Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ з ІДПУ.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 30. Держава і право україни в роки другої світової війни – 2 години

  1. Проголошення Карпатської України у березні 1939 р.

  2. Юридичне оформлення вступу СРСР і УРСР у Другу світову війну. Приєднання західноукраїнських земель до складу УРСР.

  3. Зміни державного апарату СРСР і УРСР в роки Великої Вітчизняної війни.

  4. Зміни в правовій системі СРСР і УРСР в роки Великої Вітчизняної війни.

  5. Встановлення німецького окупаційного режиму.

  6. Рух опору на окупованій території. Спроби відновлення української держави на окупованій території.

  7. Юридичне оформлення входження Закарпаття до складу УРСР.

  1. Проголошення Карпатської України у березні 1939 р.

Після Мюнхенського пакту 30 вересня 1938 р. значно погіршилося міжнародне і внутрішнє становище Чехословаччини. 8 жовтня 1938 р. чехословацький уряд був змушений надати територіально-національну автономію Підкарпатській Русі і визнав її новосформований уряд на чолі з А Бродієм, який притримувався проугорської орієнтації. Незабаром було сформовано новий уряд автономії на чолі з А.Волошиним (про німецької орієнтації). Згідно рішення Віденського арбітражу, який був ініційований А. Гітлером, і на якому арбітрами були Німеччина й Італія 12,1 % території (проживало 1 млн. 100 тис.нас.) з містами Мукачеве, Ужгород і Берегове було передано Угорщині. Столицею стало м.Хуст.

В умовах постійної воєнної загрози зі сторони Угорщини було сформовано військо – Карпатську Січ (5 тис. бійців, пізніше 11 тис. на чолі з Дмитром Климпушем). 30 грудня 1938 р. було запроваджено нову назву автонономії – Карпатська Україна. 12 лютого 1939 р. відбулися вибори до Сойму, в яких взяли участь 92,5 % населення краю, з яких 92,4 % виборців віддали голоси за Українське національне об’єднання, яке очолював А.Волошин. Було обрано 32 посли до Сейму. В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. розпочалася окупація краю угорськими військами. Увечері 14 березня А.Волошин від імені уряду автономії проголосив незалежність Карпатської України. 15 березня 1939 р. Сойм розпочав свою роботу і підтвердив незалежність. Потім було прийнято Основний закон, за яким Карпатська Україна стала президентською республікою з державною українською мовою. Державним гімном стала пісня «Ще не вмерла Україна», прапор жовто-блакитний. Президентом обрали А.Волошина.

Переважаючим угорським військам вдалося до 18 березня 1939 р. захопити більшу частину території краю, знищивши приблизно 5 тис. вояків, які чинили мужній опір. Посадові особи Карпатської України були змушені емігрувати за кордон.

  1. Юридичне оформлення вступу срср і урср у Другу світову війну. Приєднання західноукраїнських земель до складу урср.

У серпні 1939 р. Радянський Союз та нацистська Німеччини вели активні переговори, в результаті яких був укладений Договір про ненапад. Крім того міністрами закордонних справ В.Молотовим та О.фон Ріббентропом 23 серпня 1939 р. був підписаний таємний додатковий протокол більше відомий як пакт Молотова-Рібентропа. У п. 2 його передбачалося, що «у випадку територіальних і політичних перетворень на територіях, що належать Польській Державі, сфери впливу Німеччини та сРСР будуть розмежовані приблизно по лінії річок Нарва – Вісла – Сян».

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 р. 17 вересня 1939 р. Червона Армія перейшла кордон і протягом 12 днів без опору зайняла Західну Волинь і Східну Галичину. 28 вересня 1939 р. був укладений радянсько-німецький договір, який встановив кордон по річках Сян і Західний Буг.

22 жовтня 1939 р. на основі загального, рівного, прямого виборчого права відбулися вибори до Народних зборів Західної України. Було обрано депутатів у 1484 виборчих округах, в 11 не набрали необхідної кількості голосів. З 26 по 28 жовтня 1939 р. відбулося засідання Народних Зборів Західної України та прийнята Декларація про утворення Рад депутатів трудящих, наділених усією повнотою влади.

Народні Збори звернулися до Верховної Ради СРСР та Верховної Ради СРСР із проханням прийняти Західну Україну до складу СРСР, включити Західну Україну до складу УРСР. Це прохання було задоволено. 1 листопада 1939 р. Верховна Рада СРСР прийняла Західну Україну до свого складу, а 15 листопада 1939р. Верховна Рада УРСР прийняла її до свого складу. У грудні 1939 р. було створено Волинську, Дрогобицьку, Львівську, Рівненську, Станіславську і Тернопільську області у складі УРСР, наприкінці січня – початку лютого 1940 р. – 202 сільські та 4 міські (у Львові) райони. У грудні 1940 р. відбулися вибори до місцевих Рад.

Переділ сфер впливу, спричинений Другою світовою війною, відбувся і на етнічних теренах Південно-Західної України, які на той час входили до складу королівської Румунії. Спираючись на п.3 Пакту Молотова – Ріббентропа, 27 червня 1940 р. СРСР ультимативно запропонував Румунії звільнити Бессарабію і Північну Буковину. 28 червня 1940 р. Червона Армія перейшла кордон і, не стрінувши опору, 30 червня 1940 р. повністю зайняла ці території. 2 серпня 1940 р. Верховна Рада СРСР, задовольнивши прохання «делегації трудящих» Бессарабії та Північної Буковини, прийняла Закон «Про включення північної частини Буковини і Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР». 7 серпня 1940 р. були створені Чернівецька та Ізмаїльська області.

Дослідники по-різному оцінюють факт входження західноукраїнських земель до складу УРСР: 1) приєднання; 2) входження до складу України; 3) возз’єднання, що мало характер окупаційного типу; 4) формальне інкорпорування, назване возз’єднанням; 5) анексія; 6) інкорпорація.