Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 11 Тема: Мiкрооб'єкти, запаховi слiди, вироби та матеріали як сліди злочину

План

1. Поняття криміналістичного дослідження матеріалів, речовин , виробів з них та його задачі.

2. Виявлення, фіксація та вилучення речовин і матеріалів при проведенні слідчих дій.

3. Основні положення криміналістичної одорологія.

4. Виявлення, фіксація і вилучення запахових слідів на місці події.

1. Поняття криміналістичного дослідження матеріалів, речовин , виробів з них та його задачі.

Матеріали і речовини як джерела інформації про спосіб вчинення та приховування злочину, злочинця, обставини події використовуються дуже давно. Ще в середні століття дослідження кількісного складу золотих монет або ювелірних виробів дозволяло встановити факт їхньої підробки. Морфологічний аналіз (вивчення зовнішньої будови об’єкту) дорогоцінних каменів давав можливість виявити фальшиві і встановити коштовність викраденого.

Матеріали і речовини оточують нас всюди. При розслідуванні злочинів часто приходиться стикатись з відсутністю на місці пригоди традиційних слідів (рук, ніг, зубів, знарядь зламу тощо) або з таким їх станом, яке не дозволяє використовувати традиційні методи дослідження. Проте при вчиненні злочину суб’єкт мимоволі чи навмисно змінює зовнішню будову, склад чи структуру об’єктів. У матеріальній обстановці місця пригоди завжди залишаються дрібні та дрібчасті частки і мікросліди різних матеріалів і речовин, що знаходяться у причинному зв’язку з подією злочину. Значення цих об'єктів як носіїв інформації зростало з розвитком хімічних, фізичних, біологічних, математичних методів аналізу об'єктів малої маси і особливо зростає в сучасних умовах.

Специфіка слідоутворення матеріалів і речовин полягає у тому, що вони при взаємодії з іншими об’єктами, на відміну від об'єктів які розглядалися у рамках криміналістичної трасології, не відображають зовнішньої будови. Слідоутворення здійснюється за рахунок відділення чи приєднання (нашарування) речовини слідоутворюючого об’єкта, а також деформації, руйнування або зміни його структури. Наприклад, візьмемо частку металу з рани на тілі потерпілого і ніж, вилучений при обшуку у підозрюваного. Криміналістичною буде задача, яка заключається у встановленні за уламком стану і властивостей об’єкту в цілому, реконструюванні “біографії” виробу, встановлення технології його виготовлення чи причини зламу та ін. За сприятливих умов можлива індивідуальна ідентифікація ножа за уламком.

На жаль, індивідуальна ідентифікація речовин і матеріалів (особливо рідких і сипучих, які не мають стійкої зовнішньої будови) хоча принципово можлива, але удається достатньо рідко і ,як правило, у ході комплексного дослідження, висновком якого буває віднесення об’єкта до якоїсь групи (напр., папір виготовлений на Понінківській паперо-картонній фабриці і відноситься до такої-то партії, частинка лакофарбового покриття вилученого з місця події ДТП і покриття автомобіля вилученого у підозрюваного мають загальну групову належність). Діагностичні та ідентифікаційні дослідження матеріалів і речовин здійснюються й з метою встановлення факту контактної взаємодії об'єктів, тобто вирішення ситуаційної задачі (напр., встановлення належності волокон на одязі потерпілої до сукні одягу підозрюваного по справах про зґвалтування). Цей факт зазвичай визначається у ході комплексної експертизи ряду речовин і матеріалів.

Оснащення ОВС сучасними техніко-криміналістичними засобами, удосконалення експертних методів дозволяє успішно виявляти, фіксувати, вилучати і досліджувати усілякі мікрооб’єкти і одержувати у результаті цього таку інформацію, яка раніше була абсолютно недоступною.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka