Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема 11: Криміналістичне дослідження слідів (Криміналістична трасологія). План

1. Поняття і види слідів у криміналістиці.

2. Криміналістична трасологія.

3. Сліди людини.

1. Поняття і види слідів у криміналістиці.

У процесі розслідування злочинів виявлення і дослідження слідів завжди займали центральне місце, оскільки вони є основним джерелом доказової інформації. Розкриття злочину, успіх розслідування залежить від того, наскільки повно вдалося виявити, закріпити, дослідити і ефективно використати сліди, що відображають різні обставини скоєного злочину.

У процесі вчинення злочину приймають участь багато людей (злочинці, потерпілі, свідки, очевидці), які своєю участю вносять різні зміни в матеріальній обстановці місця пригоди, залишаючи на ній, а також на різних об’єктах і особах різні сліди. Також на місці пригоди змінюється положення об'єктів матеріальної обстановки, їх взаємне розташування, викрадаються речі, документи тощо. Всі ці зміни є своєрідними слідами скоєного злочину. Вони є джерелом інформації про подію, що сталася, дозволяють розібратися в її суті, точно встановити окремі обставини, ступінь вини і відповідальності кожної особи, що причетна до неї.

Вивченням матеріальних слідів, умов, обставин, механізму їх утворення займається криміналістичне вчення про сліди. Існує два поняття матеріальних слідів – у широкому і вузькому розумінні.

У широкому розумінні – це любі зміни у матеріальному середовищі, які виникли в ньому у результаті вчиненого злочину.

У вузькому розумінні – це відображення на одному з взаємодіючих у процесі скоєння злочину об'єктів зовнішньої будови іншого об’єкта.

Криміналістичне вчення про сліди рекомендує вивчати сліди на тільки у взаємозв’язку сліду і об’єкта, що залишив конкретний слід, але і у взаємозв’язку всіх слідів і об'єктів слідоутворення, що викликані тією чи іншою подією. У реальному житті частіше всього зустрічаються не зі слідом одного об’єкта на другому, а з обопільними, зустрічними слідами. Не тільки злочинець залишає сліди, напр., рук, взуття, але і на ньому самому, на його одязі, взутті залишаються сліди контакту з навколишнім матеріальним середовищем (пилок, зерна, спори, залишки рослин, грунт, мікрочастини меблі, стін, зламаної перепони та ін.) – сліди, які не являючись слідами відображеннями зовнішньої будови об'єктів, в той же час дозволяють прослідити процес взаємодії об'єктів і утворення взаємних слідів, тобто доказати причетність конкретної особи до події, що розслідується, а потім і доказати його вину.

При вивченні зв’язку об'єктів слідоутворення необхідно враховувати, що кожний з об'єктів взаємодії, може бути не тільки слідоутворюючим, але і одночасно слідосприймаючим. У цих випадках кожний з об'єктів може бути одночасно відображаемим, так і відображаючим, ідентифікуємим і ідентифікуючим.

Отже криміналістичне вчення про сліди (трасологія) – це галузь криміналістичної техніки, що вивчає сліди, засоби, прийоми і методи їх виявлення, фіксації, вилучення і дослідження з метою ідентифікації, встановлення групової належності, а також умов, обставин, механізму і факту взаємодії об'єктів слідоутворення і їх зв’язку з подією, що розслідується.

З урахуванням зв’язку об'єктів слідоутворення (злочинця, матеріальної обстановки, потерпілого, знарядь і засобів злочину і захисту) сліди злочину бувають: по-перше, у вигляді слідів від злочинця, потерпілого, окремих предметів матеріальної обстановки (місця злочину, знарядь і засобів скоєння злочину і захисту від нього), по-друге, у вигляді слідів на злочинці, жертві, матеріальній обстановці, на знаряддях і засобах злочину і захисту.

Злочинець

Жертва (предмет посягання)

Матеріальна обстановка

(місце пригоди)

Знаряддя і засоби злочину і захисту

З урахуванням механізму і характеру слідоутворення матеріальні сліди поділяються на три основні групи: 1) сліди-відображення зовнішньої будови об'єктів, тобто сліди у вузькому розумінні слова 2) сліди-предмети; 3) сліди-речовини.

До слідів-предметіввідносяться різні матеріальні об’єкти, перенесені з місця пригоди або загублені, залишені злочинцем, потерпілим, іншими особами. Нерідко ці сліди-предмети несуть на собі сліди від других об'єктів чи кілька ознак, за якими можна визначити їх належність конкретній особі (напр., за фотознімками, що збереглися). До цієї ж групи відносяться об’єкти, розділені на частини, у відношенні яких необхідно вирішити питання про належність їх єдиному цілому. До своєрідних предметів-слідів відносяться фотоматеріали, фоно-, відеокасети, диски, звуко- і відео записуюча апаратура, дослідження яких дозволяє провести ідентифікацію певних осіб і відповідних об'єктів.

Сліди-речовини можуть мати різну природу: рідкі, тверді, у тому числі сипучі, газообразні, радіоактивні та інші. Можуть бути: біологічного рослинного, промислового і хімічного походження (напр., за формою крапель масла, що падали з авто можна визначити напрямок його руху, за краплями і бризками крові на тілі, одязі, предметах обстановки можна визначити у якому положенні знаходився у момент нанесення ударів потерпілий, стоячи, лежачи чи сидячи).

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka