Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Систематичний курс філософії

тісне, вольове його конструювання; розум, зокрема у сфері раціональ­ного, затемнений; буття, історія, людина є об'єктом маніпуляцій, тобто одкровення тут заміняється конструюванням, і переважаючим щодо існу­ючої реальності стає свавілля: світ такий, яким я хочу його бачити. Відпо­відно змінюється система освіти. Ця епоха викликала до життя глобальні міфи євро-американської культури: комунізм, фашизм, демократію, котрі перетворилися на конкретні політичні системи. Дві з них, комунізм і фа­шизм, виявилися недовговічними, а тотальна демократія, поступово пере­роджуючись, перетворюється вже в наші дні на свою повну протилежність. Показово, що виникнення всіх трьох міфологем обумовлено саме волюн­таристським ставленням до світу, водночас практична реалізація їх стосу­ється скоріше сфери «наївних» просвітницьких методів та ідей. Нині обидві ці великі епохи завершені.

___________________________________________________________________

Філософія постмодернізму, що прийшла на зміну «конструктивістським» філософіям минулого, «розмонтувала» сучасний світ до повної ідеологічної безструктурності, до безформності, до світоглядного розпаду, до відсутності будь-яких зрозумілих істин. Історично це означає «смислову пустоту». Це пе­ріод часу в історії, коли одна епоха зі своїми світоглядними (науковими, со­ціальними, моральними та культурними) координатами повністю завершилась, а інша епоха, з іншим «смисловим змістом», розгорнута за тими ж координат­ними вимірами, поки ще не розпочалася. Головним у цей період стає беззміс­товність, «сліпе ніщо», в якому стрімко «розчиняються» ідеологеми минулого і теперішнього. Період переходу — позачасовість — це простір «тотального деконструювання опозицій», простір світоглядного розладу, нетривкий і мін­ливий простір «психоделічних» сновидінь. Це стан світу, коли все можна й одночасно не можна нічого, коли все є важливим і водночас нічого не має значення, коли фантомними є всі ціннісні критерії і тому неможливо відріз­нити істинне від хибного, розумне від глупоти, добра від зла. У цей період особлива відповідальність лягає на освіту, система якої, побудована на вимогах сучасності, повинна зберегти загальноцивілізаційні цінності й утвердити нові. Освіта повинна вибудувати й утвердити імперативи, які структурують реаль­ність, перетворюють світ із хаосу на «космос», внести в культуру життєво-стверджуючі світоглядні орієнтири.

Існуюча ситуація повністю корелює з антропологічною проблемою, сутність якої полягає у виникненні нового типу людини, для якої найхарактернішою ознакою є цілераціональна поведінка, тобто поведінка, яка раціонально регу­люється вже не внутрішніми цінностями, а зовнішньою метою. Внаслідок цього цілераціональна дія з аспекту поведінки особистості перетворилася на її осно­ву і призвела до виникнення іншої людини — діяча, ділка.

Це тип людини ринково-технологічної епохи, яка заміняє особистість. Ця людина — носій раціональності як послідовного прагнення до свідомо та раніше поставленої мети. Вона — «розумний егоїст», для якого почуття, спіл­кування, переживання втрачають самостійну цінність. Життєдіяльність «розум-

486

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]