Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

5. Фіксація процесу і результатів перевірки й уточнення показань

на місці

Основним засобом фіксації процесу і результатів перевірки й уточнення показань на місці є протокол зазначеної слідчої дії. Він складається слідчим і містить:

а) дату і місце його складання;

б) посада, спеціальне звання і прізвище особи, що веде розслідування;

в) прізвища, імена і по батькові, а також адреси понятих;

г) перерахування всіх інших учасників перевірки;

д) вказівку на конкретну ціль перевірки показань на місці, добровільний характер участі в ній осіб, чиї показання перевіряються;

е) час початку і закінчення перевірки й уточнення показань на місці;

є) вихідну точку прямування учасників перевірки;

ж) опис способу пересування і маршруту проходження і показання свідка або обвинуваченого щодо цього маршруту;

з) опис кінцевого пункту прямування; показання, що ставляться до цього пункту; опис дій, що чиняться на зазначеному місці;

опис усього виявленого на цьому місці в результаті його огляду;

і) указівка на фото- і відеозйомку, плани і схеми;

к) заяви учасників перевірки;

л) указівка на те, куди відправлено виявлені і вилучені об'єкти;

м) підписи всіх учасників слідчої дії.

Для фіксації пояснень, що даються в ході перевірки й уточнення свідком або обвинуваченим, а також для опису усього виявленого слідчим доцільно використовувати диктофон, що полегшить складання протоколу перевірки.

Маршрут проходження, зазначене свідком або обвинувачуваним місце, виявлені об'єкти, дії, що чиняться особою, чиї показання перевіряються, запам'ятовуються за допомогою фотозйомки або відеозапису. Зазначений цією особою об'єкт фотографується або разом із ним, або без нього. Не рекомендується фотографувати разом з обвинувачуваним або свідком понятих або співробітників міліції, що беруть участь у перевірці. Готові фотознімки наклеюються на таблиці і постачаються пояснювальними написами. Таблиці підписуються слідчим або іншою особою, що робила зйомку, понятими й особою, чиї показання -перевірялись. Знімки тих самих об'єктів, зазначених різними особами, повинні бути зроблені з однієї і тієї ж точки. Якщо для фіксації процесу і результатів перевірки показань застосовувався відеозапис, то посвідчення істинності виготовленого відеофільму провадиться за загальними правилами.

Крім фототаблиць, відеофільму до протоколу перевірки й уточнення показань на місці може бути прикладений план, на якому позначають маршрут прямування учасників перевірки, зазначене місце й інші дані, що мають значення для справи. При допиті свідків і обвинувачуваних перед перевіркою й уточненням показань можна запропонувати їм власноручно скласти план або схему розташування того місця, що вони повинні зазначити. Даний прийом рекомендується доцільним, тому що шляхом наступного порівняння цього плану зі складеним при перевірці показань на місці можна визначити достовірність отриманих даних.

2 Семестр

ЛЕКЦІЯ 21

Тема 29. Поняття i структура криміналістичної методики

як частини криміналістики

Питання:

  1. Поняття криміналістичної методики, її структура й місце в системі криміналістики.

  2. Структура методики розслідування злочинів окремого виду.

  3. Криміналістична характеристика злочинів окремого виду та її значення для розслідування.

  4. Типові слідчі ситуації і їх роль у побудові методик розслідування злочинів окремих видів.

1. Поняття криміналістичної методики, її структура й місце в системі криміналістики

Розслідуючи кримінальну справу, слідчий намагається діяти найбільш доцільними, оптимальними методами. Для цього використовується власний досвід, особисті знання. Однак відомо, що індивідуального досвіду й особистого знання, як правило, недостатньо. Тому необхідно звертатися і до передового досвіду колег, інших слідчих. Наука криміналістика займається збором, узагальненням відповідного досвіду слідчої діяльності, розробляє відповідні наукові та практичні рекомендації, впроваджує їх у практику розслідування.

