Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / …ŒŠ-Kryminalistyka / oporni konspektu lekzyj.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2. Підготовка до пред’явлення для впізнання.

Результати пред’явлення для впізнання залежать від упізнаваного об’єкта, умов його пред’явлення, повноти і стійкості образу, що запам’ятався упізнаючому, а також від додержання рекомендацій криміналістичної тактики й правил його проведення, регламентованих кримінально-процесуальним законом. Наприклад, забороняється показувати впізнаючому об'єкт, що підлягає впізнанню, або повідомляти його ознаки.

Підготовка до впізнання включає такі дії: а) допит впізнаю чого; б) підбір однорідних об'єктів, серед яких буде пред’явлений впізнаваний; в) вибір місця проведення впізнання; г) підготовку технічних засобів фіксації.

Допит впізнаючого проводиться у тих випадках, якщо він раніше не допитувався з приводу впізнаваного об’єкта. У ході такого допиту слідчий повинен зібрати, принаймні, таку інформацію: де, коли, за яких обставин він спостерігав впізнаваний об'єкт, з якої відстані, які були метеорологічні умови; як і за яких обставин він звернув увагу на об'єкт; чим він сам займався в цей час і в якому емоційному стані перебував. Нарешті, які ознаки об’єкта він запам’ятав, які це ознаки (статичні ознаки форми, розміру, функціональні, манера поведінки, хода, голос, мова та ін.) і най головне – які ознаки зовнішності об’єкта. При цьому доцільно використовувати асоціативні образи, комп’ютерну програму “Словесний портрет”, інші матеріалізовані матеріали. Під час допиту можна запропонувати намалювати об'єкт, щоб більш точно передати його ознаки або створити іншу матеріальну модель.

Підготовка однорідних об'єктів. Впізнаваний об'єкт пред’являється в числі однорідних об'єктів. У законі ст. 175 КПКУ зазначено, що пред’явлення людини проводиться серед не менш трьох однорідних осіб, проте законодавець не вказав кількість однорідних об'єктів. Тому це правило застосовується і до об'єктів, що пред’являються.

Однорідність означає, що предмети повинні мати схожі загальні ознаки форми, розміру, кольору. Якщо ніж був фінський, то його необхідно пред’являтися серед фінських ножів, що можуть відрізнятись окремими деталями. Труднощі виникають з підбором однорідних об'єктів при пред’явленні об'єктів, що мають прикметні, особливі ознаки, напр., у пропонованого відсутнє око, рука тощо, то у таких випадках впізнання безпосередніх об'єктів можна замінити впізнанням фотознімків, які підібрати простіше. Особи, які пред’являються повинні бути приблизно одного віку і якщо впізнаючий вказує на колір волосся, носа, то й ці ознаки необхідно враховувати.

Безпосереднє спостереження впізнаваного впізнаючим є основною умовою впізнання. Проте, як визначено у ч. 1 ст.174 КПК, “у виняткових випадках, з метою безпеки особи, яка впізнає, впізнання проводиться поза візуальним спостереженням того, кого впізнають”. Для такого впізнання у райвідділах обладнується спеціальне приміщення затемненим склом, за допомогою якого існує можливість поза візуального спостереження впізнаваного, у ході якого останній не бачить впізнаючого.

Складніше підбирати однорідні приміщення, ділянки місцевості, серед яких потрібно пред’явити впізнаваний об'єкт, оскільки це нерухомі об’єкти. За місцем розташування ділянку можна впізнати, але це не єдина ознака, яку впізнаючий запам’ятав, там є ще й інші ознаки – форма рельєфу, вид чагарників, дерева тощо. Такі ознаки на поруч розташованих ділянках навряд чи є, тому порушується принцип або правило пред’явлення для впізнання однорідних об'єктів. У даному випадку доцільніше проводити впізнання за фотознімками.

Підготовка до пред’явлення для впізнання трупа. Труп пред’являється без однорідних об'єктів. Якщо пред’явлення трупів проводиться за фотознімками, то фотознімок трупа пред’являється у числі фотознімків, на яких сфотографовані трупи, за видом однорідні з упізнаваним. У ході підготовки пред’явлення трупа для впізнання необхідно доручити судовому медику зробити так званий “туалет” трупа.

Соседние файлы в папке …ŒŠ-Kryminalistyka