Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ з ІДПУ.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 34. Друга кодифікація законодавства радянської україни – 2 години

  1. Централістські установки в законотворчості срср та урср. Основи законодавства Союзу рср і союзних республік.

  2. Основні напрямки кодифікаційних робіт:

а) кодифікація адміністративного законодавства;

б) кодифікація цивільного законодавства;

в) кодифікація житлового законодавства;

г) кодифікація законодавства про шлюб та сім'ю;

д) кодифікація трудового законодавства;

є) кодифікація природно-ресурсного законодавства;

є) кодифікація кримінального законодавства;

ж) кодифікація виправно-трудового законодавства;

з) кодифікація процесуального законодавства.

3. Звід законів срср і Звід законів урср.

  1. Централістські установки в законотворчості срср та урср. Основи законодавства Союзу рср і союзних республік.

До кінця 50-х рр. в Україні діяли республіканські кодекси, прийняті ще в часи непу. Складені за умов багатоукладної економіки, наявності приватної власності вони не задовольняли потреб побудови соціалістичного суспільства і економіки. Загальносоюзні та республіканські закони в галузі судоустрою, судочинства, часто дублювали один одного. В Цивільний кодекс, Кримінальний кодекс, Кримінально-процесуальний кодекс, Цивільно-процесуальний кодекс, Кодекс законів про працю, Кодекс законів про шлюб, сім’ю і акти громадянського стану було внесено безліч змін і доповнень. Положення Земельного кодексу, Адміністративного кодексу майже всі втратили свою чинність.

Це вимагало впорядкування законодавства, виключення із кодексів застарілих норм, визнання окремих актів або їх частин такими, що втратили чинність. ХХ з’їзд КПРС проголосив курс на демократизацію і розширення повноважень союзних республік у сфері права. 14 травня 1956 р. Президія ВР УРСР прийняла постанову «Про перегляд кодексів законів УРСР». Але кодифікаційні роботи прискорилися після прийняття 11 лютого 1957 р. ВР СРСР Закону «Про віднесення до відання союзних республік законодавства про устрій судів союзних республік, прийняття цивільного, кримінального та процесуального кодексів».

  1. Етапи кодифікаційних робіт

  1. підготовчі роботи по збору, опрацюванню та систематизації чинних норм права розпочалися у 1957 р., перш за все в кримінальній, кримінально процесуальній та цивільній галузі;

  2. спочатку ВР СРСР приймала Основи законодавства якоїсь галузі права, на основі яких потім розроблялися відповідні республіканські кодекси. Першим 30 червня 1960р. було прийнято Закон про судочинство УРСР. Пізніше були прийняті Кримінальний кодекс УРСР, Кримінально-процесуальний кодекс УРСР; у 1963р. були прийняті Цивільний кодекс УРСР і Цивільно-процесуальний кодекс УРСР;

  3. завершальні роботи по створенні Конституцій СРСР і УРСР зумовили посилення ідеологізації новостворюваного законодавства. У 1976 р. було видано ряд спільних постанов ЦК КПУ, Президії ВР УРСР і Ради Міністрів УРСР, які визначали завдання щодо кодифікації законодавства, створення систематизованих актів, які б охопили всю чинну систему законодавства. Кодекси готувалися без поспіху, досить ґрунтовно опрацьовувалися чинні норми на принципі соціалістичної законності і єдності права розроблялися нові. З 1960-1984 рр. було проведено кодифікаційні роботи в 16 галузях права, що врегульовували різні сфери суспільного життя.