Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3. Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування та особливості його планування та організації

Ситуація 1. Кримінальна справа порушена на підставі матеріалів, зібраних податковою міліцією, податковою інспекцією, ДСБЕЗ, СБУ або їх сумісними зусиллями. Алгоритм дій слідчого: а) вивчення одержаних первинних матеріалів; б) допит ревізорів; в) виїмка та огляд документів; г) допит посадових осіб, відповідальних за обчислення та сплату податків; д) обшуки за місцем проживання та роботи підозрюваних; е) накладення арешту на майно та банківські рахунки підозрюваних посадових осіб; є) допит свідків (очевидців та службових осіб ДПІ); ж) призначення додаткових ревізій (перевірок) (при необхідності); з) призначення судових експертиз (економічних, криміналістичних та ін.); і) оперативно-розшукове супроводження досудового слідства.

Ситуація 2. Злочин виявлено в ході розслідування кримінальної справи про інший злочин. Алгоритм дій слідчого: а) виявлення, вилучення (шляхом обшуку, виїмки, витребування) необхідних документів – джерел доказів; б) вивчення та огляд вилучених документів; в) організація документальної перевірки дотримання податкового законодавства; в) допит підозрюваних та свідків. У подальшому такі ж дії, як і в попередній ситуації.

Організаційні дії слідчого проводяться у таких напрямках: а) організація проведення документальних перевірок; б) підбір обізнаних осіб; в) вивчення документів; г) організація проведення ОРЗ; в) організація роботи СГ або СОГ; г) підбір та вивчення відповідної нормативної базі, учбової та наукової літератури; д) складання планів та схем; е) обмін інформацією з оперативно-розшуковими підрозділами, ревізорами та експертами; ж)

Типові версії. Можуть бути такі: а) мало місце ухилення від сплати податків; б) мало місце адміністративне правопорушення; в) мало місце порушення умов цивільно-правового правочину; г) мав місце дисциплінарний проступок.

4. Тактика проведення окремих слідчих дій.

Допит свідків. Ними можуть бути: 1) обслуговуючий персонал суб’єкта господарювання, де вчинено злочин; 2) особи, що володіють знаннями в області бухгалтерського обліку (бухгалтери, головні бухгалтера), у випадку неучасті їх у здійсненні ухилень від сплати податків; 3) засновники суб'єкта підприємницької діяльності; 4) юристи, що здійснюють правову допомогу у веденні діяльності господарюючого суб'єкта. 5) вищестоящі керівники, які здійснюють прийом на роботу осіб, відповідальних за вирахування й сплату податків і інших неподаткових платежів. 6) особи, що здійснюють прийом товару для наступної реалізації. 7) особи, що здійснюють оформлення різних угод (договір купівлі-продажу, транспортного обслуговування, страхування й т.д.); 8) службові особи органів ДПА; 9) працівники аудиторських фірм; 10) працівники фірм – контрагентів; 11) родичі та близькі друзі обвинувачених.

Допит обвинувачених. Слід враховувати, що обвинувачені у таких справах вже, як правило, знайомі з матеріалами перевірок, тобто мають велику обізнаність із тими даними, які є у слідчого. Під час допиту слід, крім іншого, з'ясувати питання загальної організації роботи та керівництва підприємством, питання щодо результатів проведених ревізій та експертиз. Найбільш ефективними є такі тактичні прийоми: 1) залучення спеціаліста до участі в допиті; 2) пред’явлення доказів (часто – документів); 3) використання позитивних якостей особистості допитуваного; 4) постановка «контрольних» запитань.

Виїмка та обшук. Проводяться як на початковому, так і на наступному етапах. Основні документи – джерела доказів слід виймати на початковому етапі. Зокрема, виїмка проводяться в: 1) виконкомі, де проводилася реєстрація суб’єкта господарювання; 2) органах ДПА, де установа взята на облік; 3) підприємствах – контрагентах; 4) аудиторських фірмах; 5) архівах.

Обшуки проводиться за місцем роботи (тобто на підприємствах, де було вчинено злочин) та проживання підозрюваних.

Вивчення документів. окремі групи документів, що зустрічаються в практиці розслідування розглянутої категорії злочинів:

1. До першої групи ставляться нормативні акти (закони, підзаконні акти), які визначають підстави, порядок організації й виробництва підприємницької діяльності в Україні. Розглянуту групу становлять документи, які визначають порядок державної реєстрації, видачу ліцензій (дозволів), патентів на здійснення певного виду діяльності, одержання ідентифікаційного коду й т.п.

2. Другу групу документів утворять нормативні акти, які визначають систему оподатковування, види податків і об'єктів оподатковування, надавані пільги при сплаті податків, порядок вирахування, сплати податків у бюджет і надання звітності, а також відповідальність за здійснення порушень податкового законодавства.

3. До третьої групи документів ставляться нормативні акти, що визначають структуру й регламентують діяльність органів по контролі за повнотою, своєчасністю вирахування й сплати податків і інших неподаткових платежів у бюджет, а також здійснююча протидія здійсненню ухилянь від сплати податків.

4. Четверту групу утворять документи, які визначають порядок ведення бухгалтерського обліку, складання звітності про фінансово-господарську діяльність і забезпечення схоронності в певним законом термін.

5. До п'ятої групи ставляться фіксуючі документи, які використаються для відбиття фінансово-господарської діяльності (як первинні документи, так і бухгалтерські регістри), реєстраційні документи підприємства.

6. Шосту групу утворять документи, надавані посадовими особами господарюючого суб'єкта в територіальні органи Державної податкової адміністрації (податкові декларації, розрахунки податків і інші) (перелік типових форм бухгалтерської звітності за рік наведений у додатку № 5 ).

7. До сьомої групи ставляться документи органів, що здійснюють перевірку й контроль господарюючих суб'єктів, у тому числі з питань повноти, правильності вирахування й сплати податків і інших неподаткових платежів у бюджет.

8. Восьму групу становлять документи, що відображають прийом на роботу, призначення на певну посаду, установлення посадових обов'язків і інші, пов'язані з обліком співробітників господарюючого суб'єкта.

9. До дев'ятої групи ставляться документи, які відображають дані й результати проведених раніше перевірок дотримання податкового законодавства, матеріали про залучення до адміністративної відповідальності, про відмову в порушенні кримінальної справи або про його припинення як по що реабілітує, так і по нереабілітуючих підставах, матеріали органів арбітражу й інших.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka