Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Експертна (дослідницька) фотографія

Це система відповідних наукових положень, засобів і методів фотозйомки, що використовуються при дослідженні різних речових доказів. Головним чином вона застосовується у експертно-криміналістичній практиці, переважно у лабораторних умовах. З її допомогою не тільки виявляються, але й фіксуються ознаки, виявлені при використанні інших технічних засобів (напр., фотозйомка відображення, одержаного з використанням мікроскопу).

До експертної фотографії належать: мікрофотозйомка (мікроскоп) і макрофотозйомка (зйомка фотоапаратами з подвійним або потрійним роз тяжінням міха). Існують й інші методи дослідницької фотографії, а саме: методи зміни контрастів, фотографування у невидимих проміннях спектра, зйомка в інфрачервоних, рентгенівських проміннях.

3. Використання відео- і звукозапису у процесі криміналістичної діяльності.

Частіше всього відеозапис використовується при проведенні слідчих дій (слідчого експерименту, обшуку, огляду місця події, допитів і очних ставок, пред’явленні для впізнання та перевірці показань на місці), у випадках, коли необхідно зафіксувати складну і різноманітну обстановку місця події, що досліджується, показати взаємозв’язок її окремих предметів і слідів, а також для фіксації слідчої дії повністю, окремих дій, додаткових процесів – руху, ходу розвитку певної події чи явища, напр., з метою пізнання способу скоєння злочину, механізму події та ін.

Відеозапис має свої достоїнства і деякі недоліки. Вона дозволяє одночасно синхронно фіксувати звук і зображення на магнітній стрічці і візуально контролювати якість запису. Відеозапис не потребує лабораторної обробки. Проте вона не завжди може бути використана у несприятливих світлових умовах і не дає можливості здійснити прискорену зйомку.

Для того щоб відеозапис був цілеспрямованим і технічно правильним, доцільно складати план майбутнього відеозапису, де вказати об’єкти зйомки і цілі їх фіксації, масштаб зображення, точки запису, її технічні прийоми і способи додаткового освітлення. Рекомендується відеозапис проводити у тій же послідовності, в якій здійснюється сама слідча дія, використовуються рекомендації орієнтовної, оглядової, вузлової і детальної фотозйомки.

Звукозапис у слідчій роботі. Основною метою використання звукозапису при розслідуванні є забезпечення додаткової наочно-звукової фіксації ходу слідчих дій. Особливо таких слідчих дій як допит, очна ставка, перевірка показань на місці, пред’явлення для впізнання. У тактиці проведення таких слідчих дій визначені ті ситуації, коли доцільно використовувати звукозапис у якості допоміжного засобу їх фіксації.

Прийоми звукозапису, що використовується при розслідуванні злочинів нічим не відрізняються від загальних способів використання відеозапису у любій сфері ділової діяльності. Проте правила використання відео- і звукозапису чітко визначені у ст. 851 і 852 КПК України.

4. Процесуальне оформлення використання криміналістичної фотографії, відео- і звукозапису.

Результати криміналістичної фотозйомки, відео- і звукозапису можуть бути повною мірою використані у процесі розслідування при відповідному кримінально-процесуальному їх оформленні.

Стосовно до фотозйомки у протоколах тих слідчих дій, у ході яких вона здійснювалась, повинні бути такі відомості: про об’єкти фотографування; про фотографічні засоби, що використовувались (тип апарату, вид об’єктива, марка світлофільтра, тип плівки та ін.); умови, порядок і методи фотографування, характер освітлення, час зйомки; про одержані результати, коли це необхідно.

Фотознімки, що додаються до протоколу оформлюють у вигляді фото таблиць. Під кожним фотознімком слід ставити номер і робити пояснювальні надписи. Знімки скріплюються печаткою слідчого органу. Одна частина печатки ставиться на краю фото, друга на папері таблиці. Фототаблиці повинні мати заголовок, у яких вказується до протоколу якого слідчої дії вони додаються і вказується дата слідчої дії, завіряється підписом слідчого.

При відеозапису крім даних, що вказуються і при фотозйомці вказується не тільки об’єкти, але і моменти зйомки (зупинки), час виконання відеозапису. Після закінчення відеозапису здійснюється перегляд за участю понятих, присутніх при зйомці слідчої дії, про що складається окремий протокол.

У протоколі слідчої дії при використанні звукозапису вказується факт її здійснення і сповіщення про це учасників слідчої дії, відомості про оператора і магнітофон, що використовувався, про факт відтворення фонограми учасникам слідчої дії і про зроблені зауваження. Касета з пояснювальним надписом додається до протоколу.

ЛЕКЦІЯ 8

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka