Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Порушення кримінальної справи і початковий етап розслідування

Специфіка діяльності слідчого в стадії порушення кримінальної справи про екологічний злочин залежить від виду вчиненого злочину (посягання на атмосферне середовище, неезаконний вилов риби тощо). Про факт злочину слідству, як правило, стає відомо від службових осіб спеціалізованих органів, які захищають екологію (рибнагляд, лісництво, екологічні організації), а також від оперативно-розшукових підрозділів, які виявили злочин, та із повідомлень ЗМІ та заяв громадян.

У більшості випадків, вирішуючи питання про порушення кримінальної справи, слідчий проводить необхідні перевірочні заходи, у результаті яких йому необхідно одержати наступні документи: а) акт про порушення правил охорони і користування водними ресурсами або “Положення про охорону рибних запасів і про регулювання рибальства”, з додатком різних схем (руху отруєної води, спуска умовно-чистих вод та ін.); б) розрахунок збитку, нанесеного сировинним запасам ріки (водоймищу), забрудненої території; в) довідки про кількість вивезених відходів, скинутого речовини, рибогосподарському значенні водойми й ін.; г) акти аналізу проб стічних вод і ґрунту по каналі спуска; д) лабораторні аналізи заборів проб повітря, проведених лікарями СЕС.

На початковому етапі розслідування екологічних злочинів виділяють такі типові слідчі ситуації:

Ситуація 1. Екологоспонтанна – мав місце одноразовий вплив шкідливих засобів або забруднюючих речовин на природу (залповий виброс, зброшення забруднюючих речовин). Алгоритм дій слідчого: 1) організація заходів щодо ліквідації шкідливих наслідків, надання допомоги постраждалим; 2) допит свідків – очевидців; 3) огляд місця події; 4) оперативно-розшукові та організаційні дії для встановлення можливого джерела впливу чи забруднення екології; 5) відповідні дії щодо встановленого джерела (обшуки, виїмки, допити працівників і т.п.); 6) одержання зразків для порівняльного дослідження; 7) призначення судових експертиз.

Ситуація 2. Екологодінамічна – має місце безперервний рух, надходження забруднюючих речовин у біосферу. Алгоритм дій слідчого: 1) огляд місця події; 2) встановлення джерела забруднення; 3) припинення шкідливого впливу на екологію, ліквідація шкідливих наслідків; 4) забезпечення збереження матеріальних доказів (обшук, виїмка документів, обладнання, речовин на підприємстві і т.п.); 5) допит свідків; 6) допит підозрюваного; 7) призначення судових експертиз.

Ситуація 3. Екологопрогностична (латентна) – явних ознак злочину немає і шкідливі наслідки для екології ще не наступили. Вона складається, коли є відомості про порушення певних правил, що може спричинити шкоду екології. Алгоритм дій: 1) виїмка документів щодо відповідної сфери (проектних, виробничих і т.п.); 2) витребування висновку екологічної експертизи; 3) одержання зразків забруднюючих речовин та їх дослідження (відповідна експертиза); 4) допит свідків; 5) допит підозрюваних; 6) ОРЗ.

3. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

Огляд місця події. Місцями огляду, як правило, виступають: 1) забруднені місця або місця, де вчинено протиправні дії (де рубили ліс, полювали); 2) місця, де знаходиться джерело забруднення. До огляду доцільно залучати відповідних спеціалістів.

В процесі огляду забрудненого місця вказується, яка поверхня піддана забрудненню, її розмір та інтенсивність, кількість та вид прилеглих підприємств, стан поверхні, живих організмів, наявні запахи, напрям і сила вітру, течія річки і т.п.

При огляді джерела забруднення зазначаються характеристики приміщень, найменування та стан всіх механізмів та резервуарів, які можуть мати значення; відомості про наявні забруднюючі речовини.

Під час огляду МП у справах про ці злочини доцільно використовувати фотозйомку або відеозапис, технічні засоби, необхідні для виявлення та вилучення хімічних речовин і т.п. Важливе значення має складання відповідних схем.

Допит. Свідками у справі можуть бути: 1) особи (в тому числі посадові), які повідомили про екологічне правопорушення; 2) працівники, які брали участь у роботах щодо ліквідації наслідків діяння; 3) працівники установ, де вчинено злочин; 4) особи, які брали участь у відомчому розслідуванні, спеціалісти, поняті і т.п.

Під час підготовки до допиту суттєву увагу треба приділити вивченню спеціальних питань щодо відповідної сфери екології. Для цього можна запросити фахівця. В ході допиту найбільш ефективними тактичними прийомами можуть бути: 1) постановляння уточнюючих та доповнюючих запитань; 2) допит свідка на місці події; 3) пред’явлення доказів; 4) деталізація показань.

Обшук і виїмка. Місцями обшуку можуть виступати: 1) службові кабінети підозрюваних та прилеглі до них виробничі приміщення; 2) житло, підсобні приміщення та транспортні засоби підозрюваних; 3) складські приміщення.

Виїмка проводиться, в основному, у відношенні до документів, які відображають різні сторони технологічного процесу, службові обов’язки осіб. Виїмці часто підлягають такі групи документів: 1) проектна документація, документи на очисні, фільтруючі та відстійні прилади; 2) журнали обліку промислових відходів, супутні документи (наряди, путьові листи і т.п.); 3) журнали, довідки і т.п. документи про несправності та аварії; 4) акти, журнали контролю; 5) дозволяючі документи (на виброс відходів, полювання, промисел і т.п.); 6) документи щодо порядку експлуатації приміщень та обладнання тощо.

Призначення судових експертиз. У справах про зазначені злочини може призначатися багато різних експертиз. Найбільш розповсюдженими є такі:

1. Судово-екологічна. Це комплексна експертиза, що проводиться експертами в галузях екології, хімії, біології, медицини, ветеринарної справи, агротехніки, інженерами тощо. Завдання: 1) визначення критичного рівня забруднення середовища; 2) встановлення гранично допустимих викидів шкідливих речовин; 3) чи мають місце порушення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин до атмосфери, водоймища і т.п.; 4) визначення безпосередніх причин екологічної шкоди; 5) визначення самої екологічної шкоди тощо.

2. Судово-трасологічна. Досліджує сліди ніг, рук, розрубу, розпилення, транспортних засобів, знарядь лову звірів і т.п.

3. Судово-балістична. Досліджує зброю. В основному у справах про незаконне полювання.

4. Судово-технічна. Призначається для оцінки технічного стану захисного, очисного устаткування, виявлення його дефектів і т.п.

5. Судова будівельно-технічна. Відповідність проектної документації побудованих об’єктів. Виявлення порушень технології при будівництві.

6. Судово-технологічна. Досліджує технологію виробництва у справах, коли забруднення екології може бути наслідком порушення такої технології.

7. Судово-агротехнічна. Завдання пов’язані зі з’ясуванням причин порчі, загибелі, погіршення якості сільськогосподарської продукції.

8. Судово-ветеринарна. Причини загибелі та хвороб тварин.

9. Судово-іхтіологічна. Причини отруєння та загибелі риби та псування їхнього корму.

10. Судово-хімічна.

11. Судово-медична.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka