Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

7. Оцінка результатів слідчого експерименту

Оцінка результатів слідчого експерименту являє собою, по суті, ряд взаємозалежних оцінок: умов, у яких проводився слідчий експеримент; достовірності отриманих результатів; висновків, зроблених на основі отриманих результатів, можливості їх використання у подальшому розслідуванні і доведенні. Достовірність умов слідчого експерименту й одержуваних результатів багато в чому залежить від виконання всіх тих прийомів, про які докладно говорилося вище. Що стосується достовірності висновків і можливості їх використання як доказу, то тут необхідно розрізняти такі варіанти. Всі приведені раніше види слідчих експериментів можуть бути умовно поділені на дві категорії: ті, що встановлюють можливість (неможливість) того або іншого факту (спостереження, чутності, якої дії та ін.), і ті, що встановлюють зміст самого факту або процесу його походження.

Якщо шляхом слідчого експерименту встановлена можливість учинення дії, існування факту або іншої події, такий результат слідчого експерименту вважається позитивним. Негативний результат характеризується неможливістю події (факту, дії та ін.).

Проте позитивний результат експерименту в цьому випадку доказує тільки те, що дія могла бути вчинена подібним чином (подія могла мати місце). Чи було воно зроблено саме так і чи мало взагалі місце, необхідно ще довести. Наприклад, В. стверджує, що він чув звук пострілу у визначений час. Експериментом установлюється, що В. міг чути постріл, але не те, що він його чув у дійсності - це варто довести. На відміну від позитивного результату слідчого експерименту його, негативний результат носить категоричний характер, тобто дозволяє Прийти не до ймовірного, а достовірного висновку, що даний факт не міг мати місце.

У тих випадках, коли проводяться експерименти, щоб встановити зміст факту або процесу його походження, по суті справи, вирішується питання не про можливість або неможливість (хоча елементи цього також є), а про те, як відбулася те або інша подія, як утворилися сліди цієї події, зафіксовані в процесі розслідування. У цих експериментах висновки за результатами можуть носити і достовірний, і ймовірний характер. Якщо експеримент дозволяє встановити, що подія, судячи з його слідів, могла відбутися тільки так і ніяк не інакше, то висновки з результатів такого експерименту висловлюються у формі категоричних (достовірних). При встановленні, що сліди могли виникнути і при іншому варіанті, висновки були б тільки ймовірними.

Висновки за результатами експерименту можуть бути використані для коригування слідчої версії, для проведення інших слідчих дій - допитів, оглядів, призначення експертизи й ін. У ході допитів можуть уточнюватися ті або інші обставини з урахуванням результатів експерименту. У будь-якому випадку висновки за результатами слідчого експерименту відбиваються в обвинувальному висновку. У залежності від характеру результатів указується на можливість або неможливість визначеного факту (події, дії), а з урахуванням інших доказів визначається його достовірність або можливість.

ТАКТИКА ПЕРЕВІРКИ ПОКАЗАНЬ НА МІСЦІ.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka