Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ з ІДПУ.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

6. Джерела права на західноукраїнських землях за часів австрійського панування

В кінці ХVІІІ ст. в Буковині було відмінено законодавство Оттоманської імперії. Однак продовжувало діяти звичаєве волоське право. В Галичині у 1772-1786 рр. проходив процес заміни польського законодавства австрійським.

Західноукраїнські землі стали полігоном для апробації нового законодавства Австрійської імперії. Після доопрацювання воно вводилося на інших австрійських територіях.

У 1797 р. – був затверджений і набув чинності у Галичині цивільний кодекс, який з 1.01.1812 р. був уведений на всій території Австрії,а в Північній Буковині був уведений з 1.02.1816 р. Закріплював найважливіші інститути феодальної власності, перш за все право власності на землю. За цим кодексом вперше стали обкладати податком, хоч і нижчим, поміщицькі землі. У ньому також були закріплені норми сімейно-шлюбного і спадкового права, врегулювання майнових спорів. Джерелами цього кодексу були: пандектне право, Пруське цивільне уложення 1794 року і провінційне право деяких австрійських країв. З середини ХІХ ст. окремі положення замінюються надзвичайними актами (новелами). Цей кодекс діяв на Галичині із змінами десь до 1920 року.

В 1763 р. в Австрії був затверджений кодекс вексельного права, а в 1775 р. його дія поширювалася на Галичину.

З 1782 р. в Галичині набув чинності цивільно-процесуальний кодекс, а з 1807 року він набув чинності по всій Австрії під назвою галицького цивільно-процесуального кодексу. Процес характеризувався надзвичайною повільністю, тяганиною, дороговизною суду.

У 1825-1854 р. із окремих законів про компетенцію суду і про судочинство у безспірних справах був створений комплексний цивільний кодекс.

Новий цивільний процесуальний кодекс набув чинності з 1898 р. Він проголошував усність і гласність цивільного процесу і трохи його прискорював.

З 1.07.1863 р. вступив в дію торговельний кодекс, який регулював внутрішню і зовнішню торгівлю.

У 1768 р. в Австрії був затверджений кримінальний кодекс (Терезіана). Він складався з двох частин (перша врегульовувала норми процесуального права, друга – матеріального).

У 1787 р. був прийнятий новий кримінальний кодекс, а 1788 р. як доповнення до нього –новий статут кримінального судочинства. Спочатку з 1790 р. він набув чинності у всій Галичині, а потім у всій імперії.

Кримінальний кодекс 1787 р. (Йосифіана) обмежив покарання смертю, поділив злочинні дії на карні і на поліцейські злочини.

З метою апробації у 1796 р. набув чинності спочатку у Західній, а з 1797 р. у Східній Галичині, а з 1803 р. – поширений на всю Австрію кодекс Й.Зоннефельса, який складався з двох частин: про злочини та про поліцейські провини. У кожній частині було 2 розділи. В першому закріплювалися норми матеріального права, в другому – норми процесуального права. Передбачав застосування смертної кари за державну зраду, вбивство, підроблення грошей, підпал.

Кримінальний кодекс 1852 р. передбачав тілесні покарання. Увів поділ на злочини і провини. За вчинення злочину передбачалася смертна кара через повішення або тюремне ув’язнення на різні строки. За провини – грошові покарання, арешт до шести місяців, заборону працювати у даній місцевості. Кримінальний кодекс 1852 р.діяв тільки в Австрії (в тому числі в Галичині і Буковині)

В Угорщині у 1879 р. був затверджений кримінальний кодекс, який діяв і в Закарпатті. Цивільне право в Угорщині не було кодифіковано, тому в 1852 р. на її територію було поширено дію цивільного кодексу Австрії 1811 р.

У 1873 р. був затверджений кримінально-процесуальний кодекс, який діяв до жовтня 1918 р. Передбачав усність, процесу, при розгляді тяжких злочинів – суд присяжних, вільну оцінку доказів за внутрішнім переконанням судів. Від кримінальної відповідальності повністю звільнялися лише діти до 10 років.