Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Порушення кримінальної справи.

Справи порушуються в основному на підставі повідомлень керівників органів ДПА або виявлення злочину оперативним підрозділом податкової міліції, ДСБЕЗ та СБУ.

Первинні матеріали про виявлені порушення податкового законодавства, що надходять з оперативних підрозділів податкової міліції для прийняття обґрунтованого рішення про порушення кримінальної справи, повинні, як правило, містити наступні документи:

  1. Письмове повідомлення керівника податкової міліції про факти виявлених порушень, у якому необхідно вказувати: а) повну назва суб'єкта підприємницької діяльності; б) дані про посадових осіб (керівнику, головному бухгалтері), що зробили правопорушення; в) період, за який проведена перевірка суб'єкта фінансово-господарської діяльності; г) спосіб ухилення від сплати податків; д) суму прибутку, прихованого від оподаткування; е) вид і суму податків, які необхідно було сплатити у бюджет; ж) положення яких нормативних актів у сфері оподатковування були порушені.

  2. Оригінал акта документальної перевірки з відповідними додатками: таблицями, довідками, документами бухгалтерського обліку й інших документів, що підтверджують факти виявлених зловживань.

  3. Розписку керівника і головного бухгалтера перевіреного підприємства про надання для перевірки всіх необхідних документів.

  4. Письмові пояснення посадових осіб, відповідальних за правильне і своєчасне числення і сплату податків, інших платежів із приводу виявлених порушень.

  5. Висновок фахівця податкової інспекції (адміністрації) щодо пояснень. Він дозволяє оцінити пояснення посадових осіб з погляду їхньої відповідності нормативним актам, що у тім чи іншому ступені регламентують питання числення і сплати податків, а також правил ведення обліку і надання звітності. Ці висновки складаються не завжди, а тільки в тих випадках, коли пояснення посадових осіб не відповідають правилам ведення обліку і сутності виявлених порушень.

  6. Пояснення фахівця (ревізора) щодо змісту акта документальної перевірки й отриманих результатів.

  7. Накази про призначення на посаду, рішення ради засновників про призначення на посаду, посадові інструкції і т.п. документи, що визначають повноваження осіб, відповідальних за фінансово-господарську діяльність підприємства.

  8. Документи (якщо такі маються), надані посадовими особами у виправдання виявлених помилок, не прийняті особами, що проводили перевірку суб'єкта підприємницької діяльності.

  9. Висновки відповідних осіб про причини неприйняття зазначених документів при перевірці.

  10. Документи, що викликають сумніву в їхній вірогідності і правильності відображення операцій.

  11. Зведення про майно, що знаходиться на балансі цієї організації, наявність коштів на рахунках і їхня кількість (це може бути відображене в акті документальної перевірки, або як окрема довідка на підставі даних бухобліку, або дані банку, у якому здійснюються розрахунково-касові операції).

  12. Реєстраційні документи (утомившись, установчий договір, рішення виконкому про реєстрації, документи про постановку на облік у податковій інспекції). Збірником цих документів може виступати податкове (юридичне) справа підприємства, що знаходиться в територіальних податкових інспекціях по місцеві реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

  13. Матеріали раніше проведених перевірок діяльності підприємства (акти документальних перевірок, акти перевірок податкової міліції і т.п.).

  14. Матеріали зустрічних перевірок.

  15. Матеріали про залучення до адміністративної відповідальності.

  16. Матеріали територіальних податкових інспекцій про тимчасове призупинення операцій по розрахунковому рахунку підприємства.

  17. Заяви, клопотання посадових осіб підприємства про надання ними додатково документів, а також про проведення документальних досліджень окремих питань діяльності платника податків.

Для даної категорії злочинів важливим є документальне підтвердження виявлених порушень податкового законодавства, особливо видів і сум податків, що не були внесені в бюджет. По розглянутих злочинах кримінальні справи не можуть порушуватись без наявності акта документальної перевірки фінансово-господарської діяльності, у якому повинні знайти відображення питання виявлених порушень у сфері оподатковування і ґрунтуватися на первинних документах. У випадку відсутності в первинних матеріалах, зібраних оперативними працівниками податкової міліції, необхідних для порушення кримінальної справи даних, слідчий може повернути зазначені матеріали для проведення додаткової перевірки з письмовими вказівками про виконання необхідних дій.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka