Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Розділ 5 • Проблема розвитку у філософії

________________________________________________________________________

На межі XVIII і XIX ст. формується принцип історизму, відповідно до якого вся реальність за своєю сутністю історична. Принцип історизму властивий і для гегелівської філософії історії, яка фіксує закономірність суспільного прогресу, яка виявляється в мистецтві, науці, релігії, філо­софії. Цей принцип із позицій прогресу відстоює і марксизм. Для нього критерієм поступового розвитку суспільства є рівень продуктивності праці і засобів виробництва. Конфлікт між ними спричиняє революцію, зміну однієї суспільно-економічної формації іншою. У марксистському варіанті для філософії історії популярним є її «п'ятичленна» періодизація.

Суспільство проходить у своєму розвитку первісно-общинну, рабо­власницьку, феодальну, капіталістичну і комуністичну формації. Марксисти бачать сенс історії в максимальному соціальному розвитку, внаслідок якого все вільнішим стає кожний член суспільства. Головний недолік марк­систської концепції філософії історії полягає у втраті людини, яка зведена до безсуб'єктивних факторів виробництва. Адже останні врешті-решт просто не мають самостійного значення: засоби виробництва — це символи самих людей. Сенс історії міститься не в засобах виробництва, а в тому, що вони символізують. А саме — духовне життя суспільства.

________________________________________________________________________

Задоволення постійно зростаючих матеріалістичних і духовних потреб соціальних суб'єктів вимагає постійного розширення суспільного вироб­ництва — матеріальних благ і духовних цінностей. Однак, це веде до постій­ного, неперервного історичного розвитку.

5.2.3.Концепції періодизації розвитку історії

Концепція історичного кругообігу. Італійський мислитель Дж. Віко за­пропонував теорію історичного кругообігу, згідно з якою кожний народ проходить три епохи: Вік Богів, Вік Героїв, Вік Людей. У Вік Богів люди думали, що живуть під божественним правлінням, вірили оракулам і жерцям. Форма правління — теократична, головний авторитет — Бог, права людей залежать від Богів. У Вік Героїв правили аристократи, що відрізняли себе від плебеїв, вирішальну роль у цей період відігравало право сили: правий той, хто силь­ніший. Форма правління цієї епохи — аристократична, головним авторите­том були урочисті формули законів (тобто їх суворе дотримання). Вік Людей визнав усіх людей рівними за природою, право ґрунтується на людському

347

Систематичний курс філософії

розумі, форма правління — демократична, авторитетом користувалися роз­судливі люди, які вели себе відповідно до загальноприйнятих норм і прин­ципів. Іншими словами, епохи відрізнялися звичаями, моральністю, юридич­ними законами тощо. Кожна епоха, на думку Віко, мала свою специфіку. Певна нація, пройшовши ці епохи, поверталася до початкового стану, але на більш високому рівні, тому що абсолютне повернення до попереднього стану неможливе.

Концепція лінійного і дискретного підходів. При аналізі історичного процесу одні дослідники підкреслюють момент повторюваності, інші — своєрідність. Перший підхід підкреслює єдність історії, умовно його можна назвати лінійним. Відповідно до «лінійної» концепції історичний процес є прогресив­ним, здійснюється шляхом переходу від однієї стадії до іншої, від менш доско­налої до більш досконалої. Другий підхід — дискретний — підкреслює різно­манітність, багатоваріантність розвитку історії.

Лінійний підхід до історії вперше був сформульований у Новий час і офор­мився у вигляді схеми «Давній світ — Середні віки — Новий час». Цей підхід був пануючим у XVIII ст. у вченнях французьких просвітителів. Зокрема, Ж. Кондорсе вважав увесь історичний шлях людства процесом переходу від однієї стадії до іншої. В основі поділу на епохи (Кондорсе нарахував їх 10) знаходиться прогрес людського розуму. Епохи в Кондорсе відрізняються конкретними втіленнями діяльності розуму людини: землеробство, одомаш­нення тварин, розподіл праці, виникнення ремісництва, релігії, алфавіту, знань, книгодрукування тощо.

Лінійний підхід до історії розділяв Гегель, який вважав, що всесвітня історія спрямовується зі Сходу (це початок історії) на Захід, який є завершенням історії. Беручи до уваги природні умови і відмічаючи їхній зв'язок із духом народу, Гегель підкреслював, що Схід — це дитячий вік історії. Другий часовий етап — грецький світ — юність історії, формування індивідуальності. Грецький світ — це період царства прекрасної свободи, де панують гармонія, мир і злагода. Третій період — римський світ — змужніння історії. У Римі індивіди стають юридичними особистостями, приватними особами. Четвертий період — німе­цький світ, у якому дух досягає повного розвитку і зрілості. Вершиною світо­вої історії Гегель вважав прусську монархію. Щоправда, це була данина тим соціально-політичним умовам, в яких знаходився філософ. Критерієм поділу всесвітньої історії на окремі періоди в Гегеля виступає рівень свободи духу, який врешті-решт веде до абсолютної форми (німецького світу).

_____________________________________________________________________

У XX ст. актуалізується критика лінійного розвитку суспільства, особливо в працях О. Шпенглера, А. Тойнбі, П. Сорокіна. Вони розробляють ідею локальних суспільств. Ці мислителі висувають типи суспільств, які мають своєрідні особливості, що не дозволяють уявляти історію у вигляді ліній­ного процесу. Для О. Шпенглера існує вісім культурних організмів: єги­петський, індійський, китайський, західноєвропейський, аполлонівський,

348

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]