Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

6. Поняття криміналістичної діагностики та її значення при розслідуванні злочинів.

В останні роки важливу роль відіграє криміналістична діагностика, яка зорієнтована на розпізнавання події, явища, процесу. Так за слідами босих ніг можливо не тільки ототожнити людину, але й з’ясувати напрямок її руху, швидкість руху, дефекти опорно-рухового апарату, фізичний стан. За слідами зламу можна встановити спосіб, професійні навички зломщика, його фізичну силу та ін.

В поняття "діагностичні дослідження" входить:

- визначення властивостей і стану об’єкта;

- з’ясування обставин події, що відбувалась;

- встановлення причинного зв’язку між відомими фактами.

Діагностичні дослідження допомагають з’ясувати фактичний стан об’єкта, встановить його минулий вигляд. Діагностичні дослідження нерідко передують ідентифікаційним. Так, перш ніж ототожнити об’єкт за слідом, експерт визначає придатність сліду для ідентифікації, з’ясовуючи, чи відобразились в ньому характерні ознаки, який був фактичний стан об’єкта в момент слідоутворення та ін.

При діагностичному аналізі слідів, виявлених на місці пригоди, можливо встановити обставини злочину. По слідам можливо встановити механізм цього злочину чи його окремі елементи, з’ясувати черговість утворення слідів і на цій основі визначити послідовність дій злочинця. Наприклад, по формі, стану і дислокації плям крові можливо встановити: місце заподіяння ушкоджень потерпілому, чи переміщувалось його тіло, де воно знаходилось, в якому положенні та ін. По слідам пострілу встановлюють його напрямок і дистанцію, характер и цільове призначення зброї, що використовувалась, наявність у особи відповідної навички та ін. До діагностичних відносяться також й ті дослідження, які пов’язані з аналізом співвідношень між фактами и об’єктами. Вони дозволяють з’ясувати наявність (відсутність) причинного зв’язку між діями злочинця і наслідками злочину.

Процес криміналістичної діагностики складається з кількох стадій:

Спочатку здійснюється різнобічне вивчення ознак об’єкта (явища, події) за його відображеннями. Потім, на основі висновку про характеристики (властивості) об’єкта чи умови протікання події проводиться зіставлення з типовими ситуаціями подібної злочинної події. Це дозволяє з’ясувати які закономірності з’явились в даному випадку, з’ясувати наявні відхилення від типового варіанта. У підсумку робиться висновок про причини явища, механізм події, властивості об’єкта. Так, комплексний діагностичний аналіз всієї сукупності слідів дозволяє з’ясувати наприклад динаміку ДТП: швидкість і напрямок руху транспортних засобів до моменту їх зіткнення, місце, динаміку удару автомобілів та ін.

Криміналістична ідентифікація і діагностика активно використовуються в розкритті злочинів у якості ефективних методів встановлення істини у кримінальних справах.

Лекция_3 Тема: Криміналістичні версії, профілактика та прогнозування.

План.

1. Поняття версії як методу пізнання при розкритті і розслідування злочинів. Види версій.

2. Правила побудови, аналізу (виведення наслідків) та перевірки версій.

3. Основи криміналістичної профілактики.

4. Основи криміналістичного прогнозування.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka