Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лекція 10_1 Тема: Техніко-криміналістичне дослідження документів План

1. Поняття документів, їх види і значення при розслідуванні злочинів.

2. Встановлення змін змісту і реквізитів документів та їх ознаки.

3. Дослідження друкованих текстів.

4. Правила і методи огляду, вилучення і фіксації документів.

1. Поняття документів, їх види і значення при розслідуванні злочинів.

Документом у широкому розумінні є такий матеріальний об'єкт, в якому тим чи іншим способом зафіксовані відомості про якісь об’єкти чи обставини.

За своєю процесуальною природою документи поділяються на письмові таречові докази.Документ як письмовий доказмає значення для встановлення істини завдяки своєму змісту. Він може бути замінений копією чи іншим документом, який містить ті ж самі відомості. Якщо документ був засобом скоєння злочину або зберігав на собі сліди злочину чи був об’єктом злочинного посягання, то він єречовим доказомі замінити його не можна, тому що для розслідування справи важливий не тільки зміст документа, але й спосіб його виготовлення, використані при цьому матеріали, наявні на документі сліди тощо.Яка існує класифікація документів у криміналістиці?

У залежності від способу фіксації документи поділяються на: письмові, графічні, фото -, кіно, - відео -, фонодокументи. Документи також поділяються надійсні (що мають юридичну силу) інедійсні (напр., прострочене доручення). Крім цього, розрізняютьсправжні та підроблені документи.У підробленому документі зміст і реквізити не відповідають дійсності.

Слід зазначити, що підробка буває двох видів: інтелектуальнаіматеріальна. Інтелектуальна підробка полягає у складанні й видачі правильного за формою документа, але такого, що містить завідомо неправдиві відомості. Матеріальна підробка полягає у зміні змісту справжнього документа шляхом внесення до нього неправдивих відомостей чи шляхом повного виготовлення підробленого документа. У зв’язку з цим розрізняютьчасткову (підроблені деякі реквізити) іповну підробку(документ цілком підроблено).

Основна задачатехніко-криміналістичного дослідження документів полягає у встановленні суттєвих для розслідування обставин і способів виготовлення документа, а також зміну і відновлення початкового змісту.

У ході зазначеного дослідження вирішуються діагностичні, ідентифікаційні і класифікаційні завдання.

До діагностичних відносяться:

- встановлення способу виготовлення документа (рукописний, фотографічний, друкований, шляхом копіювання), факту і способу зміни початкового змісту документа (підчистка, травлення, дописка, до печатка та ін.);

- встановлення початкового змісту документа (відновлення невидимих, залитих, закреслених, згаслих та ін.);

- часу виготовлення документа (абсолютна і відносна давність).

Ідентифікаційні завдання пов’язані з ототожненням:

- технічних засобів, що використовуються при виготовленні документа в цілому чи окремих його реквізитів (друкарських машин, печаток, штампів, розмножувальної техніки, шарикових та інших ручок, олівців та ін.);

- матеріалів документів (папера, картону, фарбових речовин, клею, сургучу та ін.);

- цілого за його частинами (відновлення розірваних документів за обривками паперу).

Класифікаційні завдання виникають при необхідності віднести до раніше визначеного класу об’єкти дослідження (напр., визначити тип, систему, модель друкарської машини або ризографа, тип, модель принтера, клас і споживче призначення паперу, що використовувався для виготовлення документа).

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka