Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Порушення кримінальної справи.

Приводами до порушення кримінальної справи, як правило, є повідомлення посадових осіб банків, торгівлі, громадян про виявлення підроблених грошей. Особливості порушення:

1. Кримінальна справа порушується відразу при надходженні повідомлення й огляду грошової купюри у таких випадках: а) при повідомленні з відділення Нацбанку України (офіційний лист до ОВС; акт про виявлення неплатоспроможних грошей, що підписано начальником відділу касових операцій, касиром-лічильником і контролером; банкнота (-ти); б) коли ознаки підробки очевидна (мальовані); в) коли виявлена банкнота має номер, серію, достоїнство й інші ознаки, зазначені в орієнтуванні ДНДЕКЦ МВС.

2. В інших випадках підстави порушення не настільки очевидні. У цих випадках сумнівна купюра піддається попередньому дослідженню експертом-криміналістом і у випадку виявлення ознак підробки порушується кримінальна справа.

2. Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування та його особливості

Ситуація 1. Фальшива купюра виявлена в банку або касі торговельної організації. Виготовлювач та збувальник невідомі. Така ситуація вимагає від слідчого: виїзд на МП; огляд купюри, огляд місця їхньої реалізації; допит осіб, що виявили підробку, що прийняли купюру; призначення криміналістичної експертизи документів із дослідження виявлених грошей; ОРЗ із метою встановлення і затримання злочинця за гарячими слідами (переслідування, перекриття місць можливої появи); перевірка купюр за криміналістичними обліками.

Ситуація 2. Збувальник затриманий при спробі реалізувати фальшиві гроші: процесуальне затримання; особистий обшук, огляд одягу (пошук слідів для встановлення причетності до злочину); допит затриманого (звідки гроші, хто дав, може затриманий бути сумлінний збувальник); допит всіх учасників затримання, свідків збуту; огляд фальшивих грошових купюр; призначення криміналістичної експертизи; обшук за місцем проживання, роботи; ОРЗ – відпрацьовування версії про затриманого, як про збувальника або виготовлювача; перевірка за обліками збувальника й грошей.

Версії. Можуть бути такі: затриманий є й виготовлювачем і збувальником фальшивих грошей (цінних паперів); затриманий є членом злочинний групи виконуючі роль збувальника; затриманий сумлінний збувальник і ін.

Варто мати на увазі, що на основі висновку експерта й консультації з фахівцями формуються версії про спосіб підробки грошей.

Взаємодія з Інтерполом. У разі виготовлення підроблених грошових знаків правоохоронні органи, використовуючи канали Інтерполу, можуть одержати інформацію про обставини їх вилучення, про інші виявлені фальшиві банкноти, що мають одне джерело походження з вилученими, а також про місцезнаходження осіб, причетних до фальшивомонетництва, за наявності підстав вважати, що вони перебувають за межами України.

У разі виявлення на території України фальшивих грошових знаків іноземних держав ДНДЕКЦ МВС України чи центральний криміналістичний підрозділ іншого правоохоронного органу протягом 5 діб після завершення відповідного криміналістичного дослідження інформує Національне Центральне Бюро Інтерполу в Україні.

У повідомленні НЦБ зазначаються: назва країни та грошового знака; кількість купюр та їх номінальна вартість; спосіб підробки; індикатив (у випадку, якщо аналогічні підробки були зареєстровані раніше); обставини вилучення; номер кримінальної, оперативно-розшукової справи, матеріалу перевірки та орган, у провадженні якого вона знаходиться; дані про особу (осіб), у якої (яких) були вилучені фальшиві грошові знаки.

На підставі одержаних матеріалів НЦБ готує і надсилає інформацію до Генерального секретаріату Інтерполу.

У разі затримання іноземного громадянина за злочин, пов'язаний з підробкою грошових знаків, правоохоронний орган України направляє в НЦБ анкетні дані затриманої особи для перевірки за кримінальними обліками Генерального секретаріату Інтерполу та правоохоронних органів країни його проживання або інших країн, а також для запиту інформації про інших осіб, причетних до виготовлення або збуту підроблених грошових знаків.

У запитах до НЦБ у зв'язку зі злочинами, пов'язаними з фальшивомонетництвом, якщо підозрювана особа встановлена, необхідно вказати:

  • прізвище, ім'я, по батькові та повну дату народження підозрюваної особи, її громадянство та місце проживання;

  • номер кримінальної, оперативно-розшукової справи, матеріалу перевірки та орган, у провадженні якого вона знаходиться;

  • дані документів, що ідентифікують особу (паспорт, посвідчення водія та інше);

  • обставини, якими викликана необхідність звернення до НЦБ;

  • перелік заходів, які потрібно реалізувати.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka