Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Методи слідчої та експертної фотографії.

Слідча фотографія – це система відповідних наукових положень, засобів і методів фотозйомки, що використовуються при проведенні окремих слідчих дій. Які ж методи слідчої фотографії?

Панорамна фотозйомка. Використовується у випадках, коли не можливо зафіксувати об’єкт повністю або неможливо відійти на достатню відстань від об’єкта. ЇЇ сутність полягає у послідовному фотографуванню по частинам місцевість або приміщення по горизонталі чи вертикалі , а також довгі, високі споруди та окремі великі об’єкти, що не поміщаються в один кадр крупного плану. Панорамна зйомка може бути виконана двома способами: за колом і за лінією. У першому випадку, коли передній план об’єкта значно віддалений від апарату (напр., зйомка великого двору з його центра). У другому коли об’єкти знаходяться на одній лінії.

Стереоскопічна фотозйомка дозволяє одержати об’ємне сприйняття предметів, що дає можливість більш повно знати їх форму і взаємне розташування. Вона проводиться з двох точок , що знаходяться одна від другої на відстані, яка називається базисом стереоскопічної зйомки (відстань між зіницями ока людини 65-70 мм). Одержують зображення якби видимі окремо лівим і правим оком.

Вимірювальна фотозйомка проводиться для того, щоб можна було вичислити розміри об’єктів і відстань між ними. Вона розподіляється на масштабну і метричну. Перша дозволяє визначити розміри (довжину чи висоту і ширину) друга, друга здійснюється для того, щоб можна було не тільки одержати уяву про розміри об'єктів, але й вичислити відстань між ними.

Крупномасштабна зйомка використовується для фіксації мілких слідів, предметів та їх деталей (використовуються подовжуючи кільця).

Репродукційна фотозйомка використовується при фотографуванні плоских об'єктів: креслень, тексту, таблиць і фотокарток, картин, малюнків, коли є необхідність розмноження цих об'єктів.

Упізнавальна (іноді сигналетична) фотозйомка використовується при фотографуванні живих осіб і трупів з метою: а) наступної реєстрації, б) проведення впізнання, в) експертного ототожнення осіб за фотозображеннями. (у фас та профіль, якщо є особливі прикмети, то у двох профілях, не закривати вуха або його частини, туалет трупа, повертати його або посадити ...).

Окремі прийоми фотографування.

Фотографування місця пригоди при її слідчому огляді – важливий вид слідчої фотографії. Вона здійснюється за такими прийомами: орієнтовна, оглядова, вузлова і детальна фотозйомка.

Орієнтовна фотозйомка місця пригоди здійснюється разом з навколишньою обстановкою. Якщо місце займає великий простір, то зйомка здійснюється панорамним методом. Оглядова фотозйомка призначена для фотографування місця пригоди в цілому без навколишнього середовища. Головні об’єкти огляду (трупа, зламаного сховища, зіткненні автомобілі) на оглядових знімках повинні бути чітко видимими. Вузлова фотозйомка здійснюється для фіксування крупним планом найбільш важливі ділянки місця пригоди або окремі крупні об’єкти її обстановки. Детальна фотозйомка призначена для фіксації ізольовано від навколишнього середовища окремих відносно невеликих, а також мілких предметів (знарядь зламу, куль, гільз та ін.) та слідів. Детальна зйомка повинна бути завжди масштабною з використанням масштабної лінійки.

Зйомка трупів на місці пригоди також може бути орієнтовною, оглядовою, вузловою і детальною. Крім цього труп фотографують окремо, з обмеженим захватом навколишнього середовища (оглядова зйомка). Орієнтовна – з двох або чотирьох боків (навхрест). Вузловою – фіксують труп цілком або кілька частин трупа одночасно. Детальною – фіксують наявні пошкодження крупним планом за правилами масштабного фотографування.

Фотографування слідів (рук, ніг, доріжка слідів, транспортного засобу, знарядь зламу та ін. Спочатку місцезнаходження, з використанням освітлення, зі світофільтрами, масштабним способом з використанням масштабної лінійки).

Фотографування при проведенні обшуку, пред’явленні для впізнання, слідчому експерименті ат перевірці показань на місці.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka