Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Розділ 5 • Проблема розвитку у філософії

візантійсько-арабський, майя. Виникнувши, організм виступає як культура. Вона вмирає, переходить у цивілізацію. Найвища цінність — це культура, творчість. На стадії цивілізації культура впроваджується, вона стає масо­вою, панують техніка, політика, спорт. Сенс історії повністю визначається наявною стадією суспільства.

А. Тойнбі не протиставляє цивілізацію культурі. Кожна цивілізація про­ходить у своєму розвитку стадії виникнення, зростання, зламу і розкладу, після чого гине. Для Тойнбі сенс історії полягає в реалізації моральної та творчої людської гідності у відповідь на зовнішні для індивіда виклики.

Противник концепції лінійності історичного розвитку П. Сорокін в оцінках своєрідності різних культур спирається на систему цінностей, які дозво­ляють йому систематизувати обширний соціологічний матеріал. Для П. Со-рокіна головні цінності — це істина, краса, добро та їхня єдність — користь. Будь-яку людську активність в історичному процесі можна пояснити зав­дяки універсальним ціннісним категоріям.

_____________________________________________________________________

Прибічником лінійного підходу до історії був К. Маркс, який вважав, що історія розвивається по спіралі, проходячи певні етапи. Критерієм поділу істо­рії на якісні етапи в Маркса виступає матеріальний фактор — спосіб вироб­ництва матеріального життя. Маркс звернув увагу не стільки на особливості окремих конкретних суспільств, скільки на їхню схожість і повторюваність, який полягає в єдності (подібності) матеріальної основи — способу виробницт­ва матеріальних благ. Якщо всі окремі, одиничні суспільства мають своїм фун­даментом, базисом одну й ту ж систему соціально-економічних відносин, то ці суспільства належать до одного й того ж типу (незважаючи на інші від­мінності). Ці типи суспільства Маркс назвав суспільно-економінними форма­ціями. Відбиваючи функціонування соціальної системи через процес станов­лення і розвитку, через досягнення конкретних результатів, суспільно-економічна формація означала одночасно стан і процес.

Суспільно-економічна формація це історичний тип соціуму, що грунтується на певному способі виробництва і виступає як ступінь прогресивного розвитку світової історії. Поняття формації складає основу матеріалістичного розуміння історії. Його сутність полягає в баченні історії як природно-історичного і закономірного процесу послідовної зміни однієї формації іншою. Аналіз історії з позицій природно-закономірного процесу показує історію (соціум) підсистемою світу. Вона має свої власні об'єктивні закони, що виявляють себе в діяльності людей.

Поняття формації відображає загальну логіку розвитку всесвітньої істо­рії, показує її єдність, абстрагуючись від часткових явищ і випадковостей. Своєрідність окремих суспільств підкреслює дискретна концепція історії.

Дискретний, або культурно-релятивістський підходи до історії розкрива­ються за допомогою домінуючих понять культури і цивілізації. Історія з позицій

349

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]