Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Порушення кримінальної справи та початковий етап розслідування

Приводами до ПКС, як правило, виступають безпосереднє виявлення злочину правоохоронним органом або заяви громадян-очевидців. Досить часто факти виявляються в ході розслідування інших кримінальних справ.

Найбільш специфічним в аспекті встановлення підстав до ПКС є необхідність встановити, чи є вилучена речовина наркотичною і яка її вага. Для цього проводять попереднє дослідження спеціалістом – хіміком. Наслідки оформлюються довідкою експрес-аналізу.

На початковому етапі розслідування виділяють такі типові слідчі ситуації:

Ситуація 1. Підозрюваного затримано “на гарячому” з наркотиками. В цій ситуації рекомендуються такі дії: 1) затримання, особистий обшук, освідування і допит підозрюваного; 2) огляд вилучених речовин, вилучення і огляд одягу підозрюваного; 3) огляд місця події (місця затримання, місця вирощування наркомістких рослин і т.п.); 4) обшук за місцем роботи і проживання підозрюваного; 5) призначення криміналістичної експертизи наркотичних засобів (або судово-хімічної експертизи); 6) допит свідків; 7) давання доручення органам дізнання на проведення ОРЗ; 8) призначення наркологічної, психіатричної та інших необхідних експертиз.

Ситуація 2. Особа підозрюється у вчиненні злочину, але наркотиків у неї не знайдено. В цій ситуації типовими діями слідчого є: 1) освідування підозрюваного; 2) обшук за його місцем проживання та роботи; 3) допит підозрюваного; 4) допит свідків; 5) доручення органам дізнання на проведення ОРЗ із метою перевірки на причетність до злочину, встановлення свідків, місць знаходження доказів і т.п.; 6) призначення наркологічної, психіатричної та інших видів експертиз.

3. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

Огляду підлягають місця затримання підозрюваного з наркотиками, транспортні засоби, в яких перебував затриманий, медичні установи, аптеки, де було викрадено наркотичні засоби, квартири, будинки та інші приміщення в справах про утримання місць для вживання наркотиків, ділянки місцевості, де маються посіви наркомістких рослин тощо.

Крім того огляд проводиться у відношенні до самих вилучених наркотичних засобів та предметів, які мають значення для справи.

До огляду доцільно залучати спеціаліста, а також кінолога з собакою.

Під час огляду треба виявляти та вилучати, по-перше, самі наркотичні засоби, а також предмети, пов’язані з наркотиками (ганчірки, ложки, посуд, розчинники, шприци , упаковки, медичні рецепти і т.д.), сліди перебування певної особи (рук, ніг, т/з і т.п.). Якщо мало місце крадіжка наркозасобів під час огляду треба користуватися і рекомендаціями щодо проведення такої слідчої дії у справах про крадіжки.

Обшук проводиться, як правило, за місцем проживання та роботи підозрюваного. Для цих справ характерним є також особистий обшук затриманого. У приміщеннях типовими місцями зберігання наркотиків є: 1) спеціально обладнані схованки у меблях, стінах, підвиконнях, дверях, побутовій техніці, під підлогою; 2) посуд із харчовими продуктами (наприклад, банка з варенням, мішок із крупою і т.п.); 3) дитячі іграшки; 4) цукерки, горіхи, хлібні вироби, масло і т.п. продукти, в яких можна сховати наркотик; 5) земля у квіткових горщиках; 6) склянки з лікарськими засобами, чаєм; 7) домашні та автомобільні аптечки; 8) автомобілі; 9) протези, палки, каблуки взуття; 10) господарські будови; 11) місця утримання тварин; 12) водойми, канали.

Під час особистого обшуку підозрюваного обов'язково слід дотримуватися заходів безпеки (щоби випадково не уколотися шприцом і т.п.), оскільки багато наркоманів страждають невиліковними заразними хворобами, не дотримуються гігієни. При цьому слід звертати увагу на мікрочастинки в кишенях та на одязі, робити зіскрібки з-під нігтів.

Допит затриманого з наркотиками доцільно проводити з урахуванням його стану. Так, особа, яка вжила наркотик, на протязі приблизно доби може давати неадекватні показання. Якщо особа знаходиться в стані наркотичного сп’яніння або голодування (ломка) до допиту треба залучити лікаря. Під час допиту з’ясовуються питання щодо джерела отримання наркотику; які саме дії з ним здійснювалися та планувалися; хто ще брав участь у злочинних діях; хто знав про них; чи вживає сам наркотики, якщо так, скільки часу, в яких дозах; чи перебуває на обліку у нарколога та психіатра; чи був раніше судимий; місця зберігання інших доз наркотиків і т.п.

В якості свідків у справах про зазначені злочини допитуються: 1) працівники міліції, які провели затримання особи з наркотиками; 2) поняті, які брали участь діях, в ході яких було виявлено наркотик (догляд); 3) провідники вагонів, водії автобусів, якщо особа перевозила наркотики; 4) родичі, друзі, сусіди, колеги по роботі підозрюваного; 5) лікарі, фармацевти, провізори аптек та хворі, які одержують ліки, при розкраданні наркотиків із відповідних установ; 6) інші особи.

На вирішення криміналістичної експертизи наркотичних засобів ставляться наступні питання: чи є представлена на дослідження речовина наркотичним засобом; якщо так, то яким саме; чи маються на представлених предметах сліди (мікрочастинки) наркотичних засобів; якщо так, то яких саме; чи є представлені речовини сировиною (проміжним продуктом) для виготовлення наркотичних засобів; чи виготовлені представлені речовини за єдиною технологією; чи є рослинна маса відходами від кустарного виготовлення наркотичних засобів; чи мають представлені наркотичні засоби загальну родову чи групову приналежність і яку саме; чи складали раніше єдину масу наркотичні засоби, вилучені в громадянина “А” і громадянина “Б”?; і інші.

Судово-наркологічна експертиза вирішує такі питання: а) чи є у гр-на Б. ознаки недавнього вживання наркотику, якщо так, то які саме? б) чи страждає гр. Б. наркоманією і чи потребує примусового протинаркотичного лікування? в) яка давність виникнення у гр. Б. наркотичної залежності?

Судово-психіатрична експертиза вирішує питання щодо осудності особи.

Можуть призначатися й інші види судових експертиз (наприклад, судово-агротехнічна (якщо має місце посів наркомістких рослин) або судово-фармакологічна (якщо предметом злочину є наркомісткі лікарські засоби).

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka