Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Накопичення проводиться як і в іншій схожій системі, з використанням інформаційно-пошукової мови – штучної мови, призначеного для описування даних і обробки запитів, що надходять до системи.

На практиці часто використовують змішані форми і способи обліків: рекомендації доповнюються альбомами, картотеками; описовий спосіб доповнюється виготовленням фотознімків, дактилоскопічних карт та ін.

Залежно від вищеназваних способів визначаються засоби і методи фіксації криміналістичної інформації від простих, напр., засоби письма, до найбільш складних – фотозйомка, мікрофільмування, дактилоскопірування, і насамкінець, до складніших фізико-хімічних методів одержання і фіксації інформації про ознаки об'єктів обліків.

Слід зазначити, що з використанням засобів автоматизації і обчислювальної техніки підвищилась ефективність використання криміналістичних обліків і у кілька разів скоротився час необхідний для обробки запитів.

4. Міждержавні обліки і можливості їх використання у процесі розкриття і розслідування злочинів.

Після того як правоохоронні органи України ввійшли в Інтерпол було одержано доступ до обліків Міжнародної організації кримінальної поліції через Національне центральне бюро Інтерполу. Використовуються такі обліки Інтерполу:

1) алфавітна картотека осіб, що мають судимість за злочини міжнародного характеру, підозрюваних в їх вчиненні;

2) картотека даних про словесні портрети осіб, їх національність;

3) картотека документів і найменувань (окремому обліку підлягають документи на право володіння літаком, автомобілем, вогнепальною зброєю);

4) дактилоскопічна картотека;

5) фототека та інші.

Лекція 7 Тема № 10: Криміналістична фотографія, відео- і звукозапис. План

1. Поняття криміналістичної фотографії, відео- і звукозапису, їх значення у слідчій та експертній практиці.

2. Методи слідчої та експертної фотографії.

3. Використання відео- і звукозапису у процесі криміналістичної діяльності.

4. Процесуальне оформлення використання криміналістичної фотографії, відео- і звукозапису.

1. Поняття криміналістичної фотографії, відео- і звукозапису, їх значення у слідчій та експертній практиці.

Криміналістична фотографія– це науково розроблена система методів і способів фотозйомки, які використовуються у різних видах криміналістичної діяльності, пов’язаною з розкриттям і розслідуванням злочинів.

До фотографічних засобівналежить вся сучасна зйомочна і проекційна апаратура, фото приналежності, спеціальні пристосування для фотозйомки, створені криміналістами фотоматеріали і хімічні реактиви для їх обробки.

До фотографічних методіввідноситься сукупність правил і рекомендацій, розроблених у криміналістиці, з метою вирішення криміналістично-пошукових і доказових завдань.

Криміналістична фотозйомка є одним з ефективних засобів і методів наочної фіксації всієї або частини обстановки, в якій проводяться окремі слідчі дії, оперативно-розшукові заходи, а іноді й експертні дослідження, фіксації ходу їх проведення і результатів.

Фотознімки додаються до протоколів слідчих дій або експертних висновків. Вони документально підтверджують відбиті на них об’єкти і дозволяють наочно сприймати: ознаки предмета (сліду), обстановку, в якій проводилась слідча дія (огляд, обшук), результати експертного дослідження. Така наочність не тільки доповнює описову частині протоколу, але й дає можливість сприйняття ознак чи обстановки, описування яких утруднене з-за їх значної кількості або складності сприйняття.

З урахуванням специфіки криміналістичних завдань і виду криміналістичної діяльності, у процесі якої використовується фотозйомка, криміналістична фотографія поділяється на три види:слідчу, оперативно-розшукову і експертну.

Методи і способикриміналістичної фотографії за своїми цілями і можливостями можуть бути віднесені або дозбережуючої(запечатлевающей), або додослідницької.Перші необхіднідля фіксації різних слідів і об'єктів, видимих неозброєним оком.Другі– взагалі для виявлення, а потім і закріплення у слідах і об’єктах, що фотографуються, відмінностей які приховані від неозброєного ока.

До збержуючої відносяться методи фотозйомки обстановки місця, елементів процесу проведення слідчих дій, різних матеріальних об'єктів і речових доказів, у відповідності з розробленими криміналістикою правилами і рекомендаціями. Крім загальних, широко використовуються й такі специфічні види фотографування, як панорамна, стереоскопічна, вимірювальна і репродукційна, а також такі окремі прийоми фотографування: орієнтовна, оглядова, вузлова і детальна.

До дослідницької відносяться: кольороворозрізняльна і контрастируюча фотозйомка, фотографування у невидимих променях , мікро фотозйомка та ін.

При криміналістичній фотозйомці використовуються як чорно-білі, так і кольорові фотоматеріали. Переважною є зйомка на кольорові матеріали, які дозволяють зафіксувати і передати кольорову гаму об’єкта.

У слідчій та оперативно-розшуковій фотографії переважно використовують збережуючі методи фотозйомки, а в експертній як збережуюча, так і дослідницька.

Криміналістичний відеозаписбазується на використанні засобів і методів відеозапису, на науково-узагальнених даних їх використання у криміналістичних цілях і відповідних науково-криміналістичних розробках. Як розділ криміналістичної технікикриміналістичний відеозаписрозглядається як система науково розроблених методичних рекомендацій відеозапису за допомогою сучасних відеозаписуючих засобів при різних видах криміналістичної діяльності, що використовуються у процесі збирання і фіксації доказів.

У якості засобів відеозйомки і відеозапису використовується люба сучасна портативна відеозаписуюча апаратура. Використовується вона слідчими і оперативно-розшуковими співробітниками, а іноді й експертами-криміналістами у тих же цілях, що і засоби фотозйомки. У зв’язку з цим багато спільного є у прийомах використання цих засобів. Криміналістичний відеозапис як і криміналістична фотографія ділиться на слідчий, оперативно-розшуковий і експертний.

Звукозаписуюча технікана відміну від фото- і відеозаписуючих засобів, використовується у криміналістичній діяльності слідчого не тільки як засіб наочно-звукової фіксацій ходу слідчих дій (напр., допиту, очної ставки, перевірки показань на місці та ін.), але й як технічний засіб, що полегшує роботу по закріпленню первинної оперативної інформації про злочин, при складанні окремих процесуальних документів (замінює чернові записи, що робить слідчий при огляді місця події, допиті для зіставлення протоколів у подальшому).

Достатньо широко звукозапис використовується і в оперативно-розшуковій роботі і особливо при записі телефонних та інших переговорів, що прослуховуються. Технічними засобами такого запису є сучасна звукозаписуюча апаратура. Вже склалася й певна система прийомів звукозапису при проведенні слідчих дій.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka