Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 44

Тема 48. Методика розслідування злочинів, вчинених озг

1. Криміналістична характеристика злочинів

Як показує статистика, майже кожний третій злочин скоюється злочинною групою. Головною відмітною ознакою даного різновиду злочинів служить сам факт здійснення їх групою співучасників.

Злочинна група - це антигромадське об'єднання осіб на основі спільної злочинної діяльності, яке є малою неформальною групою, певним чином організовану і виступаючу як єдиний суб'єкт злочинної діяльності.

По ступеню організованості злочинні групи можна розділити на наступні криміналістські типи: а) випадкові або ситуативні; б) злочинні групи типу компанії; в) організовані групи і злочинні організації, які представляють найбільшу небезпеку.

Ознаки організованої злочинної групи: стійкість особового складу; специфічні норми поведінки і ціннісні орієнтації; наявність лідера, активних членів, рядових і навіть може бути “опозиціонер”, що бореться за верховенство в групі; чітке розподілення ролей при здійсненні злочинів; строга дисципліна; конспіративність дій; наявність загальної грошової фундації.

На слідстві співучасники прагнуть не нашкодити своїми свідченнями іншим членам групи, щоб їх поведінка не розцінювалася як зрада. Тому при розслідуванні злочинів, зроблених організованими групами, важко отримати від обвинуваченого правдиві свідчення : боязнь засудження його поведінки співучасниками нерідко робить на допитуваного більший вплив, ніж загроза можливого кримінального покарання.

Злочинні організації - це ті ж організовані злочинні групи, але що досягли найбільшого ступеня організованості і згуртованості.

Ознаки злочинних організацій: може складатися з окремих блоків і ланок: лідери вживають заходів до конспірації і контррозвідувальної роботи серед своїх членів, з метою недопущення викриття організації; жорстка дисципліна; наявність “блоків захисту” з числа корумпованих працівників державних і правоохоронних органів, які використовуються у разі небезпеки викриття групи і т.д.

Лідерами злочинних груп стають особи, що володіють злочинним досвідом, авторитетом і організаторськими здібностями, уміють підпорядковувати собі оточуючих, люблять володарювати і ін.

Аналізуючи структури злочинної групи, треба прагнути виявити тих осіб, які в її складі недавно, ще не мають в групі міцні психологічні зв'язки, не встигли піддатися стійкій психічній дії з боку злочинного Середовища.

Наявність у співучасників досвіду здійснення злочинів дозволяє групі вибирати найдоцільніші способи здійснення злочинів в конкретній ситуації. На вибір способу впливає: а) склад групи, кількість членів із злочинним досвідом; би) специфіка скоюваного злочину і інші обставини.

2. Обставини, що підлягають встановленню.

Стосовно групових злочинів, незалежно від виду досконалого злочину, необхідно встановлювати:

- всіх учасників групових злочинів і всю злочинну діяльність групи;

- характер, склад, тип і структуру злочинної групи, особливості взаємостосунків її членів, наявність в групі конфліктів, її зовнішні зв'язки;

- організатора (лідера) групового злочину;

- роль і ступінь вини кожного співучасника злочину;

- збиток від групового злочину і частку кожного співучасника;

- причини і умови, що сприяли формуванню злочинної групи і здійсненню групових злочинів.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka