Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Систематичний курс філософії

Сучасність з її кризовими симптомами духовності ставить перед етикою досить важкі завдання. Із іншого боку, ці симптоми явно свідчать про втрату вирішальної ланки, якою є, на думку видатного гуманіста А. Швейцера, етичне начало. Водночас, є деякі мислителі, які схильні протиставити етиці естетичну безпосередність. Наприклад, Ж.-Ф. Ліотар вважає, що сучасний світ є фрагмен­тарним, багатозначним; пошук етичної єдності неминуче призведе до нового тоталітаризму. А тому на зміну старомодним етичним інтуїціям приходить піднесення, дійсно етичне.

______________________________________________________

Цінності завжди є людськими цінностями, мають соціальний характер. Вони формуються на основі суспільної практики, індивідуальної діяль­ності людини і в рамках певних конкретно-історичних суспільних відно­шень і форм спілкування людей. Цінності не виникають невідомо звідки і не вкладаються в людину ззовні. Вони формуються в процесі її соціалізації і мають динамічний характер. У зв'язку з цим потрібно зауважити, що весь життєвий досвід людини і система її знань безпосередньо впливають на характер її цінностей. Одне і теж вино буде оцінюватися по-різному і мати різну цінність для дегустатора вин і для пересічної людини. Те ж саме можна сказати і про ставлення до Бога віруючого і атеїста.

На ціннісне сприйняття і процес формування цінностей здійснюють вплив всі більш-менш значимі фактори людського існування — біологічні, соціальні, психічні тощо.Їх індивідуальне поєднання обумовлює особис-тісний характер цінностей людини, який, однак, не заперечує наявності загальнолюдських цінностей. Не варто думати, що загальнолюдські цін­ності існують поряд із індивідуальними. Загальнолюдські цінності — це водночас і індивідуальні, і особистісні цінності. І кожна особистість по-своєму їх сприймає і усвідомлює.

На ґрунті людської практики і соціальних відносин виникають інтереси людей, які безпосередньо обумовлюють зацікавленість людини в чомусь. Визначаючи цінності, можна виходити з формули: об'єкт тоді має цінність, якщо до нього виявляють певний, особливий інтерес.

_________________________________________________________

Але етика не є чимось старомодним. Сьогодні проблеми етики розроб­ляють найавторитетніші філософи та вчені. Справа, якою вони займа­ються, є актуаль­ною і благородною, оскільки ставить завдання вияви­ти моральну відповідаль­ність як цінність. У цьому разі варто звернутися до практичної функції філософії. Існує давня хибна думка, що немає нічого більш непрактичного, ніж філософія. Однак, виключення філософії із сфери практики, етики вчинку непереконливе. Без етичних цінностей не може обійтися ні окрема особистість, ні людство загалом. Немає для людини (як для жінки, так і для чоловіка) більш цінного і благородного, ніж бути морально чистим. До етики звертається той, хто живе та діє. Кожний індивід є її носієм — гарним чи поганим, незалежно

416

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]