Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ з ІДПУ.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать
  1. III універсал Центральної Ради. Проголошення Української Народної Республіки.

Після більшовицького жовтневого перевороту в Петрограді Центральна Рада бурхливо дебатувала своє ставлення до цієї події. 7 листопада 1917 р. Центральна Рада прийняла III Універсал, яким проголосила утворення Української Народної Республіки, як автономної частини Федеративної Російської Республіки в кордонах 9-ти губерній. III Універсал 1) забезпечував: свободи слова, друку, віри і зібрань, союзів, страйків, недоторканості особи і помешкання; 2) проголошував: скасування приватної власності на поміщицькі, удільні, монастирські землі з передачею їх у користування всього трудового народу (недоторканими залишали 30 десятин; встановлення 8-годинного робочого дня; зміцнення і поширення прав місцевого самоврядування; надання національним меншинам національно-персональної автономії; державний контроль над промисловістю.

Проголошення УНР стало визначною історичною подією, яка знаменувала відродження української державності у XX ст. Центральна Рада, що виникла як міжпартійний координаційний центр, пізніше перетворилась на національний представницький орган Тимчасового уряду в Україні, після проголошення УНР стала вищим законодавчим органом.

III-й Універсал активізував законотворчу діяльність.

  1. 25.11.1917р. – Закон про порядок видання нових юридичних актів.

  2. 10.11 – постанова УЦР про створення суду УНР;

  3. 19.11 – Закон про амністію;

  4. 9.12 – Закон про видатки та прибутки УНР; Закон про введення апеляційних суддів;

  5. 23.12 – Закон про умови обрання суддів; Закон про введення прокурорського нагляду.

У листопаді – грудні 1917р. на виборах до Всеросійських Установчих зборів в Україні більшовики отримали 10% голосів виборців, проукраїнські партії – майже 75%.

4. IV Універсал Центральної Ради. Унр після Брестського миру.

4 грудня 1917 р. Центральна Рада отримала ультиматум Раднаркому, підписаний В.І. Леніним. Того ж дня почав свою роботу 1-й Всеукраїнський з’їзд Рад. 14 (27) січня відбулася битва під Крутами. 30 тис. вояків на чолі з Муравйовим йшли на Київ. Їм протистояли 200 студентів і гімназистів. 16 січня 1918 р. відбулося повстання на «Арсеналі». У ніч з 25 на 26 січня 1918 р. Центральна Рада покинула Київ .

9 (22) січня 1918р Центральна Рада прийняла IV Універсал, в якому проголошувалась незалежність і суверенність УНР, що стало юридичною підставою виступати на міжнародній арені самостійно. На уряд покладалося завдання завершити переговори з Центральними державами і укласти з ними мир.

Основні положення IV універсалу:

  1. демобілізація армії і заміна її міліцією;

  1. переведення підприємств з воєнного на мирний стан;

  1. роздати землю навесні селянам;

  2. суворий контроль над банками;

  3. ввести державну монополію на виробництво заліза, тютюну, вугілля;

  4. Генеральний Секретаріат перейменували в Раду Народних Міністрів;

  5. планувалося скликання Українських установчих зборів (Сойму) і прийняття конституції.

Підписанню Брестського мирного договору 27.01.1918 р. передували тяжкі переговори з країнами Антанти. Наступного дня війська Муравйова захопили Київ і розпочали масовий терор. Брестський мирний договір складався з 10 статей. Він скасовував військовий стан між Україною, Німеччиною, і Австро-Угорщиною, визнавав незалежність України і її кордони. Але за договором до Австро-Угорщини відходила Східна Галичина і Буковина. 18 лютого 1918 р. було укладено військову конвенцію з Німеччиною і Австро-Угорщиною, згідно якої 450 тис. вояків увійшли на територію України і почалося вигнання більшовицьких військ 9 березня 1918 р. Центральна Рада повернулася до Києва і 17 березня 1918 р. Мала Рада спеціальним законом ратифікувала Брестський мирний договір.