Останній, четвертий розділ криміналістики має назву криміналістична методика. Цей розділ містить систему комплексних криміналістичних рекомендацій щодо виявлення, розкриття, розслідування і профілактики окремих видів злочинів (крадіжок, вбивств, розбоїв і т.д.).

Слід зазначити, що криміналістична методика розглядається не тільки як розділ науки або навчальна дисципліна. Існує і практичний аспект. Криміналістична методика – це сам процес розслідування злочинів, як специфічна діяльність уповноважених законом органів та осіб, яка здійснюється шляхом застосування засобів криміналістичної техніки, прийомів слідчої тактики, методів розслідування окремих видів злочинів.

Криміналістична методика розслідування як розділ зазначеної науки являє собою систему знань про поняття, сутність, зміст цієї частини криміналістики, а також про те, які, на якій основі, у яких цілях і шляхом реалізації яких методів і іншого наукового інструментарію створюються методичні рекомендації для слідчої практики, яке їхнє коло, структура й зміст. Тому в системі цього знання виділяються дві частини: 1) теоретичні основи криміналістичної методики розслідування (загальні положення); 2) сукупність конкретних методик (методичних комплексів) розслідування, створюваних у розглянутому розділі.

Не слід розуміти, що в криміналістичних методиках розслідування втримуються типові варіанти рішення буквально всіх питань, з якими зіштовхується слідчий. Методики розслідування тому й називаються криміналістичними, що в них розглядаються лише криміналістичні завдання й механізм, технологія, процедура їхнього рішення за допомогою можливостей криміналістичної науки. Цим криміналістичні методики розслідування відрізняються від методичних допомог, керівництв для слідчих, в яких у комплексі розглядаються кримінально-правові, кримінально-процесуальні, криміналістичні, кримінологічні й деякі інші питання, які вирішуються слідчим у процесі розслідування в справі.

Криміналістичні методики розслідування як вид наукової продукції підрозділяється на три групи: 1) групові методики розслідування: 2) загальні видові методики розслідування; 3) деталізовані видові методики розслідування.

У звязку з цим можна виділити:

а) групові методики – рекомендації більшого ступеня загальності, що охоплюють декілька видів або родів злочинів, вчинених в певних умовах місця, часу або певними особами. Наприклад, це методика розслідування злочинів, вчинених неповнолітніми, розслідування злочинів за «гарячими слідами» і т.ін. У такі методики розслідування включаються положення, що містять інформацію про те, які обставини встановлюються у всіх випадках дослідження певних подій, розслідування тих видів діянь, які входять як елементи у відповідну криминалистически подібну групу, як організується й здійснюється робота з їхнього виявлення й доведення, як слід діяти слідчому в умовах типових для даної категорії справ ситуацій.

б) загальні видові методики – методика розслідування певного виду злочинів на основі кримінально-правової класифікації (методика розслідування крадіжок, вбивств і т.ін.);

в) деталізовані видові методики – виідлені на основі того чи іншого елемента складу злочинів (методика розслідування квартирних крадіжок, методика розслідування вбивств на замовлення і т.ін.);

У всіх випадках розробка методики розслідування здійснюється на базі такого принципу: перш ніж розглядати проблему засобів, прийомів, методів розслідування, необхідно визначити коло розв'язуваних завдань, визначити обставини, що підлягають установленню. З урахуванням цього положення й формується структура загальної або окремої методики розслідування. Вона не є строго формалізованою, універсальною для всіх випадків. Її формування і використання в практиці має здійснюватися творчо, з урахуванням конкретних обставин кримінальної справи.

Щодо місця криміналістичної методики в системі криміналістики, то як вже вказувалось – це останній розділ науки. Як завершальний розділ методика аккумулює наукові дані попередніх розділів (загальної теорії, техніки і тактики). Якщо рекомендації та розробки у галузі криміналістичної техніки і тактики носять загальний характер для застосування у будь-яких справах, то положення методики адаптують вищевказані розробки для розслідування кримінальних справ про певні види злочинів.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka