Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 20 Тактика відтворення обстановки та обставин події

  1. Тактика слідчого експерименту

  2. Тактика перевірки показань на місці

Тактика слідчого експерименту

1. Поняття і сутність слідчого експерименту

Сама назва - експеримент - свідчить про те, що сутність його складається в проведенні дослідних заходів. Вони можуть здійснюватися з метою одержання нових або перевірки вже наявних доказів (наприклад, показань свідка, що потерпів тощо). Експеримент може проводитися для перевірки слідчої версії про механізм скоєння злочину, про причину та умови якоїсь події, про походження (появу фактів), що перевіряється тощо. Наприклад, потрібно встановити, чи міг свідок побачити і впізнати людини при світлі дулового полум'я, коли ця людина стріляла вночі з мисливської рушниці. Або: чи міг водій, знаходячись на своєму місці в кабіні транспортного засобу, побачити виниклу перешкоду на визначеній відстані від нього; чи міг свідок чути розмову, що відбувалася в сусідній кімнаті; чи міг злочинець самостійно виготовити фальшивий грошовий знак; чи можна було винести викрадений телевізор через пролам у стіні тощо.

В усіх подібних випадках проводяться дослідні дії - відтворення події, що перевіряється події в умовах, максимально наближених до тих, що мали місце при вчиненні злочину. Ступінь наближення залежить від характеру експерименту, обстановки, у якій він буде здійснюватися, від можливостей реконструкції цієї обстановки.

Проведення слідчого експерименту не повинно створювати небезпеку для життя і здоров'я його учасників та інших осіб, що знаходяться в даному місці.

Експеримент не повинен заподіювати який-небудь матеріальний збиток, створювати небезпечні наслідки. І, нарешті, експеримент, тобто дослідні дії, що входять у нього, не повинні принижувати честь і гідність громадян. Так, для перевірки можливості вчинення зґвалтування в кабіні "КамАЗа" слідчий запропонував потерпілій лягти на сидіння і прийняти позу, у якій вона знаходилася в момент насильства. Подібні вказівки слідчого і їхньої реалізації, безсумнівно, були пов'язані (якби потерпіла не відмовилася їх виконувати) із приниженням честі і гідності людини.

Перерахуємо характерні особливості експерименту, що дозволяють відрізнити його від інших слідчих дій.

1. При слідчому експерименті відбуваються дії, максимально подібні з тими, що мали (або могли мати) місце в дійсності в процесі злочинної події. Якогось дослідження при цьому не проводиться, незважаючи на те, що експеримент (дослід), звичайно, є частиною дослідницької роботи. При слідчому експерименті проводиться тільки спостереження і фіксація ходу дослідних дій і одержуваних результатів. Ціль його - наочна демонстрація можливості (неможливості), події, що перевіряється .

2. Досліди в рамках слідчого експерименту проходять в обстановці, максимально наближеної до тієї, у якій відбувалося (могло відбуватися) подія, що перевіряється . Це може вимагати реконструкції обстановки, відтворення такого розташування об'єктів і осіб, що вони займали в момент злочину.

3. Як усякий дослід, слідчий експеримент передбачає кількаразове проведення дій, що перевіряються у даній ситуації. При цьому умови проведення можуть змінюватися в деяких межах, що диктуються логікою або заданою альтернативністю умов ситуації (при перевірці можливості чути розмову (промову) завжди пропонують вимовляти обумовлену фразу з різноманітним ступенем гучності). Подібна тактика дозволяє виключити вплив сторонніх чинників і спроможна забезпечити стабільність і достовірність одержуваних результатів.

Успішне виконання експерименту потребує послідовної реалізації таких заходів.

1. Ухвалення рішення про проведення експерименту особою, що робить слідство (у тому числі судом - у стадії судового слідства).

2. Визначення цілі і засобів проведення слідчого експерименту.

3. Вибір місця і часу.

4. Визначення кількості учасників і ролі кожного з них.

5. Створення умов проведення слідчого експерименту (реконструкція обстановки, добір об'єктів, предметів тощо).

6. Практичне здійснення дослідних дій.

7. Фіксація ходу і результатів слідчого експерименту, його оцінка.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka