Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП_экз_укр.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
391.35 Кб
Скачать

102. Процесуальний порядок, строки та межі розгляду кримінальної справи в суді касаційної інстанції

Строки розгляду.

Касаційні скарги на судові рішення, зазначені у ч. 1 ст. 383 КПК, призначаються до касаційного розгляду не пізніше двох місяців з дня їх направлення до касаційного суду, а скарга на судові рішення, за­значені у ч. 2 ст. 383 КПК, — не пізніше двох місяців з дня винесен­ня постанови про призначення справи до касаційного розгляду.

Порядок розгляду

  1. Справа, що призначена до розгляду з обов'язковим повідомлен­ням прокурора та осіб, зазначених у ст. 384 КПК, розглядається каса­ційним судом у складі трьох суддів за участю прокурора.

  2. До початку розгляду справи в касаційному суді особа, що подала скаргу, має право доповнити, змінити або відкликати її, а також подати свої заперечення на скаргу іншого учасника судового розгляду.

  3. Спочатку виконуються підготовчі дії, зазначені в статтях 283— 287, 293 КПК, головуючий роз'яснює учасникам судового розгляду їх права, зокрема: давати пояснення з приводу поданих касацій, а особам, які їх подали, — підтримувати або відмовитись від них; роз­глядаються і вирішуються клопотання учасників судового розгляду за правилами ст. 296 КПК.

  4. Після цього головуючий чи один із суддів доповідає суть ви­року чи постанови, повідомляє ким і в якому обсязі вони були оскар­жені, викладає основні доводи касацій і заперечень інших учасників процесу, якщо вони були подані. Головуючий з'ясовує, чи підтриму­ють свої касації особи, які їх подали.

  5. У засіданні суду касаційної інстанції, яке проводиться за учас­тю прокурора, можуть брати участь особи, вказані у ст. 384 КПК. У разі потреби суд має право запросити цих осіб для дачі пояснень. Клопотання засудженого, який утримується під вартою, про виклик його для дачі пояснень при касаційній перевірці судових рішень, визначених у ч. 1 ст. 383 КПК, є обов'язковим для суду касаційної інстанції.

Учасники судового розгляду, що з'явилися у судове засідання, мають право давати пояснення (ст. 391 КПК). Неявка учасників про­цесу на засідання суду апеляційної інстанції не є перешкодою для розгляду справи, якщо інше не передбачено КПК або рішенням каса­ційного суду.

Нарада суддів касаційної інстанції провадиться з додержанням вимог, передбачених статтями 322 і 325 КПК.

У результаті касаційного розгляду справи суд приймає одне з таких рішень:

    1. залишає вирок, постанову чи ухвалу без зміни, а касаційні скарги — без задоволення;

    2. скасовує вирок, постанову чи ухвалу і направляє справу на нове розслідування або новий судовий або апеляційний розгляд;

    3. скасовує вирок, постанову чи ухвалу і закриває справу;

    4. змінює вирок, постанову чи ухвалу.

За результатами розгляду справи судом касаційної інстанції скла­дається і оголошується ухвала. Одночасно з постановленням ухвали касаційний суд може винести окрему ухвалу (ст. 4002 КПК).

У разі відкликання касаційних скарг касаційний суд виносить ухвалу про закриття касаційного провадження, якщо іншими учасни­ками судового розгляду рішення не було оскаржене в касаційному порядку.

Межі розгляду.

Касаційний суд перевіряє законність та обгрунтованість судового рішення за наявними в справі і додатково поданими матеріалами в тій частині, в якій воно було оскаржене. Суд касаційної інстанції вправі вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується станови­ще засудженого чи виправданого.

Якщо задоволення скарги дає підстави для прийняття рішення на користь інших засуджених, від яких не надійшли скарги, касаційний суд зобов'язаний прийняти таке рішення.