Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Історія філософії

З кінця ХПІ ст. життя в Європі набуває нових рис. Поряд із економічними і політичними змінами відбувається подальший розвиток схоластичної думки в інших духовних орієнтаціях. Представником однієї з опозиційних течій, поширених в Оксфордському університеті, був Роджер Бекон (1210-1294 pp.), який навчався спочатку в Оксфорді, потім у Парижі, знав основи всіх науко­вих дисциплін: математики, медицини, права, теології, філософії. У своїх тво­рах виступав не лише проти томізму, але й проти принципів схоластики вза­галі. Мислення Р. Бекона взагалі не було типовим для середньовіччя: він не визнавав авторитетів, був індивідуалістом, критикував усіх і все. Для свого часу він був досить оригінальним мислителем, і сучасники називали його «диво­вижний доктор».

Головні положення вчення Роджера Бекона полягають у критиці схолас­тики: схоласти невірно розуміють філософію попередників (зокрема, Арісто-теля); недостатньо знають математику; схоластичний метод передбачає насам­перед необхідність спиратися на авторитети, а слід виходити з безпосереднього досвіду, тобто експерименту та спостереження, що і є дійсним джерелом знань про світ.

Для Р. Бекона найкращим заняттям було експериментування. Він відкрив закон відображення та відбиття світла; стверджував, що можна побудувати кораблі і вози, які будуть рухатися власними силами; вгадав принцип магне­тизму; передбачив винайдення пороху. Головним джерелом пізнання вважав досвід, адже істину про Бога можна здобути не лише розумом, але й досвідом, який може бути двох видів: зовнішній і внутрішній. Саме внутрішній досвід, маючи інтуїтивний, містичний характер, передбачає надприродну божественну силу.

Іоанн Дунс Скот (1266-1308 pp.) — проникливий мислитель і філософ, представник Оксфордської школи. Здобув славу одного з найвизначніших філософів середньовіччя. Як критичний мислитель Скот після аналізу першо­джерел робить висновок, що повна гармонія між теологією та філософією, чого праг­нув Тома Аквінський, неможлива. Філософія і теологія не протилежні тоді, коли теологія використовується з практичною метою. Заслугою Дунса Скота є також захист індивідуалізму як суттєвої інстанції буття. У теорії пізнання він підкрес­лює активне мислення всупереч пасивному, рецептивному розумінню його Аквіната. Скот вважає, що світ створено таким, яким ми його бачимо, тому що так хотіла божественна воля. Добро теж існує внаслідок бажання Бога. Людська поведінка виявляє добро тому, що Бог так хоче. Людська воля є доброю, якщо вона повністю підкоряється божественній волі.

Одним із найвидатніших представників останнього періоду схоластики був Уільям Оккам (1285-1349 pp.), учень і професор у Оксфорді. За різкий спосіб аргументації та гнучкість у полеміці був названий «непереможним». За звинуваченням в єретизмі був відлучений від церкви, його усунули від ви­кладання, і навіть заборонили цитування його поглядів. Оккам — представ­ник нового, філософського підходу — антидогматичного, антиірраціоналістич-ного, антиреалістичного. Був послідовником номіналізму, фактично з його ім'ям пов 'язана перемога номіналізму.

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]