Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Систематичний курс філософії

Головний підсумок: відбувається широка конвергенція різних індуст­ріальних систем.

_______________________________________________

Банкіру з економічних позицій загалом байдуже, яким шляхом добуті гроші, що вкладені та забезпечують банку прибуток. У самому прибутку, набу­тому законним шляхом, немає нічого поганого. Однак, одна справа «зароб­ляти гроші», а інша — «робити гроші», і тому потрібно розрізняти ці поняття. Перше сумісне з гідністю людини, її чесністю, порядністю та звеличує в очах інших людей. Інше, навпаки, принижує людину і свідчить про її зневажливе став­лення до людей, які чесно заробляють гроші.

Гроші самі собою не «створюють» і не «руйнують» людину як особис­тість. Вони, як і техніка, індиферентні до індивіда й обслуговують людей різних політичних, релігійних, культурних орієнтацій. Усе залежить від людини, наяв­ності в ній або сил розуму, духовності, або сил наживи, гонитви за грошима. Питання про роль грошей в духовному вдосконаленні людини чи в зруйну­ванні її духовного світу потрібно адресувати самій людині. Нобелівська пре­мія, присуджена за великий вклад у розвиток науки, техніки, культури, завжди щось більше, ніж грошова винагорода та ціна золота, витраченого на виготов­лення медалі лідерства.

Основні духовні компоненти ринку: економічна свідомість; економічне мис­лення; економічна психологія; економічні переконання; моральні цінності економіки; економічна культура.

Відносно самостійним духовним утворенням, покликаним обґрунтувати процес формування та розвитку ринкової економіки, виступає економічна свідомість — сукупність економічних знань, поглядів, почуттів, настроїв на основі їхньої пізнавальної діяльності.

Економічна свідомість виступає як одна з форм суспільної свідомості й підкоряється її загальним закономірностям, характеризуючись співвідношенням двох рівнів: буденно-практичної та теоретичної свідомості. Ці рівні органічно пов'язані між собою, взаємодоповнюють один одного, характеризують різні щаблі проникнення людини в сутність навколишньої ринкової дійсності.

Економічна свідомість має низку особливих властивостей: цілепокла-дання — передбачення, програмування, регулювання дій, які мають зумо­вити практичну реалізацію поставленої мети; мотиваційна функція — оцінює думки, потреби, мотиви суб'єкта ринкової економіки, шляхи та засоби їх реа­лізації; орієнтаційна функція — спрямовує людину на задоволення розумних матеріальних потреб.

Задоволення натеріальних потреб має носити цивілізаційний характер і ви­ступати однією із спонукальних сил повнішого розвитку духовного світу лю­дини, всього суспільства. Орієнтація на споживацькі ідеали супроводжується десоціалізацією особистості, деформацією її духовності.

520

Розділ 9 • Філософія економіки

Економічна психологія — це галузь психології, яка реалізує взаємозв'язок психологічних характеристик індивідів, сімей, соціальних груп, здійснюючи значний вплив на сприйняття ними конкретної економічної дійсності і своєї поведінки. Вона виступає предметом безпосереднього й опосередкованого від­ображення системи економічних відношень виробництва, розподілу, обміну, вивчаючи передусім специфіку взаємостосунків людей. Головна мета економіч­ної психології дослідження людини як вирішального суб'єкта господарських змін, («психологічного фактора» економіки) її вимоги полягають у тому, що будь-які, навіть найобґрунтованіші економічні рекомендації, повинні враховувати со­ціально-психологічні настрої мас, їхню реакцію на соціальні зміни.

Економічна психологія вивчає різні соціальні явища, породженні ринко­вою економікою, дає необхідний аналіз і рекомендації. Це стосується понять «психологія споживання» і «споживацька психологія», а також такого явища, як безро­біття. В останньому випадку, коли людина втрачає соціальний оптимізм, віру в майбутнє, психологічна допомога підтримує в суперечностях життя, повертає віру в себе.

Перехід до ринкової економіки вимагає іншої психологічної установки. її кардинальна основа — самореалізація та самоствердження особистості в певній системі.

Самореалізація це одна з основних потреб особистості, яка бере початок із прагнення людини до розкриття своєї неповторної індивідуальності.

Самоствердження це створення себе як особистості, активного суб'єкта ринкової економіки. Воно вимагає не лише громадянської позиції, але й розви­нених професійних і психологічних здібностей, творчого натхнення.

Економічне мислення — складова духовної діяльності людей, один із визначаль­них компонентів економічної свідомості. Це, насамперед, процес, де відбувається взаємодія індивіда, соціальної групи, суспільства з матеріально-економічним суб'єктом і знаходить своє результативне відображення у поняттях.

Економічне мислення має два взаємодіючих аспекта: відтворення свідо­містю людей їхніх економічних відношень у формі економічних ідей, кате­горій, законів, принципів господарювання в їхньому логічному зв'язку і конк­ретній системі; осмислення та засвоєння індивідом, соціальною групою, сус­пільством набутих економічних знань, переробки оперативної економічної інформації.

Економічне мислення у своєму розвитку проходить низку послідовних етапів: емпіричний — нагромадження первинних знань про ринкову економіку, її зов­нішні сторони та конкретні факти; абстрактний — перехід до формування більш глибоких, змістовних, загальних понять, проникнення економічної думки від явища до сутності; теоретичний — глибоке осмислення ринкових реалій, аналіз економічних законів як цілісної системи та синтез отриманих раніше знань.

Формування та розвиток ринкової економіки владно вимагає творчого еко­номічного мислення. Воно має низку невід'ємних властивостей: швидкість і смі­ливість думки, спостережливість, вибірковість, глибину міркувань, здатність

521

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]