Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

4. Наступний етап розслідування

Характерними для наступного етапу розслідування шахрайства слідчими діями є: допити свідків, пред'явлення особистості й речей для впізнання, очні ставки й призначення судових експертиз.

Допити свідків. Хоча звичайно шахраї прагнуть обдурити потерпілого під час відсутності сторонніх осіб, майже завжди вдається встановити свідків, які можуть розповісти що-небудь про зроблений злочин. Ці свідки можуть і не бачити сам момент передачі потерпілим цінностей або грошей шахраєві, але вони могли бачити потерпілого й шахрая разом, чути їхню бесіду, спостерігати поводження шахрая до здійснення злочину й після нього. Іноді свідки, звичайно із числа знайомих потерпілого, присутні при угоду між потерпілим і шахраєм.

Пред'явлення особистості й речей для впізнання. При пред'явленні шахраїв для впізнання варто враховувати різні виверти, до яких вони прибігають. Нерідко перед здійснення злочину вони змінюють свій зовнішній вигляд: переодягаються в інший одяг, міняють зачіску, стрижуть волосся, відпускають бороду, одягають або знімають окуляри й ін.

Пропоновані потерпілим предмети для впізнання звичайно є їхнім майном, яким заволоділи шахраї. Можу також пред'являтися кошти за допомогою яких злочинці обманювали потерпілих.

Діючими коштами перевірки показань обвинувачуваних є очна ставка. При проведенні очної ставки варто враховувати особистість шахраїв-рецидивістів, які можуть досить значно впливати на потерпілих, дорікаючи їх у жадібності або в інших аморальних учинках.

Призначення експертиз. При дослідженні шахрайства найбільше часто виникає необхідність у проведенні трасологічної експертизи, за допомогою якої вирішується питання про встановлення цілого по його частині. Нерідко шахрай загортає "ляльку" у яку-небудь тканину, папір, частину якої залишає в себе. Згодом при обшуку цю частину, що залишилася, вилучають і направляють на трасологічну експертизу для рішення питання про те, чи не становила вона раніше єдине ціле з обгорткою "ляльки".

Дактилоскопічна експертиза дозволить виявити на тієї ж "ляльці" сліди пальців рук шахраїв.

У зв'язку з тим, що дуже часто шахраї використають різні документи, ( як підроблені, так і справжні), передають потерпілим розписки, залишають різні записи й т.д., у ході розслідування шахрайства виникає необхідність у призначенні криміналістичної експертизи для дослідження документів.

Часто при розслідуванні шахрайства призначаються фізико-хімічні експертизи. Такого роду експертизи проводяться при розслідуванні шахрайства, зробленого шляхом продажу фальшивих дорогоцінних каменів, виробів з металів під видом благородних металів.

ЛЕКЦІЯ 31-32 (4 год.)

Тема 39. Методика розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння їм шляхом зловживання службовим становищем

1. Криміналістична характеристика.

Предметом безпосереднього зазіхання звичайно виступають кошти (далі ДС) і товарно-матеріальні цінності (далі ТМЦ).

Способи здійснення розкрадань підрозділяються на дві групи.

До першого відносять прості розкрадання, чинені шляхом безпосереднього незаконного заволодіння державним або колективним майном. Вони відбуваються за допомогою присвоєння або розтрати й спричиняють недостачу ТМЦ і ДС, що порівняно легко може бути виявлена (наприклад, касир бере гроші з каси). Це, як правило, стосується розкрадань оприбуткованого по документах майна без наступного приховання ознак злочину.

Друга група злочинів пов'язана із замаскованими розкраданнями, чиненими одним або групою осіб з використанням різних способів і прийомів маскування як самого злочину, так і слідів, що залишають їм. Це здійснюється шляхом створення надлишків ТМЦ і ДС, незаконне вилучення яких не утворить недостач, тобто це стосується розкрадань неоприбуткованого майна.

Надлишки створюються як на етапі заготівель сировини й матеріалів для виробничого процесу (заниження кількісних і якісних показників сировини при його одержанні; списання отриманої сировини в псування, відходи й т.п., у кількостях, що перевищують фактичні, включаючи й понад норми природних втрат; в) придбання неврахованої сировини; підробка в документах і інші способи), так і на стадії виробництва (частина вищевказаних способів, а також шляхом порушення технологічного процесу; не відбиття в документах економії сировини й зменшення його витрати на одиницю виробу; г) фальсифікація виробів; і ін.).

Однак створення надлишків - лише передумова розкрадання. Ще необхідно їх вилучити, вивести й реалізувати, а також сховати сліди злочину.

Вивіз і реалізація неврахованої продукції може бути виконана багатьма способами. От деякі з них: 1. Неврахована продукція вивозиться разом з офіційно реалізованої за накладною, у якій указується вся фактично перевезена продукція. Надалі ця накладна заміняється іншу, фіксуючу лише враховану продукцію, за якої й виставляється рахунок; 2. На час вивозу неврахованої продукції виписуються особливі документи, які після доставки виробів у торгуючу організацію знищуються, без заміни; 3. Продукція відправляється за накладною, виписаної на фальшивому бланку. Накладна потім анулюється.

Обстановка здійснення злочину. Час здійснення розкрадань рідко встановлюють із точністю до дня, а тим більше до годин і хвилин. Така точність іноді потрібно при виявленні окремих епізодів розкрадань. Звичайно ж час обчислюють більш-менш тривалими періодами, пов'язаними з діяльністю опреде-ленных осіб або організацій. Місцями розкрадань служать не конкретні крапки або ділянки території, а ті підприємства, організації, у яких здійснені господарські операції, пов'язані з розкраданням. Тому по справах даної категорії місць здійснення розкрадань може бути трохи, у тому числі значно вилучених друг від друга. До умов здійснення розкрадань на підприємствах можна віднести: а) об'єктивні: характер споживаної сировини й випускає продукции, що; систему обліку й звітності; порядок відпустки й реалізації продукції; б) суб'єктивні - відступ від технологічних режимів, правил обліку, зберігання й витрати цінностей; недосконалість цих правил; безгосподарність у всіх її проявах і інше.

Особистість злочинця. У більшості випадків це особи, що мають досить високу загальну й фахову освіту, добре знаючу технологію виробництва, облік і звітність. Вони наділені правом розпоряджатися цінностями, виготовляти відповідні документи, уміють входити в контакт із людьми, що представляють для них інтерес, і завойовувати їхня довіра, мають організаторські здатності. Комуникативність і організаторські здатності мають особливе значення при підготовці, здійсненні й прихованні групових розкрадань.

Слідова картина розглянутих розкрадань залежить від способів їхнього здійснення. Приміром, у документальній слідовій картині відображається весь процес створення ТМЦ, їхнє переміщення, зберігання й радіація. Тому при фальсифікації документів, залишаються сліди матеріального (підчищення, дописка й ін.) і інтелектуального (біс-товарна накладна) підробки. Таким чином, облік динаміки процесу утворення слідів від застосування конкретного способу дозволяє правильно вибирати момент припинення виявленого розкрадання й спрогнозувати, де й у якій формі можна виявити його сліди.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka