшуку, виїмки, огляду, обрання, зміни чи скасування запобіжних заходів, продовження строків триман­ня під вартою або розглядав скарги на затримання чи на постанови про відмову в порушенні кримінальної справи або закриття справи, а також розглядав питання про усунення захисника в порядку, передбаченому ст. 61і КПК; 4) особисто або його родичі заінтересовані в результатах справи; 5) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у їх об'єктивності. У складі суду, що розглядає кримінальну справу, не можуть бути особи, які є родичами між собою (ст. 54 КПК).

Статтею 55 КПК України регламентовано обставини, за яких не до­пускається повторна участь судді в розгляді тієї самої справи: 1) суддя, який брав участь у розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в апеляційному чи касаційному порядку, а так само брати участь у новому розгляді справи в суді першої інстанції в разі скасування вироку чи ухвали про закриття справи, постановлених з його участю; 2) суддя, який брав участь у роз­гляді справи в апеляційному порядку, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої інстанції чи в касаційному порядку, а так само в новому розгляді справи в касаційній інстанції після скасування ухвали, постановленої з його участю; 3) суддя, який брав участь у розгляді спра­ви в касаційному порядку, не може брати участі в розгляді тієї ж справи в суді першої інстанції і в апеляційному порядку, атак само в повторно­му розгляді справи в касаційному порядку, якщо постанову (ухвалу), винесену з його участю, скасовано; 4) суддя, який брав участь у розгля­ді справи, не може брати участі в перегляді цієї справи за нововиявленими обставинами та перегляді справи Верховним Судом України.

Не можуть бути підставою для відводу прокурора обставини, коли він брав участь у проведенні досудового слідства у справі, у розгляді справи в суді першої інстанції, в апеляційному чи касацій­ному порядку (ч. 1 ст. 58 КПК). Участь слідчого чи особи, яка про­вадить дізнання, у дізнанні чи досудовому слідстві не є підставою для їх усунення від подальшого розслідування справи.

За наявності однієї з обставин, передбачених статтями 54 і 55 КПК, суб'єкт процесу, щодо якого вони виявлені, зобов'язаний заяви­ти самовідвід. З цих же підстав відвід може бути заявлений прокуро­ром, підсудним, захисником, потерпілим та його представником, цивільним позивачем, цивільним відповідачем або їх представниками (ч. 1 ст. 56 КПК), а також законним представником неповнолітнього підсудного (ст. 261, ч. 2 ст. 441 КПК), засудженим і виправданим (ч. 1 ст. 362, ч. З ст. 394, ст. 40010 КПК). Відвід прокурору, експерту, спеціалісту і перекладачу має право заявити в тому числі підозрюва­ний (ч. 2 ст. 43і КПК) та обвинувачений (ч. 2 ст. 43, п. 5 ч. 1 ст. 142; п. 1 ч. 1 ст. 197 КПК). Заяви про самовідвід чи відвід подаються до початку судового слідства, крім випадків, коли підстава для відводу стала відома після початку судового слідства (ч. 2 ст. 56 КПК).

Питання про відвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. Заява про відвід кільком судцям або всьому складу суду вирішується більшістю голосів (ч. 2 ст. 57 КПК). Рішення про відвід прокурора на досудовому слідстві приймає вищестоящий прокурор, а в суді — суд, який розглядає справу, або одноособово суд­дя (ч. 2 ст. 58 КПК). Заява про відвід або самовідвід слідчого і особи, яка провадить дізнання, подається прокуророві, який розглядає і ви­рішує її протягом двадцяти чотирьох годин (ч. З ст. 60 КПК).