Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

4. Основи криміналістичного прогнозування

Криміналістичне прогнозування – це передбачення особливостей криміналістичної діяльності певних суб’єктів розкриття, розслідування і запобігання конкретного злочину.

Воно може бути науковим і практичним. Практичне у свою чергу буває – слідчим, експертно-криміналістичним і оперативно-розшуковим.

Слідче прогнозування загалом базується на знанні типової криміналістичної характеристики того виду злочину, до якого відноситься подія, що розслідується, а також типових ситуацій розвитку розслідування і психологічних особливостей поведінки підозрюваних, обвинувачених та інших осіб, що проходять у справі. Водночас воно зазвичай здійснюється не тільки на професійному рівні, але і на рівні життєвого досвіду.

Слідче прогнозування може бути стратегічним і тактичним. Перші спрямовані на вирішення стратегічних завдань розкриття і розслідування злочинів, визначення найбільш ефективних шляхів, засобів і термінів їх досягнення. Ці прогнози завжди передують складанню плану розслідування і формують його зміст. Тактичні прогнози спрямовані на визначення того, в якому напрямку можуть розвиватися окремі слідчі дії, тактичні операції, якою може бути поведінка окремих злочинців у різних слідчих ситуаціях та ін. Наприклад, досвідчений слідчий постійно прогнозує процес розслідування і збирання доказів (де і які сліди, речові докази він може виявити). У спрогнозованих, а не в інших місцях він і проводить огляди и обшуки, завчасно знаючи, що йому необхідно шукати і вивчати. Водночас слідчий у результаті прогнозування визначає, хто і що може розказати на допиті. Як буде вести себе у майбутньому не затриманий злочинець, чи буде після затримання він протидіяти слідству тощо.

У слідчому прогнозуванні широко використовується положення теорії ігор, рефлексивне мислення.

Характер прогнозування у процесі розслідування залежить від того, на якому етапі воно здійснюється. На початковому етапі розслідування воно спрямовано на виявлення і накопичення необхідної для розкриття злочину інформації і особливо тієї, що з часом може зникнути, на виявлення злочинця, передбачення можливої поведінки невстановленого злочинця та його посібників. На подальшому етапі прогнозування пов’язано з формуванням розвернутого плану розслідування і передбаченням можливого розвитку ходу і результатів допиту обвинуваченого, особливо коли він має настанову на протидію слідчому. На заключному етапі розслідування передбачення спрямовано на з’ясування можливих ситуацій, пов’язаних з оцінкою всього зібраного матеріалу, складанням обвинувального висновку, з визначенням можливого результату розгляду справи у суді та ін.

ЛЕКЦІЯ_4

Тема: “Використання спеціальних знань у розкритті і розслідування злочинів”

План

1. Поняття спеціальних знань і обізнаної особи. Форми використання спеціальних знань.

2. Поняття судової експертизи та її види. Система експертних установ в Україні.

3. Підготовка і призначення судових експертиз. Структура постанови про призначення експертизи.

4. Загальна характеристика експертного дослідження і оцінка висновків експерта.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka