Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ з ІДПУ.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 27. Національно-державне будівництво в роки непу. Утворення союзу рср

  1. Правова характеристика міждержавних відносин між радянськими республіками до утворення Союзу РСР.

  2. Утворення Союзу РСР і роль Радянської України в цьому процесі.

  3. Державно-правовий статус України за Декларацією і Договором про утворення Союзу РСР 1922р. і Конституцією СРСР 1924р.

  4. Утворення Молдавської Автономної Соціалістичної Республіки в складі УСРР.

  5. Політико-правові аспекти українізації (20-ті рр.)

1. Правова характеристика міждержавних відносин між радянськими республіками до утворення Союзу РСР.

З 1918р. по 1921 р. на території колишньої Російської імперії утворилася конфедерація республік єдиного радянського типу. Домінувала РСФРР. Державний суверенітет УСРР був досить вузьким. Це проявлялося, насамперед, у тому, що всі радянські республіки мали спільне політичне керівництво з більшовицькою партією на чолі. Керівництво республіками, оскільки їхні уряди складалися з більшовиків, здійснювалося через місцеві партійні комітети з одного центру – ЦК РКП (б).

Всеросійський ЦВК 1 червня 1919 р. видав декрет «Про об’єднання радянських республік Росії, України, Латвії, Литви, Білорусії для боротьби з світовим імперіалізмом». Цей декрет був за формою актом вищого органу державної влади РСФРР, але стосувався інших республік і фактично втручався в їхні внутрішні справи.

27 січня 1920р. постановою Всеукрревкому на територію УСРР поширювалася дія декретів РСФРР, що стосувалися військової, народногосподарської та інших сфер.

Кроком на шляху до об’єднання республік став укладений 28 грудня 1920 р. «Союзний робітничо-селянський договір між РСФРР і УСРР». Внаслідок цього об’єдналися наркомати військових і морських сил, зовнішньої торгівлі, фінансів, праці, шляхів сполучення, пошти та телеграфу. Керівництво цими наркоматами здійснювалося Всеросійськими з’їздами Рад та Всеукраїнським ЦВК.

28 березня 1922р. Декретом ВУЦВК вводилося єдине спільне громадянство.

Керівництво УСРР на чолі з Х.Раковським, намагаючись зберегти за собою вплив на події у республіці наполягало на усуненні тенденції обмеження суверенітету УСРР.

ЦК КП (б) У 11 березня 1922 р. прийняло постанову про необхідність конкретизувати відносини між РСФРР і УСРР.

2. Утворення Союзу рср і роль Радянської України в цьому процесі.

У серпні 1922 р. у Москві була створена спеціальна комісія для вироблення основ об’єднання. Невдовзі вона прийняла запропонований Й. Сталіним проект, який передбачав входження радянських республік у Російську Федерацію на правах автономії. Однак більшість українських більшовиків кваліфікували цей проект як «погано прихований російський шовінізм». В. Ленін запропонував покласти в основу державного союзу принцип федерації, створити «федерацію рівноправних республік».

Тому жовтневий ( 1922 р.) пленум ЦК РКП (б) схвалив форму утворення федеративної держави, на якій наполягав В.Ленін.

30 грудня 1922р. I з’їзд рад СРСР затвердив Декларацію про утворення Союзу РСР і Союзний договір. До складу Союзу увійшли 4 республіки.(РСФРР, УСРР, БСРР та Закавказька СРР.)

Однак, на думку деяких українських державних діячів того часу, Договір про утворення СРСР істотно обмежував права республік. Так, на з’їзді проти посилення централізму і зневаження прав республік виступив Голова Раднаркому України Х. Раковський. Однак делегати з’їзду, перш за все російські, його не підтримали.

Зважаючи на те, що Декларацію і Договір остаточно мали затвердити на II Всенародному з’їзді Рад, 23 травня 1923 р. на об’єднаному засіданні президії ВУЦВК і РНК УСРР були схвалені поправки до проекту союзного договору. Зокрема, з відання союзних органів пропонувалося вилучити питання народної освіти та охорони здоров’я. Із питань судоустрою і судочинства, та правової системи республіки мали б право видавати власні законодавчі акти, які не суперечили б законодавству СРСР. Кожна з республік мала б здійснювати владу самостійно, території республік не могли б бути зміненні без їх згоди. Ці пропозиції не знайшли підтримки на союзному рівні.

Завершення юридичного оформлення союзу відбулося на II Всесоюзному з’їзді Рад разом із прийняттям 31 січня 1924 р. Конституції СРСР. Напередодні 19 січня 1924 р. її ратифікував VIII Всеукраїнський з’їзд Рад.