Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3. Основи криміналістичної профілактики.

Успішна криміналістична діяльність у боротьбі з різними видами злочинів неможлива без використання у ній продуманої системи криміналістичних засобів профілактичного характеру, які у сукупності складають криміналістичну профілактичну діяльність.

Криміналістична профілактика як частина загальної юридичної профілактики пов’язана:

1) з виявленням причин і умов, що сприяють вчиненню злочину, а також об’єктів криміналістичного впливу;

2) з використанням специфічних профілактичних заходів, що ускладнюють вчинення нових злочинів;

3) з припиненням злочинної діяльності конкретних осіб.

Криміналістична профілактична діяльність розподіляється на два види:

  • слідча профілактика;

  • експертно-криміналістична профілактика.

Загальним завданням криміналістичної профілактики є постійне удосконалення науково-технічних засобів, тактичних прийомів і методів розслідування злочинів, що підвищують рівень розслідування у цілому. Разом з цим вирішення загального завдання криміналістичної профілактики неможливо без реалізації інших окремих завдань криміналістичної профілактики. До них відносяться:

а) розробка і удосконалення методів і прийомів виявлення причин і умов, що сприяють злочину з урахуванням їх кримінологічних та криміналістичних особливостей;

б) виокремлення у кожному випадку розслідування об’єктів профілактичного вивчення і відповідного впливу у рамках процесу розслідування та поза нього;

в) виявлення і дослідження особливостей типових слідчих ситуацій профілактичного характеру, що складаються при розслідуванні;

г) визначення орієнтовного комплексу профілактичних криміналістичних заходів по захисту об’єктів від злочинних посягань в конкретній ситуації;

д) розробка заходів припинення злочину, що розпочалося, та запобігання злочину, що готується.

Такий комплекс завдань визначає предмет криміналістичної і практичної діяльності у запобіганні злочинів.

У криміналістичній профілактиці можна виділити загальнометодичні аспекти профілактики, прийоми слідчого запобігання злочинів і прийоми експертно-криміналістичної профілактики.

Загальнометодичні аспекти розробляються з урахуванням кримінологічної теорії запобігання злочинів. Засоби, прийоми і методи криміналістичного запобігання розробляються з урахуванням положень усіх частин криміналістики і базуються головним чином на особливостях криміналістичної практики розслідування і запобігання злочинів та використанні при цьому спеціальних криміналістичних пізнань.

Криміналістичні методи і засоби слідчого запобігання. Основна профілактична діяльність слідчого здійснюється у процесі самого розслідування чи одразу після його закінчення. Деякі прийоми використовуються і до порушення кримінальної справи, коли вони спрямовані на припинення злочину, що готується, або нового злочину. До засобів профілактичної діяльності слідчого відносяться: дії, які проводить безпосередньо слідчий та дії, що здійснюють за дорученням слідчого інші державні органи, підприємства та установи (ст.231 КПК України).

Що стосується експертно-криміналістичної профілактики, то слід зазначити, що її засоби і методи можуть бути складовою процесу експертного дослідження (в рамках розслідування) та елементом самостійної профілактичної діяльності експертно-криміналістичної установи. Наприклад, засоби запобігання крадіжок (різного роду сигналізаційні та блокуючи прилади, засоби, що перешкоджають відмиканню замків тощо), при фальшивомонетництві – засоби і прийоми розпізнання підробки грошей, при шахрайстві – засоби захисту документів і цінних паперів від підробки тощо.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka