Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Порушення кримінальної справи.

Можливі ознаки розкрадань: 1. Надлишки ТМЦ у значних розмірах (при відсутності даних про правомірне їхнє походження); 2. Затримка з викраденим майном; 3. Установлення безтоварності окремих операцій із ТМЦ; 4. Продаж товарів з підсобних приміщень торговельних підприємств минаючи касу; 5. Виявлення в складському або виробничому приміщенні неоприбуткованих ТМЦ. 6. Факти завищеного списання у витрату майна під видом раз-особистих втрат (на природний збиток, відходи, псування, інші втрати; 7. Реалізація в торгуючих організаціях неоприбуткованих товарів; 8. Подання підроблених документів на списання ТМЦ; 9. Спосіб життя, що явно не відповідає джерелам доходів осіб, якою довірені матеріальні цінності. 10. Інші.

Кримінальні справи розглянутої категорії порушуються у всіх випадках, коли в заявах, повідомленнях, що надходять в ВДСБЕЗ, до слідчого або прокурора, містяться дані, що вказують на ознаки розкрадань.

Матеріали ревізій, інвентаризацій - розповсюджений привід для порушення кримінальної справи про розкрадання. До заяви про факт недостачі повинні бути прикладені: акт ревізії або інвентаризації з порівнювальною відомістю або актом про результати перевірки ТМЦ; документи, що підтверджують факти виявлених зловживань; пояснення матеріально-відповідальних і посадових осіб по обставинах виникнення недостачі; висновок ревізора або членів інвентаризаційної комісії по цих обставинах. Вивчення цих документів дозволяє вирішити питання про достатність підстав для порушення кримінальної справи.

Попередній збір значного числа документів, що підтверджують наявність розкрадань - одна з особливостей порушення кримінальної справи даної категорії. Інша особливість полягає в тому, що більшість справ про розкрадання збуджується за результатами оперативно-розшукової діяльності органів дізнання.

Питання про порушення кримінальної справи за матеріалами ДСБЕЗ, вирішує слідчий. У цих матеріалах повинні втримуватися досить повні відомості про вчинений злочин, щоб визначити судову перспективу порушуваної кримінальної справи. Слідчий і співробітник ОГСБЭП розробляють на основі зібраних матеріалів план проведення слідчих дій і оперативно-розшукових заходів для перевірки й забезпечення кримінальної справи необхідними доказами.

Якщо наявних даних недостатньо для ухвалення рішення про порушення кримінальної справи, оперативно-розшукові матеріали повертаються по приналежності з довідкою, у якій указується, що саме, на думку слідчого, необхідно зробити для їхнього поповнення й уточнення. Якщо буде потреба виробництва інвентаризації або ревізії вказується, які питання підлягають з'ясуванню. При цьому головна умова для цих дій - фактор раптовості. Після виконання вказівок по додатковій перевірці обставин розкрадань, що розкривають, оперативно-розшукові матеріали знову направляються слідчому для ухвалення рішення, що випливає з їхнього змісту й вимог закону.

У тих випадках, коли виявляються обставини, що вимагають вживання невідкладних заходів по припиненню розкрадань, негайній затримці їхніх виконавців, проведенню інших невідкладних слідчих дій, - орган дізнання (як правило ОГСБЭП) вправі прийняти самостійне рішення про порушення кримінальної справи. Після проведення зазначених дій, матеріали направляються в слідчі органи для подальшого розслідування.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka