Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Структура методики розслідування злочинів окремого виду.

Окрема криміналістична методика як система наукових і практичних рекомендацій є результатом узагальненого, науково осмисленого досвіду виявлення і розслідування певного виду або групи злочинів.

Звичайно в методиках того й іншого типу висвітлюються наступні проблеми:

1) криміналістична характеристика злочину;

2) загальні положення розслідування діянь даної категорії (версії, інші уявні моделі, міри організаційного характеру, використання спеціальних знань, методи розслідування й т.д.);

3) особливості розслідування в умовах типових ситуацій за принципом: ситуація - типові версії - завдання - тактичні комплекси (операції) у певній ситуації;

4) особливості проведення найважливіших слідчих дій і тактичних операцій.

У коло розглянутої тематики іноді включаються й інші питання. У деякі окремі методики включаються питання, що ставляться до стадії порушення кримінальних справ, рекомендації із профілактичної діяльності слідчого. Тому у різних підручниках ви можете зустріти різні елементи окремої криміналістичної методики. Їх сукупність визначається специфікою певного виду злочинів, а також особистою позицією авторів щодо цього питання. Загалом можна стверджувати, що однозначної, сталої системи елементів окремої методики немає, однак є вищевказані загальновизнані, обовязкові її елементи.

3. Криміналістична характеристика злочинів та її значення для розслідування.

КХЗ – це абстрактна інформаційна модель конкретного виду злочинів, сформована у вигляді системи узагальнених даних про типові ознаки певних елементів їх механізму, що мають значення для виявлення, розкриття і розслідування таких суспільно-небезпечних діянь.

Виділяють різну сукупність елементів КХЗ. У різних підручниках їх можна знайти від двох до дванадцяти. Зазначимо лише ті, які прийнято вважати найбільш важливими та обов’язковими. Отже до КХЗ входить система даних про типові:

а) способи певних злочинів (їх підготовка, безпосереднє вчинення та приховування);

б) сліди їх вчинення (доцільно розглядати невідривно від способів);

в) особу злочинця (функціональні, соціально-демографічні та морально-психологічні дані);

г) деякі обставини вчинення злочинів (місце, час, обстановка).

Ці елементи ми будемо розглядати при подальшому вивченні окремих методик.

Однак, з урахуванням специфіки певних видів чи груп злочинів, до їхньої криміналістичної характеристики можна включати інші елементи. Наприклад, до КХ службових розкрадань не входить такий елемент як особа потерпілого, а до методики розслідування вбивств входить. Таким чином, крім вищевказаних елементів, до КХЗ іноді доцільно включати: 1) особу потерпілого; 2) дані про предмет посягання.

Фактично значення КХЗ для їх розслідування полягає в тому, що її положення грають орієнтуючу роль для слідчого. При цьому елементи з’єднані в комплекс, що робить більш вірогідним істинність розробок.

В ідеалі ж значення КХЗ було задумано як можливість встановлення невідомих при розслідуванні конкретного злочину елементів при наявності даних щодо інших відомих елементів. Наприклад, є дані про спосіб і сліди вбивства, потерпілого, але немає даних про злочинця. Слідчий вивчає КХ цього виду злочинів і визначає можливісно-статистичну вірогідність тих чи інших ознак злочинця (його стать, вік, місце проживання і т.ін.). Однак, створення таких КХЗ є дуже трудомістким (потребує узагальнення тисяч кримінальних справ, залежить від врахування особливостей регіону і т.п.). Тому таких більш-менш вдало розроблених таких КХЗ небагато.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka