Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 45

Тема 50. Особливостi розслiдування злочинiв, що скоєні неповнолiтнiми

1 Криміналістична характеристика.

Провадження досудового слідства у справах цієї категорії має свою специфіку, обумовлену віковими особливостями неповнолітніх, що визначається: а) специфікою властивостей психології і розвитку неповнолітніх потерпілих, свідків, звинувачених; би) процесуальними нормами, покликаними забезпечити, з одного боку, права і законні інтереси неповнолітніх, а з іншою, належна виховна і попереджувальна дія судочинства; в) наглядом за неповнолітніми з боку дорослих, меншою свободою в пересуванні, зберіганні і реалізації майна, яким володіють неповнолітні.

Предметом посягання стосовно майнових злочинів такого роду, є викрадення малогабаритних речей, що легко транспортуються, як правило, престижних в молодіжному середовищі (шкіряних курток, відеокасет, магнітофонів і ін.); “сезонний характер” викраденого і т.д.

На вибір способу здійснення злочинів неповнолітніми впливають: а) риси вдачі, що визначають спрямованість особи і вольові якості (жорстокість, егоїзм і ін.); б) навики, які у неповнолітніх розвинуті більш, слабо ніж у дорослих; в) звички, які можуть виступати як обставини, що впливають на вибір способу здійснення злочину. Особливостями способу здійснення злочину неповнолітніми можуть бути: а) відсутність цілеспрямованої, продуманої підготовки до злочину; б) вибір способів злому, що не вимагають великої фізичної сили; в) використовування для проникнення малих отворів; г) мала вага викраденого; д) використовування як знаряддя злочину предметів повсякденного побуту; е) непослідовність дій на місці події, розкидання предметів навколишнього оточення і не викликане необхідністю їх знищення; ж) здійснення на місці події пустотливих і цинічних дій; з) спричинення множинних пошкоджень потерпілому; і) неприйняття заходів до заховання злочину і ін. Про це ж можуть свідчити і особливості окремих слідів злочину (малі розміри слідів, рук, ніг т.д.). Нерідко злочини носять груповий характер.

Обстановка здійснення злочину. Місце і час здійснення злочинів неповнолітніми також специфічне. Вечірня пори вони частіше скоюють хуліганства, нанесення тілесних пошкоджень, грабежі, розбої, інші злочини проти особи; в денне - крадіжки з квартир (переважне через кватирку на перших поверхах), статеві злочини і інші. В суспільних місцях нерідко чинять хуліганські дії, масове безладдя (особливо уболівальники футбольних команд). Підлітки скоюють злочини переважно недалеко від місць, де вони проживають.

Особа злочинця. Значна частка неповнолітніх злочинців систематично вживає алкоголь або наркотики. У певної частини помічена звичка до азартних ігор, дозвільного, безцільного проведення часу, в школі вони, як правило, були неуспішними. Звичайно характеризуються високою емоційною збудливістю, зв'язаною з коливаннями настрою, дратівливістю.

Потерпілими бувають як дорослі так і неповнолітні. Відносно дорослих підлітки частіше скоюють злочини групою (вбивства, хуліганства, грабежі, розбої і т.д.). Відносно однолітків переважають статеві злочини, нанесення тілесних пошкоджень, хуліганські прояви, які можуть також скоюватися групою.

Картина сліду характеризується значною кількістю матеріальних слідів (сліди рук, ніг, зубів, написи на стінах і ін.). Ця інформація нерідко доповнюється відомостями про інтелектуальні сліди злочину (свідчення свідків, потерпілого і інших обізнаних осіб).

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka