Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Види слідчих експериментів

У основу класифікації експериментів по видах може бути призначена ціль проведення. З урахуванням цього все різноманіття слідчих експериментів зводиться до таких чотирьох видів, усередині яких можлива більш дрібна деталізація.

1. Встановлення можливості сприйняття (видимості, чутності та .ін.) якогось факту за певних умов (взагалі або конкретною особою).

2. Можливість учинення визначених дій у даних умовах (взагалі або конкретною особою).

3. Можливість існування якогось факту (явища) при визначених обставинах.

4. Встановлення механізму злочинної події в цілому або його окремих етапів.

При встановленні можливості (неможливості) сприйняття здійснюється у більшості випадків перевірка видимості або чутності.

Наприклад, водій, обвинувачуваний у наїзді на 5-літнього хлопчика, стверджував, що не міг його бачити до того, як він вискочив із-за кущів і опинився на проїжджій частині в 1-1,5 метрах від транспортного засобу. Слідчий експеримент наочно свідчив про те, що ніхто з учасників, що знаходилися в автомобілі, не бачив дитини такого ж росту і віку, коли він стояв за кущами, посадженими уздовж паркана дачі. У даному випадку достатнім було того, що дитини не бачить будь-який учасник експерименту.

Плануючи слідчий експеримент для встановлення можливості сприйняття, необхідно не тільки створити подібні з умовами умови, що перевіряються , але і визначити ціль експерименту: він потрібний для перевірки можливості сприйняття взагалі або визначеною особою.

Наприклад, свідок стверджує, що чув, знаходячись у сусідній кімнаті, як підозрюваний К. погрожував Д. Для перевірки показань був проведений слідчий експеримент, при якому свідок (із слідчим і понятими) знаходився в тій кімнаті, де він був у момент розмови. У сусідній кімнаті, також у присутності понятих, із різноманітним ступенем гучності вимовлялись фрази загрозливого характеру. Експеримент показав, що слова, вимовлені звичайним голосом, добре чутні в сусідній кімнаті всіма, що були присутні. Якщо ж потрібно перевірити спроможність конкретної особи, то експеримент будується інакше. Умовну фразу знають слідчий і поняті, що знаходилися разом із тим, що перевіряється. Після вимовляння цієї фрази в сусідньому помешканні у визначений час, обговорений із точністю до хвилини, особа, що перевіряється, повинна її відтворити. Експеримент також повторюють неодноразово (3-4 рази) для одержання стабільного результату.

Слідчий експеримент по встановленню можливості учинення певних дій також може стосуватися і принципової можливості взагалі учинити ці дії, і можливості конкретних осіб ( чи може особу управляти транспортним засобом) Різновид подібного експерименту - перевірка можливості учинити дії визначеною особою в конкретних умовах або за визначений час. Наприклад, чи міг злочинець один перенести труп на визначену відстань, чи міг свідок за 20 хвилин пробігти дану відстань; чи міг обвинувачуваний самостійно за допомогою наявних засобів підробити документ, та ін.

Подібні експерименти служать, зокрема, для перевірки наявності в конкретної особи фахових або злочинних навичок.

Експерименти для встановлення можливості існування будь-якого факту або явища покликані підтвердити або спростувати факти, що фігурують у показаннях допитуваного. Це може стосуватися, зокрема, . прямування товарно-матеріальних цінностей, коли потрібно встановити, чи можливо було в даному помешканні берегти партію товару визначеного об’єму, ваги.

Слідчий експеримент щодо встановлення механізму злочинної події може стосуватися перевірки способу вчинення злочину, тривалості динаміки злочинної події та ін. Так, у справі про крадіжку із сейфа, що знаходився в кабінеті слідчого, треба буде провести декілька експериментів. Перший - для встановлення принципової можливості розсвердлити дверцята сейфа навколо замка за допомогою ручної дрилі, а також часу, витраченого на цю операцію. Другий - та ж операція з застосуванням електромеханічного дриля - визначення періоду повного розсвердлювання. Третій експеримент: чи міг чути черговий міліціонер, що знаходився на 1-м поверсі прокуратури, звук свердлення (ручного, електромеханічного) на 2-м поверсі, у кабінеті слідчого.

Особливо часто експерименти для встановлення механізму події проводяться по справах про ДТП. Зрозуміло, їхня організація повинна виключити можливість таких дій, що могли б призвести до нових тяжких наслідків.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka