Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3. Поняття слідчого огляду, його види, завдання і принципи.

Слідчий огляд – це слідча дія, яка полягає у безпосередньому виявленні, сприйнятті та дослідженні слідчим об'єктів, що мають значення для кримінальної справи, їх ознак, властивостей, взаємо розташування.

Кримінально-процесуальний закон (ст. 190-193 КПКУ) передбачає такі види огляду: 1) місця пригоди; 2) трупа на місці його виявлення; 3) огляд предметів і документів; 4) огляд ділянок місцевості і приміщень поза місцем події; 5) поштово-телеграфної кореспонденції; 6) огляд тіла живих осіб (освідування) як особливий вид огляду. Крім цього виокремлюється ще огляд тварин та їх трупів.

Одним з найбільш складних видів огляду є огляд місця події – це невідкладна слідча дія, яка полягає у безпосередньому сприйнятті, дослідженні і фіксації слідчим обстановки місця події, слідів і об'єктів, що відносяться до справи, їх індивідуальних особливостей і взаємозв’язків з метою з’ясування сутності події, механізму злочину і окремих обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.

Під місцем події розуміється приміщення або місцевість, де вчинено злочин або де є матеріальні сліди, пов’язані з подією злочину. Місце злочину і місце події – поняття, які не завжди співпадають: місце події – поняття більш широке, бо воно пов’язане з виявленням ознак, що мають відношення до події злочину; місце злочину – це місце безпосереднього вчинення злочинного наміру, яке спричинило певні матеріальні зміни (наявність слідів зламу, взуття, крові та ін.).

Загальною метою огляду є одержання процесуально-закріпленої інформації щодо обставин події, що сталася, об’єктів і осіб, що мають до неї відношення, їх зв’язків та взаємодій.

У процесі огляду вирішуються і окремі задачі: а) з’ясування можливих очевидців і свідків (напр., хто, виходячи із розташування місця пригоди, міг спостерігати або чути те, що відбувається); б) які сліди могли залишитись на особах, які брали участь у події, і використаних ними знаряддях і транспортних засобах; в) які зразки ґрунту, рослинності необхідно у зв’язку з цим вилучити для встановлення у подальшому зв’язку об'єктів і осіб.

Огляд місця події є первинною і невідкладною слідчою дією. Це пояснюється необхідністю отримання інформації про обставини події у первісному, незміненому стані. Тому що будь-яке зволікання тягне за собою втрату речових доказів, зміну слідової картини. Невідкладність огляду місця події пояснюється необхідністю оперативного одержання інформації з метою організації розшуку злочинця, а також інших слідчих дій, спрямованих на розкриття злочину.

Здійснення огляду місця події підпорядковане певним принципам, до яких належать:

- своєчасність огляду – він здійснюється негайно після одержання повідомлення про подію злочину, у будь-який час доби;

- об’єктивність і повнота огляду. Об’єктивність огляду означає всебічне дослідження всієї обстановки, слідів і речових доказів. Забезпечити повноту огляду можливо лише враховуючи всі об’єктивно можливі версії про механізм події та їх ретельної перевірки шляхом дослідження матеріальної обстановки місця пригоди. Вимога повноти огляду набуває особливого значення ще й тому, що огляд є доволі часто неповторною слідчою дією;

- планомірність огляду передбачає послідовне, за раніше продуманим планом , цілеспрямоване, активне дослідження обстановки і об'єктів місця пригоди. З урахуванням цього принципу слідчий повинен дотримуватись найбільш оптимального напрямку руху при огляді, переходити від однієї ділянки до другої лише після ретельного дослідження кожної з них;

- застосування науково-технічних засобів, який стосується виявлення і фіксації слідів і речових доказів.

Учасники огляду місця події. Організатором і координатором дій всіх учасників огляду є слідчий, без дозволу якого ніхто не має права пересуватися по території огляду, брати в руки предмети та ін. Мають право проводити огляд й прокурор і начальник слідчого відділу, але якщо вони присутні то не повинні підміняти слідчого, обмежувати його процесуальну самостійність.

Працівники міліції забезпечують охорону і підтримання порядку на місці пригоди, надають допомогу щодо встановлення свідків, очевидців, прочісують місцевість та ін. З цією метою можуть залучатись також представники громадськості. У якості понятих підбираються особи, не зацікавлені у результатах справи, а якщо пригода носить специфічний характер, то рекомендується залучати понятих, знайомих з певним виробництвом.

Огляд на території організації, установи, підприємства доцільно проводити у присутності представників адміністрації, приватної фірми.

У випадках використання спеціальних знань до участі у слідчому огляді необхідно залучати спеціаліста або кілька спеціалістів, компетентних у різних галузях знань.

Якщо у справі бере участь захисник, то він може бути присутнім при огляді місця події у випадках, коли ця слідча дія проводиться за його клопотанням чи якщо це слідчий визнає необхідним. У деяких ситуаціях доцільно залучати до участі у огляді місця події підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого. Участь свідка чи осіб, що першими виявили злочин, допоможе з’ясувати зміни, які були внесені у матеріальну обстановку при ліквідації наслідків події, а також провести огляд з урахуванням свідчень, які надали ці особи.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka